Πειραιώς: Τριμηνιαία αύξηση 8% στα επαναλαμβανόμενα προ φόρων κέρδη

Συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο του 2014 η βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Συνεχίστηκε και το α΄ τρίμηνο του 2014 η βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως ανακοινώθηκε, τα επαναλαμβανόμενα προ φόρων και προβλέψεων κέρδη διαμορφώθηκαν στα €245 εκατ, αυξημένα κατά 8% έναντι του 4ου 3μήνου 2013 (χωρίς τις έκτακτες επιβαρύνσεις λειτουργικής ενοποίησης και εξαγορών ύψους €32 εκατ και τα χρηματοοικονομικά αποτελέσματα -€22 εκατ από τις θέσεις στην Ουκρανία λόγω υποτίμησης του τοπικού νομίσματος).
Τα καθαρά έντοκα έσοδα του Ομίλου συνέχισαν την ανοδική τους τάση σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε €479 εκατ, παρουσιάζοντας αύξηση 1% σε σχέση με το 4ο 3μήνο 2013.
Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε €553 εκατ, ενώ το λειτουργικό κόστος παρουσίασε σημαντική βελτίωση στα €323 εκατ, μη συμπεριλαμβάνοντας έκτακτα έξοδα ενσωμάτωσης των εξαγορασθεισών τραπεζών €32 εκατ. Δηλαδή το λειτουργικό κόστος μειώθηκε 21% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013 (€408 εκατ).
Οι προβλέψεις για δάνεια διαμορφώθηκαν σε €481 εκατ ή 2,6% επί των δανείων προ προβλέψεων και προσαρμογών από 3,6% το 4ο 3μηνο του 2013, επωφελούμενες από την αισθητή μείωση της παραγωγής νέων δανείων σε καθυστέρηση.
Τα καθαρά αποτελέσματα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους διαμορφώθηκαν σε -€247 εκατ.
Σε γραπτές τους δηλώσεις οι επικεφαλής του ομίλου δήλωσαν:
Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος ΔΣ
«Tο 2014 αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο έτος ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις.
Οι προσπάθειες των τελευταίων ετών είχαν αναμφίβολα θετικά αποτελέσματα στα δημοσιονομικά της χώρας, στο ισοζύγιο εξωτερικών συναλλαγών και την ανταγωνιστικότητά της. Η προσπάθεια πρέπει να συνεχισθεί και να ολοκληρωθεί, ώστε να εισέλθουμε το ταχύτερο σε πορεία διατηρήσιμης ανάπτυξης πάνω σε νέα πρότυπα.
Η Τράπεζα Πειραιώς ανέλαβε στις αρχές του 2014 σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του Ομίλου, οι οποίες είχαν θετικό αντίκτυπο και στην πορεία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.
Έτσι, η ολοκλήρωση -με ιδιαίτερη επιτυχία- της πρόσφατης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου €1,75 δισ με προσέλκυση ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων, τοποθέτησε την Τράπεζα μεταξύ των ισχυρότερων κεφαλαιακά ευρωπαϊκών τραπεζών και οδήγησε στην αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου ύψους €750 εκατ.
Παράλληλα, η Τράπεζα Πειραιώς έγινε η πρώτη ελληνική Τράπεζα που επανέκτησε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές μετά από 5 έτη, με την επιτυχή διάθεση ομολόγου κύριου χρέους €500 εκατ, διευκολύνοντας έτσι αντίστοιχες κινήσεις εκδόσεων κρατικού και τραπεζικού χρέους.
Η ενεργητική και αμοιβαία επωφελής διαχείριση των προβληματικών απαιτήσεων, αλλά και η στήριξη νέων υγιών επιχειρηματικών σχεδίων με στόχο την υποβοήθηση ανάταξης της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας της χώρας γενικότερα, αποτελούν κεντρικούς στόχους του Ομίλου».
Σταύρος Λεκκάκος, Διευθύνων Σύμβουλος & CEO:
«Τα επαναλαμβανόμενα αποτελέσματα προ φόρων και προβλέψεων του 1ου 3μήνου 2014 ανήλθαν σε €245 εκατ, ενισχυμένα κατά 8% σε σχέση με το 4ο 3μηνο 2013. Τα καθαρά έντοκα έσοδα συνέχισαν την ανοδική τους πορεία, επωφελούμενα από την αποκλιμάκωση του κόστους καταθέσεων, ενώ το κόστος λειτουργίας , εξαιρουμένων των εξόδων ενοποίησης, παρουσίασε σημαντική μείωση κατά 20% περίπου έναντι του 4ου 3μήνου 2013.
Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση εξακολούθησαν την καθοδική τους πορεία, τάση που παρατηρείται τα τελευταία 5 τρίμηνα. Ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 51% , ενώ ο δείκτης σωρευμένων προβλέψεων προς δάνεια αυξήθηκε στο 19,2%, έναντι 15,6% της ελληνικής αγοράς. Το καθαρό αποτέλεσμα από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογεί στους μετόχους της Τράπεζας για το 1ο 3μηνο 2014 διαμορφώθηκε σε -€247 εκατ.
Η ρευστότητα του Ομίλου παρουσίασε περαιτέρω βελτίωση, με τον δείκτη χορηγήσεις προς καταθέσεις να διαμορφώνεται στο 109% το Μάρτιο 2014 από 111% στο τέλος Δεκεμβρίου 2013. Η pro-forma κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλό επίπεδο, με το δείκτη Common Equity Tier 1 υπό το νέο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ να ανέρχεται στο 14,4%, μετά από την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου αλλά και την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών του Δημοσίου».
Το 2014 ο Όμιλος Πειραιώς έχει επικεντρωθεί στην εμπέδωση της ήδη επιτευχθείσας λειτουργικής ενοποίησης, την ολοκλήρωση των ενεργειών της αναδιάρθρωσης του προβληματικού χαρτοφυλακίου και την ολοκλήρωση των αναγκαίων δράσεων για την υλοποίηση των συνεργιών από τις εξαγορές. Πρωταρχικό μέλημα συνιστά η περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου εξυπηρέτησης των πελατών, αλλά και των παρεχόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, με στόχο την αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας μας».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς για το α’ τρίμηνο 2014
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk