Την πρόθεσή του να φέρει πιο κοντά στην Ευρώπη την Ουκρανία ανέφερε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο, που υπογράμμισε παράλληλα την πεποίθησή του ότι «η Κριμαία θα ανακτήσει την ελευθερία της και θα γίνει ξανά ουκρανική».

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο Μπαράκ Ομπάμα -που ξεκίνησε από τη Βαρσοβία την επίσκεψή του σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες- συνομίλησε με τον Ποροσένκο, ο οποίος αναμένεται θα αναλάβει επίσημα καθήκοντα στο Κίεβο το Σάββατο.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ουκρανίας βρίσκεται επίσης στην Πολωνία από την Τρίτη, κατά το πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό μετά τις προεδρικές εκλογές.

Κατά την απονομή του «Βραβείου της Αλληλεγγύης» (του ιστορικού πολωνικού συνδικάτου) στον ηγέτη των Τατάρων της Κριμαίας, ο Ποροσένκο επανέλαβε την πρόθεση του Κιέβου γθα προσέγγιση με την Ευρώπη ενώ δήλωσε και πεπεισμένος για την επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία.

«Βλέπουμε πως αυτήν την στιγμή όλος ο κόσμος βρίσκεται στο πλευρό μας και ο επιτιθέμενος είναι καταδικασμένος στην απομόνωση» τόνισε ο Ποροσένκο.

Ο Ποροσένκο είχε συναντηθεί επίσης στη Βαρσοβία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

«Σοφή επιλογή» ο Πέτρο Ποροσένκο, δηλώνει ο Ομπάμα

«Σοφή επιλογή» χαρακτήρισε ο Μπαράκ Ομπάμα τον Πέτρο Ποροσένκο για την προεδρία της Ουκρανίας μετά την πρώτη τους συνάντηση στη Βαρσοβία, λέγοντας πως οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο.

Στη συνάντηση συζητήθηκε επίσης το εάν οι αμερικανικές δυνάμεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ο Ομπάμα δήλωσε μετά τη συνάντηση πως συζήτησε με τον Ποροσένκο τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων της τάξης και του στρατού, καθώς και σχέδια για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της Ουκρανίας από τη Ρωσία και την αποκατάσταση της ειρήνης και της οικονομικής ανάπτυξης στη χώρα.

«Στις συζητήσεις μου μαζί του ήταν ξεκάθαρο πως αντιλαμβάνεται τις ελπίδες του ουκρανικού λαού» ανέφερε ο Ομπάμα.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η Ουάσινγκτον έχει εγκρίνει από το Μάρτιο την παροχή 23 εκατ. δολαρίων που προορίζονται για δαπάνες στο πεδίο ασφάλειας.

Στη συνέχεια ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε στην ειδική τελετή για την επέτειο των 25 χρόνων από την πτώση του κομμουνισμού στην Πολωνία.

Ο Ομπάμα καταδίκασε και πάλι την ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία και χαρακτήρισε την Πολωνία «φάρο της δημοκρατίας» και για την Ουκρανία.

«Πώς είναι δυνατόν να επιτρέπουμε στις σκοτεινές τακτικές του 20ού αιώνα να ορίζουν τον 21ο αιώνα;» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Συγκρούσεων συνέχεια στην ανατολική Ουκρανία

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού εναντίον των φιλορώσων ενόπλων στην Ουκρανία συνεχίζονται.

Το πρωί της Τετάρτης, η ουκρανική Εθνοφρουρά ανακοίνωσε πως κατέλαβε φυλάκιο στο Λουχάνσκ που τελούσε υπό τον έλεγχο των ενόπλων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στη δεκάωρη ανταλλαγή πυροβολισμών κατά τη διάρκεια της νύχτας έχασαν τη ζωή τους έξι φιλορώσοι ένοπλοι και τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί στρατιώτες.