Μέρκελ: Στροφή υπέρ της ανάπτυξης με φόντο την λιτότητα

Κάτι καινούριο ακούγεται τελευταία στο Βερολίνο: Η Άνγκελα Μέρκελ μιλά όλο και συχνότερα όρους για ανάπτυξη, απασχόληση, ή καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία. Οι οιμωγές της για τα υψηλά χρέη και τις αλόγιστες δημοσιονομικές σπατάλες έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Κάτι καινούριο ακούγεται τελευταία στο Βερολίνο: Η Άνγκελα Μέρκελ μιλά όλο και συχνότερα όρους για ανάπτυξη, απασχόληση, ή καταπολέμηση της ανεργίας στη νεολαία. Οι οιμωγές της για τα υψηλά χρέη και τις αλόγιστες δημοσιονομικές σπατάλες έχουν περάσει σε δεύτερο πλάνο.

Αλλαγή πολιτικής; «Όχι» διαβεβαίωνε την Τετάρτη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφαν Σάιμπερτ απαντώντας σε δημοσιογράφο. Η καταπολέμηση της ανεργίας και ιδίως εκείνης των νέων δεν αποτελούν κάτι καινούριο για αυτήν – εξ άλλου ήταν η ίδια που διοργάνωσε προ διετίας στο Βερολίνο την πρώτη διάσκεψη κορυφής για το θέμα.

«Το έχουμε αναγνωρίσει από καιρό ως το μεγάλο πρόβλημα της Ευρώπης» πρόσθεσε. «Δρούμε σε αυτό το πνεύμα, και ανήκουμε σε εκείνους που δίνουν προτεραιότητα σε αυτή τη δράση».

Το φόντο της απάντησης ήταν το ερώτημα δημοσιογράφου, αν τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, που δείχνουν τη νίκη των ευρωσκεπτικιστικών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων σε ορισμένες χώρες, επιτάσσουν μια στροφή της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέρ της ανάπτυξης.

«Σας προειδοποιώ, να μην βάλετε μια και μοναδική επιγραφή στις εκλογές των 28 χωρών-μελών» είπε. «Κι αυτό επειδή οι λόγοι, με τους οποίους θα μπορούσε να εξηγηθεί η επιτυχία των λαϊκιστικών και αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, από τη Δανία έως την Ελλάδα, είναι πολύ διαφορετικοί. Υπάρχουν πάντα και εθνικές αιτίες και αιτιολογήσεις σχετικά με το γιατί διαμορφώθηκαν έτσι τα εκλογικά αποτελέσματα».

Για την καγκελάριο, πρόσθεσε, είναι σαφές ότι θα πρέπει να γίνει αντιληπτή η ανασφάλεια που υπάρχει σε τμήμα των ψηφοφόρων. «Πρέπει να προσανατολίσουμε την ευρωπαϊκή μας πολιτική με τρόπο που οι πολίτες να αντιληφθούν ότι αποδεχόμαστε τις ανησυχίες τους» τόνισε.

Στο ερώτημα, αν το Βερολίνο έχει σκοπό να επανεξετάσει, ή και να αναθεωρήσει την πολιτική της λιτότητας ύστερα από την πίεση που άσκησε υπέρ αυτής της κατεύθυνσης στη σύνοδο κορυφής της Τρίτης ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η απάντησή του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιμένει στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης». Η βαθμιαία εξυγίανση των κρατικών προϋπολογισμών και η μείωση των χρεών-βουνών, πρόσθεσε, είναι σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή ήπειρο και τη νεολαία της.

Η καγκελάριος, συνέχισε, παρουσίασε στη σύνοδο κορυφής πέντε θέματα, που θα αποτελέσουν το κέντρο βάρος της θεματολογίας της επόμενης πενταετίας – μεταξύ των οποίων η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Αυτά δεν μπορούν όμως να ευδοκιμήσουν χωρίς μια λελογισμένη δημοσιονομική πολιτική. Επιπλέον, η καγκελάριος, είπε ο εκπρόσωπος, τόνισε για μια άλλη φορά, ότι «όπως έχει αποδειχθεί, είναι ωφελιμότερο για την Ευρώπη να τηρούνται οι συμφωνίες και τα σύμφωνα, παρά να παραβιάζονται».

Διπλωματικές πηγές στο Βερολίνο σημείωναν πάντως, ότι η αλλαγή γλώσσας της καγκελάριου δεν είναι τυχαία. «Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποβαθμίζει την αλλαγή, επειδή δεν έχει καθοριστεί ακόμη νέα γραμμή πλεύσης» είπε. Αυτή όμως θα επέλθει σίγουρα υπό την πίεση του Ολάντ και άλλων ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης ύστερα από την πανωλεθρία που υπέστησαν την περασμένη Κυριακή. Εξάλλου, η κ.Μέρκελ είναι αρκετά οξυδερκής για να αντιληφθεί το μέγεθος των δραματικών αλλαγών και να κάνει και από μόνη της πρόγραμμα την αλλαγή υπέρ της ανάπτυξης – και ας είναι καταρχάς με ομοιοπαθητικές δόσεις. «Σίγουρο είναι πάντως, ότι δεν θα εγκαταλείψει το σύμφωνο σταθερότητας» πρόσθεσε.

Μόνο που η στροφή προς την ανάπτυξη με νέα χρέη – όπως πρεσβεύουν ακόμα και οι θιασώτες της κευνσιανής θεωρίας – είναι τώρα δυσκολότερη από ότι τα προηγούμενα 2-3 χρόνια. Κι αυτό, όπως εξηγεί ο οικονομολόγος Βόλφγκανγκ Μουνχάου, ο καινούριος δανεισμός συμφέρει μόνο σε περίοδο ύφεσης για να μπει έτσι πάλι σε κίνηση η οικονομική μηχανή. Σε περίοδο ανάκαμψης, αντίθετα, όπως σήμερα, προέχει η εξυγίανση του προϋπολογισμού – ήτοι λιτότητα. Τυχόν αποδοχή των προτάσεων του κ.Ολάντ λοιπόν από την καγκελάριο, δεν θα ήταν μόνο, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα λογική της, διπλά και τριπλά παράλογη, αλλά θα δημιουργούσε και ανείδωτα οικονομικά προβλήματα στο άμεσο μέλλον.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk