Το Ιράν αναφέρει τα πρώτα δύο κρούσματα του κοροναϊού MERS στη χώρα, ένα μήνα πριν από την έναρξη του Ραμαζανιού κατά το οποίο εκατοντάδες χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται τη Σαουδική Αραβία, επίκεντρο της επιδημίας που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια.

Τα δύο κρούσματα αφορούν δύο αδελφές στο Κερμάν του νοτιοανατολικού Ιράν, από τις οποίες η μία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, δήλωσε στο πρακτορείο Fars εκπρόσωπος της μονάδας λοιμωδών νοσημάτων.

Και οι δύο είχαν νοσηλευτεί νωρίτερα στο ίδιο νοσοκομείο με έναν προσκυνητή που είχε επιστρέψει από τη Σαουδική Αραβία. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει διευκρινιστεί αν ο ασθενής αυτός είναι θετικός στον ιό.

Η συντριπτική πλειονότητα των περίπου 600 κρουσμάτων και των περίπου 175 θανάτων καταγράφηκαν στη Σαουδική Αραβία, και πολλοί από τους ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί σε άλλες χώρες είτε είχαν ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία είτε είχαν επαφή με ταξιδιώτες από τη χώρα.

Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι ιρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι οι προσκυνητές που επιστέφουν από τη Σαουδική Αραβία θα ελέγχονται και όποιος εμφανίζει ύποπτα συμπτώματα θα τίθεται σε καραντίνα.

Ο αριθμός των προσκυνητών στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να αυξηθεί κατά το μήνα της νηστείας του Ραμαζανιού που ξεκινά σε τέσσερις εβδομάδες.

Σχεδόν 900.000 Ιρανοί ταξιδεύουν κάθε χρόνο για προσκύνημα στη Μέκκα και άλλες ιερές τοποθεσίες της Σαουδικής Αραβίας, οι περισσότεροι κατά την ετήσια γιορτή του Χατζ, το οποίο πέφτει φέτος τον Οκτώβριο.

Ο κοροναϊός του MERS ανήκει στην ίδια οικογένεια του SARS που σκότωσε περίπου 800 άτομα τη διετία 2002-03.

Και οι δύο ιοί προκαλούν δυνητικά θανατηφόρο πνευμονία, αν και ο MERS μπορεί επίσης να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια.

Το MERS, το Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής, ενδέχεται να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από καμήλες στη Σαουδική Αραβία, από τις οποίες οι περισσότερες είναι θετικές στον ιό.