Σήμερα Πέμπτη 12 Ιουνίου ξεκίνησε η δίκη για τις ταραχές στην Πλατεία Ταξίμ.

Οι κατηγορούμενοι ως «αρχηγοί» του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν από έναν χρόνο βρίσκονται ενώπιον δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του κινήματος «Ταξίμ Αλληλεγγύη» -ανάμεσά τους αρχιτέκτονες και γιατροί- με τις κατηγορίες εναντίον τους να επισύρουν ποινές μέχρι και 30 έτη κάθειρξης.

Περίπου 100 μέλη του κινήματος συγκεντρώθηκαν το πρωί της Πέμπτης μπροστά από το δικαστικό μέγαρο για να κάνουν ανακοίνωση στον Τύπο.

«Αυτή η δίκη θα είναι μία κηλίδα στην ιστορία της χώρας. Πρόκειται για μία δίκη της ντροπής, είναι σχεδόν σκάνδαλο. Σήμερα δικάζονται η ελευθερία, η δημοκρατία και η ειρήνη. Αλλά κανείς δεν θα μπορέσει να μάς εμποδίσει να συντρέξουμε τους φίλους μας στο δρόμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Να σημειώσουμε ότι το κίνημα διαμαρτυρίας ξεκίνησε τον Μάιο του 2013 με την κινητοποίηση ολιγάριθμης ομάδας οικολόγων κατά της καταστροφής του Πάρκου Γκεζί, που περιλαμβανόταν σε χωροταξικό σχέδιο της κυβέρνησης Ερντογάν.

Επειτα από τη βίαιη επέμβαση των δυνάμεων ασφαλείας στις 31 Μαΐου, η εκδήλωση αυτή διαμαρτυρίας μετατράπηκε σε κίνημα συνολικής πολιτικής αμφισβήτησης με στόχο τις αυταρχικές εκτροπές του καθεστώτος Ερντογάν.

Επί τρεις εβδομάδες, 3,5 εκατομμύρια Τούρκοι διαδήλωσαν κατά της κυβέρνησης σε δεκάδες πόλεις της χώρας. Οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας κατέστειλαν σκληρά τις εκδηλώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας. Ο απολογισμός της καταστολής ήταν τουλάχιστον 8 νεκροί, περισσότεροι από 8.000 τραυματίες και χιλιάδες συλλήψεις.