Την εκτίμηση ότι τα μέτρα νομισματικής χαλάρωσης που αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την περασμένη Πέμπτη μπορούν να συμβάλουν στην πιστωτική επέκταση και στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, διατυπώνει σε νέα της ανάλυση της Eurobank.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, σημειώνουν οι αναλυτές της θα συμβάλει και ο περιορισμός της αβεβαιότητας αναφορικά με την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος.
Από την άλλη πλευρά όμως, η Eurobank σημειώνει ότι η έγκριση της δόσης των €3,4 δισ. από το ΔΝΤ δεν επιτρέπει εφησυχασμό, σημειώνοντας πως απομένουν δύσκολες μεταρρυθμίσεις για την επόμενη περίοδο.
Τα μέτρα της ΕΚΤ
Αναφορικά με τα μέτρα της ΕΚΤ και των πως μπορούν να συμβάλουν στην πιστωτική επέκταση και στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας στην Ελλάδα, η Eurobank αναφέρει τα εξής:
Ο Διοικητής της ΕΚΤ M. Draghi, στη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου ανακοίνωσε μια σειρά από μέτρα με σκοπό την ενίσχυση της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ σε μια περίοδο με πολύ χαμηλό πληθωρισμό (και με υπαρκτό τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα) που καθιστά τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής αναποτελεσματικά.
Τα βασικά μέτρα της ΕΚΤ περιλαμβάνουν:
· Τη μείωση του επιτοκίου διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο -0,1%. Το συγκεκριμένο επιτόκιο ορίστηκε αρνητικό για πρώτη φορά τόσο στην ιστορία της ΕΚΤ όσο και των βασικών κεντρικών τραπεζών γενικότερα. Σκοπός της συγκεκριμένης παρέμβασης είναι η αποτροπή καταθέσεων στην ΕΚΤ από τα τραπεζικά ιδρύματα της ευρωζώνης και η διοχέτευση των συγκεκριμένων κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.
Με δεδομένο ότι τα κεφάλαια που είναι κατατεθειμένα στην ΕΚΤ έχουν ήδη μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν αναμένεται ότι η κίνηση αυτή της ΕΚΤ έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα. Υποδηλώνει και σε αυτή την περίπτωση ότι η ΕΚΤ είναι διατεθειμένη να κάνει ότι χρειάζεται για να αποφευχθεί ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και να ενισχύσει την πραγματική οικονομία.
· Τη διενέργεια σειράς στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (ΣΠΠΜΑ) συνολικού ύψους €400,0 δισ. με σκοπό να ενισχυθούν οι τραπεζικές χορηγήσεις προς τον μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό τομέα της ζώνης του ευρώ (με εξαίρεση τα στεγαστικά δάνεια), με χρονικό ορίζοντα παροχής των δανείων δύο ετών.
Η συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης τα επόμενα δύο χρόνια. Για την περίπτωση της Ελλάδας τώρα η απόφαση της ΕΚΤ είναι ως πολύ σημαντική όσον αφορά στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την μείωση της αβεβαιότητας που θα επέλθει από την επιτυχημένη εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, την αναμενόμενη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για το χρέος και την ολοκλήρωση των νέων stress test της ΕΚΤ το φθινόπωρο του 2014.
· Την εντατικοποίηση των προπαρασκευαστικών εργασιών που σχετίζονται με τις οριστικές πράξεις αγοράς προϊόντων τιτλοποίησης (asset-backed securities – ABS). Εδώ δεν έχουμε μια άμεση κίνηση της ΕΚΤ αλλά μια υπόσχεση ότι θα κινήσει τις σχετικές διαδικασίες που θα τις επιτρέψει την πραγματοποίηση πράξεων στην αγορά προϊόντων τιτλοποίησης με αντισυμβαλλόμενους τα τραπεζικά ιδρύματα.
Η συγκεκριμένη κίνηση δείχνει τις προθέσεις και τα εργαλεία που είναι διατεθειμένη η ΕΚΤ να χρησιμοποιήσει στο μέλλον για την ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών και την χορήγηση πιστώσεων στην πραγματική οικονομία.