Όλα τα ανοιχτά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κατάστασης στην Ουκρανία και των δυνατοτήτων για εκτόνωση της διένεξης στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δηλώνει ότι προτίθεται να θέσει ο πρόεδρος της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στη συνάντησή του την Τρίτη στη Βιέννη με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος φθάνει στην αυστριακή πρωτεύουσα για μονοήμερη επίσημη επίσκεψη εργασίας, η οποία φέρεται να έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης και της Βαλτικής, όπως και στην Ουάσινγκτον, λόγω της στάσης της Μόσχας στο θέμα της Ουκρανίας.

Στη διάρκεια της παραμονής του ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Αυστριακό ομοσπονδιακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ενώ το απόγευμα θα εκφωνήσει ομιλία στο Ομοσπονδιακό Επιμελητήριο Αυστρίας.

Ο Αυστριακός πρόεδρος σε δηλώσεις του την παραμονή της επίσκεψης Πούτιν τόνισε πως είναι σημαντικό να κρατούνται ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και συνεννόησης ακριβώς σε δύσκολες καταστάσεις.

Σύμφωνα με τον Χάιντς Φίσερ, αυτό δεν σημαίνει απόκλιση της Αυστρίας από τη γραμμή της ΕΕ αλλά αντιθέτως η Βιέννη καταβάλλει προσπάθειες για να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων, καθώς «διενέξεις μπορεί να λυθούν μόνον με διάλογο και με συνομιλίες».

Ο ίδιος αναμένει πως στις συνομιλίες του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στις οποίες θα παραβρίσκονται και οι Αυστριακοί υπουργοί Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς και Οικονομίας Ράινχολντ Μίτερλενερ, θα πληροφορηθεί τις αυθεντικές ρωσικές θέσεις.

Την πρόθεση της Αυστρίας να διαδραματίσει «γεφυροποιό» ρόλο, καθώς μόνον σε πορεία ειρήνης μπορούν Ρωσία και Ουκρανία να βρουν λύση, τόνισε και ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν.

Επισήμανε ότι η Αυστρία δεν παρεκκλίνει από τις αρχές της και θα επαναλάβει την καταδίκη για την προσάρτηση της Κριμαίας θεωρώντας πως το Διεθνές Δίκαιο δεν είναι διαπραγματεύσιμο.

Ο Ρώσος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην αυστριακή πρωτεύουσα πρόκειται να έχει συνάντηση και με τον Ελβετό ομοσπονδιακό πρόεδρο Ντιντιέ Μπουρκχάλτερ, ο οποίος, υπό την ιδιότητα του προεδρεύοντα του ΟΑΣΕ (Οργανισμός για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη) που εδρεύει στην αυστριακή πρωτεύουσα, συμμετέχει στην ετήσια συνέλευσή του.