ΥΛΙΚΑ (για 4 άτομα)

500 γρ. αρνάκι*, από το μπροστινό μέρος του ζώου (σπάλα, στήθος, χεράκι), χωρίς κόκαλα

4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

1½ κ.σ. μπαχαρικά (μπαχάρι, κανέλα, γαρίφαλο, κουρκουμά, μαύρο πιπέρι, πράσινο καρδάμωμο), τριμμένα

2 φλ. ρύζι νυχάκι

2 κρεμμύδια, σε κυβάκια

2 κ.σ. βούτυρο

400 γρ. ντομάτα σε κύβους, κονσέρβα ή φρέσκια

1 κ.γ. αλάτι

3 φλ. νερό, καυτό με 1½ κ.γ. αλάτι

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Κόβουμε το κρέας σε μπουκιές. Το πλένουμε και το στεγνώνουμε με χαρτί κουζίνας. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά και τα ανακατεύουμε. Αλείφουμε το κρέας με αυτό το μείγμα και το μαρινάρουμε για τουλάχιστον 2 ώρες (ή όλη τη νύχτα).

Ξεπλένουμε το ρύζι όσες φορές χρειαστεί, μέχρι το νερό να μείνει διάφανο. Το σουρώνουμε καλά και το βάζουμε σε ένα μπολ. Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το βούτυρο, ώσπου να γίνουν διάφανα. Τα προσθέτουμε στο ρύζι και ανακατεύουμε.

Στην ίδια κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρέας, μαζί με τη μαρινάδα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις τα υγρά αρχίσουν να εξατμίζονται, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο, σκεπάζουμε και σιγομαγειρεύουμε για 45 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Προσθέτουμε την ντομάτα, το αλάτι, ανακατεύουμε και σιγοψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα του σε ένα ταψάκι, διαμέτρου 24-26 εκ., και προσθέτουμε το ρύζι, χωρίς να ανακατέψουμε. Ρίχνουμε προσεκτικά το νερό, σκεπάζουμε με καπάκι (ή λαδόκολλα και στερεώνουμε με αλουμινόχαρτο) και ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά. Το φαγητό είναι έτοιμο μόλις πιει τα υγρά του και ψηθεί το ρύζι.

Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά. Περνάμε ένα μαχαίρι γύρω γύρω στα τοιχώματα και ξεφορμάρουμε σε πιατέλα, αναποδογυρίζοντας το σκεύος. Σερβίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γιαούρτι.

* Αντί για αρνίσιο μπορούμε να βάλουμε πρόβειο κρέας, που είναι πιο φθηνό αλλά εξίσου νόστιμο.

Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET την Κυριακή 15 Ιουνίου 2014.