Μάχη για τη θέση του έλληνα επιτρόπου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι το ποιο πρόσωπο θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τη θέση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες είναι το ποιο πρόσωπο θα προταθεί από την ελληνική κυβέρνηση για τη θέση του νέου επιτρόπου της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η μάχη πίσω από τις κουρτίνες της εξουσίας έχει ξεκινήσει, ενώ οι επαφές των ενδιαφερομένων εκτυλίσσονται σε πολλά επίπεδα.
Τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχει παρατηρηθεί αύξηση των παρασκηνιακών συζητήσεων σε πολιτικούς και οικονομικούς κύκλους για τον νέο επίτροπο, για τον οποίο θα αποφασίσουν, ενδεχομένως και σύντομα, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος.
Το βασικό για τους δύο πολιτικούς αρχηγούς είναι η όποια απόφαση να λειτουργήσει θετικά και για τα ελληνικά συμφέροντα στις Βρυξέλλες και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, ειδικά εάν η Ελλάδα εξασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο, όπως η Ανάπτυξη ή η Ενέργεια, που θα μπορούσε να αποδώσει οφέλη στην ελληνική οικονομία και στην προσπάθειά της να ξεπεράσει την κρίση.
Ενα κεντρικό πρόσωπο είναι η νυν επίτροπος Μαρία Δαμανάκη που λέγεται ότι επιθυμεί να παραμείνει για δεύτερη θητεία στην Επιτροπή, αλλά από το Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχει ακόμα θετικό σήμα, παρά το γεγονός ότι για την ίδια υπάρχει ευνοϊκό κλίμα στους κόλπους της ΕΕ. Εάν η κυρία Δαμανάκη παραμείνει στην Επιτροπή, θεωρείται ότι θα μπορέσει να διεκδικήσει ένα πολύ καλύτερο χαρτοφυλάκιο που θα ενδιαφέρει και πιο πολύ την Ελλάδα.
Ομως στα ενδότερα της κυβέρνησης και ειδικά της ΝΔ, υπάρχει η άποψη, ότι η κυρία Δαμανάκη δεν στήριξε όσο έπρεπε σε ευρωπαϊκό επίπεδο την εθνική προσπάθεια και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για την τελική απόφαση.
Ο Πρωθυπουργός φέρεται αρνητικός και για το ενδεχόμενο να προταθεί η Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ δεν ισχύει, όπως λένε οι γνωρίζοντες, η συμφωνία που είχαν κάνει για το θέμα της Επιτροπής, από την εποχή που η πρώην υπουργός επέστρεψε στη ΝΔ. Επί πάρα πολύ καιρό δεν έχει γίνει καμία συζήτηση και δεν επικαιροποιήθηκε η συγκεκριμένη συμφωνία λένε πρόσωπα που συνομιλούν με τη βουλευτή της ΝΔ, η οποία είναι προφανές ότι από τις εξελίξεις θα καθορίσει και τη στρατηγική της – με ό,τι αυτό συνεπάγεται – και στο ευρύτερο εγχώριο πολιτικό παιχνίδι και ειδικά στην κεντροδεξιά παράταξη.
Στο εξωτερικό το όνομα της κυρίας Μπακογιάννη βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων σε κύκλους της ΕΕ, καθώς η ίδια απολαύει σημαντικής εκτίμησης και αναγνώρισης στο διεθνές περιβάλλον. Μάλιστα, τα τελευταία εικοσιτετράωρα επανήλθε στο προσκήνιο και το παλαιό σενάριο να διαδεχθεί τη βαρόνη Κάθριν Αστον στη θέση της υπουργού Εξωτερικών της ΕΕ.
Εσχάτως κυκλοφορεί από συγκεκριμένους κύκλους, πολιτικούς και οικονομικούς στην Αθήνα, ότι ενδέχεται να προταθεί για επίτροπος ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, για τον οποίο όμως υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις και από παράγοντες της ΝΔ, αλλά και από το ΠαΣοΚ και λέγεται ότι δεν έχει πιθανότητες για μετακόμιση στις Βρυξέλλες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
  • Βηματοδότης Η γιορτή της δημοκρατίας και η παραφωνία Βελόπουλου Το κεντρικό σύνθημα στη δεξίωση για την 47η επέτειο από την... ΒΗΜΑτοδότης |
Σίβυλλα
Helios Kiosk