Πολλές φορές δίνω στους πελάτες μου να πιουν τον ζωμό μέσα στον οποίο έβρασα χόρτα, όπως έκαναν οι παππούδες μας, αποκαλώντας τον «φάρμακο», με λίγο αλάτι, λεμόνι και μερικές σταγόνες ελαιόλαδου. Ζεστό, σε σφηνάκι. Αλλες φορές, τον σερβίρω σε σορμπέ, στην αρχή του γεύματος ή ενδιάμεσα, για να αλλάξουν γεύση. Σε αυτή τη συνταγή, τον κάνω παγάκια θρυμματισμένα και σερβίρω επάνω τους μια γαριδοσαλάτα. Στο τέλος, τους προτείνω να πιουν τα λιωμένα παγάκια.

Βράζω 500 γρ. βλίτα σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό, για 8 λεπτά. Σουρώνω και κρατάω τον ζωμό. Τον αλατίζω, προσθέτω λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού, βάζω σε παγοθήκες και καταψύχω.

Βράζω 300 γρ. γαρίδες Νο 2, ολόκληρες, σε καυτό νερό για 2-3 λεπτά. Τις καθαρίζω, αφαιρώντας το κεφάλι, το κέλυφος και την ουρά και βγάζοντας με τη βοήθεια μιας οδοντογλυφίδας το εντεράκι.

Αχνίζω 200 γρ. καθαρισμένα μύδια* με 100 γρ. σέλινο, ψιλοκομμένο και 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη, μέχρι να ανοίξουν. Πετάω όσα δεν ανοίξουν. Σε ένα μπολ βάζω την ψίχα των μυδιών και προσθέτω τις γαρίδες. Τα μαρινάρω για 30 λεπτά με 1 ποτηράκι του κρασιού λαδολέμονο και 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού, ακέρωτου. Στραγγίζω.

Ξεφορμάρω τα παγάκια από τις παγοθήκες, τα βάζω σε μια πλαστική σακούλα και τα σπάω. Βάζω τον σπασμένο πάγο σε ένα μπολ, επάνω του τις γαρίδες με τα μύδια, ραντίζω με λίγο από τον ζωμό της μαρινάδας τους και προσθέτω λίγη ψίχα λεμονιού και 2-3 φούντες αλμύρα ή βασιλικό (υλικά για 2 άτομα).

* Καθαρίζουμε εξωτερικά τα μύδια τρίβοντάς τα με σύρμα κουζίνας κάτω από τρεχούμενο νερό. Αφαιρούμε το γένι, κρατώντας το μύδι με το ένα χέρι και τραβώντας το γένι με το άλλο, με μια απότομη, κοφτή κίνηση.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.