Μια ελιά ύψους 3,5 μέτρων είναι το πρώτο δέντρο που φυτεύτηκε στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος εντός του εργοταξίου του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), στην περιοχή του Μεσογειακού Κήπου.
Το πάρκο θα αποτελέσει ένα ζωντανό πνεύμονα πρασίνου για την πρωτεύουσα. Μια ανάσα ζωής μόλις 4,5 χιλιόμετρα νότια από το κέντρο της Αθήνας και μια σημαντική προσθήκη σε μια πόλη με τους λιγότερους κατά κεφαλήν χώρους πρασίνου στην Ευρώπη.
Το εκπαιδευτικό και πολιτιστικό Πάρκο είναι συνδεδεμένο εννοιολογικά, λειτουργικά και τοπογραφικά με την Εθνική Λυρική Σκηνή και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, καταλαμβάνοντας συνολικά μια έκταση 170.000 μ² στο Δέλτα Φαλήρου. Το Πάρκο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ευελιξία. Καθώς οι επισκέπτες θα εξοικειώνονται με τις χρήσεις του, η δομή του Πάρκου θα εξελίσσεται για να υποστηρίξει τις νέες ανάγκες και προτιμήσεις του κοινού.
Οι αλέες που θα οδηγούν στο εσωτερικό του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος θα πλαισιώνονται από ψηλά πεύκα και ελιές, ενώ ανάμεσα τους διάσπαρτα, μικρότερα δέντρα, θα δημιουργούν εναλλαγές κλειστών και ανοικτών χώρων, φωτός και σκιάς, χρώματος και υφής. Στο κέντρο θα διαμορφωθεί μεγάλος, ανοικτός χώρος πρασίνου, ένας τόπος για συγκεντρώσεις, ο οποίος προσφέρεται επίσης για τη διοργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ, καθώς και για την προβολή ταινιών.
Ο ανοικτός, ηλιόλουστος Μεσογειακός Κήπος γιορτάζει την πλούσια φυτοκομική παράδοση της Ελλάδας. Η ποικιλία των φυτών αρκεί για να καταστήσει τον Κήπο τόπο προορισμού: αειθαλή και άλλα ενδημικά φυτά, όπως το πυξάρι, η κορονίλλα, ο κίστος, ο σχίνος, το φασκόμηλο, η ρίγανη, το θυμάρι, η λεβάντα, το δενδρολίβανο, τα ροδοπέταλα και η ευφορβία –όλα μαζί θα καθιστούν την κάθε επίσκεψη απολαυστική.
Λίγα λόγια για το Κέντρο Πολιτισμού
Η ιδέα για το ΚΠΙΣΝ άρχισε να διαμορφώνεται το 1998, με την απόφαση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» να χρηματοδοτήσει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ). Το όραμα για τη νέα Εθνική Βιβλιοθήκη ήταν όραμα για ένα δημόσιο θεσμό που θα παρέχει πρόσβαση στον κόσμο της γνώσης και της πληροφορίας σε κοινό όλων των ηλικιών, θα προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ερευνητικών και ενημερωτικών πηγών και θα συνδέεται με άλλες ελληνικές, αλλά και εθνικές βιβλιοθήκες.
Παράλληλα, το Ίδρυμα εξέταζε πρόταση ενίσχυσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), έναν οργανισμό που έχρηζε μεγάλης φυσικής και ως εκ τούτου οργανωτικής αναβάθμισης. Από τα δύο αυτά σχέδια αναδείχθηκε μία συναρπαστική προοπτική, η οποία αποτελούσε την ιδανική σύνθεση της αποστολής και της δέσμευσης του Ιδρύματος στην Ελλάδα, με μακροχρόνιες αναμορφωτικές προοπτικές. Το σχέδιο οραματίστηκε τη συνύπαρξη της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και ενός εκπαιδευτικού και πολιτιστικού Πάρκου σε έναν ενιαίο χώρο, δωρίζοντας στην χώρα ένα πολύ σημαντικό αστικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και περιβαλλοντικό τοπόσημο, διεθνούς εμβέλειας.
Ο προϋπολογισμός του έργου προσεγγίζει τα 566 εκατομμύρια ευρώ. Όταν το ΚΠΙΣΝ ολοκληρωθεί, η πλήρης διαχείριση και ο πλήρης έλεγχός του θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Πρόκειται για την πρώτη σύμπραξη δημοσίου-ιδιωτικού τομέα αυτού του είδους στην Ελλάδα και εκ των σημαντικότερων πολιτιστικών και εκπαιδευτικών έργων που έχουν υλοποιηθεί ποτέ στη χώρα.