Αντιμέτωπο με τη διεθνή κατακραυγή είναι το Σουδάν, αφού καταδίκασε σε θάνατο διά απαγχονισμού και 100 μαστιγώσεις μία 27χρονη έγκυο γυναίκα με την κατηγορία της μοιχείας και της αποστασίας και επειδή την κρατάει φυλακισμένη μαζί με τον μικρό γιο της, έναν μήνα πριν γεννήσει.

Κυβερνήσεις, ο ΟΗΕ και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα καλούν την κυβέρνηση του Σουδάν να απελευθερώσει την Μεριάμ Γιαχία Ιμπραήμ και να ακυρώσει τη θανατική ποινή και την ποινή του μαστιγώματος. Περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν υπογράψει για την απελευθέρωση της γυναίκας στην εκστρατεία της Διεθνούς Αμνηστίας.

Η Ιμπραήμ συνελήφθη όταν ένας μουσουλμάνος συγγενής της υποστήριξε ότι ο γάμος της με έναν αμερικανό πολίτη ήταν άκυρος επειδή εκείνος είναι χριστιανός και επομένως η γυναίκα θεωρείται ότι διέπραξε μοιχεία. Η Ιμπραήμ κρίθηκε ένοχη και για αποστασία.

Η ίδια δήλωσε ότι μεγάλωσε σαν χριστιανή και αρνήθηκε να αποκηρύξει την πίστη της. Κρατείται στη φυλακή κάτω από εξαιρετικά άσχημες συνθήκες ενώ, σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, είναι συνέχεια αλυσοδεμένη. Ο 20 μηνών γιος της, βρίσκεται και αυτός στη φυλακή μαζί με τη μητέρα του από τον περασμένο Φεβρουάριο. Της ανακοινώθηκε ότι η εκτέλεσή της θα αναβληθεί για δύο χρόνια προκειμένου να μπορέσει να γεννήσει και να θηλάσει το μωρό της.

Ο σύζυγός της, ο Ντάνιελ Γουάνι, ο οποίος εγκατέλειψε το Σουδάν το 1998, ταξίδεψε στο Χαρτούμ αλλά δεν του επιτρέπεται να δει τη σύζυγο ή τον γιο του. Όπως είπε ο ίδιος, η Ιμπραήμ δεν λαμβάνει ιατρική φροντίδα. Οι Αρχές αρνήθηκαν να του παραδώσουν τον γιο του επειδή είναι χριστιανός. Η Ιμπραήμ – απόφοιτος της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Σουδάν – είπε στο δικαστήριο ότι είναι κόρη μουσουλμάνου πατέρα από το Σουδάν και χριστιανής μητέρας από την Αιθιοπία, αλλά μεγάλωσε σαν χριστιανή από όταν ο πατέρας της εγκατέλειψε την οικογένεια όταν εκείνη ήταν έξι ετών.

Ο σύζυγός της, που είναι βιοχημικός μηχανικός και πάσχει από μυϊκή δυστροφία, είναι αμερικανός πολίτης από το 2005. Με την Ιμπραήμ παντρεύτηκαν το 2012 και έκτοτε προσπαθεί να τη φέρει να ζήσει μαζί του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι δικηγόροι της γυναίκας έχουν ασκήσει έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου και αναμένεται νέα ακρόαση αυτή την εβδομάδα.