Τουρκία: Συνταγματικό δικαστήριο ζητά άρση του αποκλεισμού του YouTube

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την Πέμπτη την άρση του αποκλεισμού πρόσβασης στον ιστότοπο YouTube, αποκλεισμό που είχε επιβάλει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πριν από δύο μήνες. Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ενέργεια αυτή παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας διέταξε την Πέμπτη την άρση του αποκλεισμού πρόσβασης στον ιστότοπο YouTube, αποκλεισμό που είχε επιβάλει η ισλαμοσυντηρητική κυβέρνηση πριν από δύο μήνες.

Σύμφωνα με το Συνταγματικό Δικαστήριο, η ενέργεια αυτή παραβιάζει την ελευθερία της έκφρασης.

Στις 27 Μαρτίου οι τουρκικές αρχές απαγόρευσαν την πρόσβαση στο YouTube, επικαλούμενες λόγους «εθνικής ασφάλειας», μετά την ανάρτηση στον ιστότοπο μιας παράνομα ηχογραφημένης συνομιλίας ανάμεσα σε υψηλόβαθμους τούρκους αξιωματούχους που συζητούσαν για τον πόλεμο στη Συρία.

Η εντολή του Συνταγματικού Δικαστηρίου απευθύνεται στην αρχή τηλεπικοινωνιών της Τουρκίας (TIB) η οποία ήταν αρμόδια για την εφαρμογή της απαγόρευσης.

Πολλοί χρήστες του YouTube είχαν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της απαγόρευσης και είχαν δικαιωθεί, όμως η κυβέρνηση δεν προχώρησε σε άρση της απαγόρευσης.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε επιβάλει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις αρχές Απριλίου, να άρει τον αποκλεισμό και του ιστοτόπου ανταλλαγής μηνυμάτων Twitter.

Ο Ερντογάν κήρυξε τον πόλεμο στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης επειδή ορισμένοι χρήστες αναρτούσαν σε αυτούς πληροφορίες, τις οποίες χαρακτηρίζει συκοφαντικές, για την εμπλοκή του σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Οι ενέργειες της τουρκικής κυβέρνησης δέχτηκαν σφοδρή κριτική, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk