«Η αγορά χρειάζεται ισχυρά σχήματα που μπορούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του ΟΤΕ και να επενδύσουν στην ανάπτυξη. Αυτό χρειάζεται η αγορά, αυτό χρειάζεται η χώρα» δήλωσε ο επικεφαλής του ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην 62η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στην Αθήνα.

«Βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, η αγορά φαίνεται να πηγαίνει προς δύο με τρεις παίκτες. Η ιστορία αποδεικνύει ότι μια συγκεντρωμένη αγορά με λίγους, σοβαρούς και υγιείς ανταγωνιστές, είναι πολύ πιο αποτελεσματική από μία κατακερματισμένη» είπε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου.
Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «δεν υπάρχουν πλέον δικαιολογίες για σκληρή ρύθμιση, δεν στέκουν τα επιχειρήματα περί κυρίαρχου παρόχου». Σημειωτέον ότι στον χώρο παρών ήταν ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, κ. Κωνσταντίνος Λουρόπουλος.
Ο κ. Τσαμάζ σημείωσε ότι οι τηλεπικοινωνίες ανήκουν στην παγκοσμοποιημένη οικονομία στα δίκτυα της οποία οι λεγόμενοι «Over the top players», όπως η Google και το Facebook καταλαμβάνουν την χωρητικότητά τους, χωρίς να συνεισφέρουν σε επενδύσεις, κάνοντας λόγο για «επιτακτική ανάγκη να παρέμβουν οι ρυθμιστικές Αρχές, στην Ευρώπη και όχι μόνο» για την εξεύρεση λύσης.
Ο επικεφαλής του ΟΤΕ σημείωσε ότι η διοικητική ομάδα του ομίλου έχει επιτύχει όλους τους στόχους, που είχε θέσει το 2010, στην κατεύθυνση του μετασχηματισμού του ΟΤΕ κι εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι και το 2014 θα είναι μια θετική χρονιά για τον Όμιλο, καθώς τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας είναι πλέον ορατά.
«Είμαστε αισιόδοξοι γιατί πιστεύουμε στη στρατηγική μας και βλέπουμε το όραμά μας να υλοποιείται. Δημιουργούμε τον Όμιλο ΟΤΕ του αύριο. Μια δυναμική, ενοποιημένη και πελατοκεντρική εταιρεία, καθ’ όλα έτοιμη να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις των σύγχρονων τηλεπικοινωνιών· μία εταιρεία που θα οδηγεί τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς δραστηριότητας: κινητή, σταθερή, broadband, τηλεόραση, Β2Β» συμπλήρωσε.
Ο κ. Τσαμάζ επανέλαβε ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης το σχέδιο του ΟΤΕ για επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς, στο πλαίσιο του οποίου προγραμματίζονται επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στην επόμενη τετραετία, με στόχο να υπάρξει κάλυψη VDSL στο 30% του πληθυσμού και 4G στο 70% των κατοίκων της χώρας.
Αναφερόμενος στα οικονομικά αποτελέσματα του 2013, ο κ. Τσαμάζ τόνισε ότι επρόκειτο περί επιτυχίας, λόγω της μείωσης του λειτουργικού κόστους και του καθαρού δανεισμού σε κάτι λιγότερο από 1,5 δισ. ευρώ – όσο δηλαδή το ετήσιο EBITDA. «Η αναλογία αυτή μας τοποθετεί μεταξύ των πιο εύρωστων τηλεπικοινωνιακών παροχών στην Ευρώπη», τόνισε.