Την ανησυχία τους για τη συνεργασία που θα έχουν μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές με απερχόμενους δημάρχους και περιφερειάρχες στον τομέα της πυροπροστασίας εκφράζουν συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των πυροσβεστών.

Όπως εκμυστηρεύονται, φοβούνται το ενδεχόμενο όσοι δεν επανεξελέγησαν να ατονήσουν στον τομέα της συνεργασίας -ιδιαίτερα τον Αύγουστο που θα είναι ο τελευταίος μήνας της θητείας τους- και να τεθεί ζήτημα σωστού συντονισμού σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή τους κατά την περίοδο του καλοκαιριού.
Παράλληλα, επισημαίνουν ότι υπάρχει ζήτημα και με τους νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες που αναλαμβάνουν επισήμως καθήκοντα από την 1η Σεπτεμβρίου καθώς θα βρίσκονται σε φάση προσαρμογής στα νέα τους καθήκοντα κατά το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, διάστημα που διαρκεί ακόμη η αντιπυρική περίοδος.
Στο πλαίσιο ενημέρωσης για τους προβληματισμούς της η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ) σχεδιάζει σειρά επαφών με νεοεκλεγέντες τοπικούς άρχοντες. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Πέμπτη αναμένεται να έχει συνάντηση αντιπροσωπεία της Ένωσης με τη νέα περιφερειάρχη Αττικής κυρία Ρένα Δούρου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Μαΐου -48 ώρες πριν από τον δεύτερο γύρο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών- η ΕΑΠΣ απέστειλε ανοικτή επιστολή «προς την Αυτοδιοικητική Ηγεσία της Πατρίδας».

Στην επιστολή επισημαίνεται πως «όπως είναι γνωστό, η τοπική αυτοδιοίκηση είναι σημαντικός βοηθός του Πυροσβεστικού Σώματος στη δύσκολη υπόθεση της αντιπυρικής προστασίας των δασών» και τονίζεται: «Η αλλαγή ηγεσίας όλων των αυτοδιοικητικών δομών εν μέσω της αντιπυρικής περιόδου μάς δημιουργεί ιδιαίτερη ανησυχία για τον υψηλό βαθμό ετοιμότητας και συνέργιας τους, τόσο στις εργασίες πρόληψης, όσο και στην τυχόν συνδρομή στις επιχειρήσεις πυρόσβεσης όταν απαιτηθεί. Το Πυροσβεστικό Σώμα, φορτωμένο με τα χρόνια δικά του προβλήματα και ελλείψεις, προσβλέπει στην ουσιαστική συνδρομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αξιωματικών της Πυροσβεστικής, μέσω της επιστολής, καλούν «την αυτοδιοικητική ηγεσία της χώρας, σε όλους τους δήμους και τις περιφέρειες, ανεξαρτήτων αποτελεσμάτων και επανεκλογών, τόσο τους παραδίδοντες όσο και τους παραλαμβάνοντες, σε αγαστή συνεργασία, τουλάχιστον στο εθνικό ζήτημα της πυροπροστασίας, να μας συνδράμουν ουσιαστικά, άμεσα και αποτελεσματικά, ώστε, να ανταποκριθούμε και εμείς με τη σειρά μας αποτελεσματικά στην θωράκιση του πολύτιμου εθνικού φυσικού πλούτου της πατρίδας μας από την πύρινη λαίλαπα».