Χαμόγελο του Παιδιού: Ο «Ιπποκράτης» στην Καβάλα ως τις 13 Ιουνίου

Στην πόλη της Καβάλας βρίσκονται αυτό το μήνα το κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και η κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου έχουν ήδη προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 541 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου.

http://www.youtube.com/watch?v=war0r12eeWA

Στην πόλη της Καβάλας βρίσκονται αυτό το μήνα το κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και η κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα του εθελοντικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», όπου έχουν ήδη προσφέρει δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 541 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του δήμου. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 2.288 εξετάσεις στις πρώτες ημέρες του προγράμματος (28 Απριλίου – 15 Μαΐου 2014).

Το πρόγραμμα παροχής πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στους μαθητές του δήμου Καβάλας πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και τον δήμο. Στόχος της Δράσης Προληπτικής Ιατρικής σε παιδιά είναι να καταγράψει κλινικά ευρήματα ώστε να παραπέμψει τα παιδιά στα αρμόδια ιατρικά και κοινωνικά τμήματα του Οργανισμού για πιο εξειδικευμένη υποστήριξη και φροντίδα προκειμένου να προλάβει περιστατικά υγείας.
Αναλυτικά, στη διάρκεια των πρώτων 15 ημερών διενεργήθηκαν 523 εξετάσεις από παιδίατρο, 550 από οδοντίατρο, 607 από οφθαλμίατρο και 608 από ωτορινολαρυγγολόγο. Σε μια και μόνο επίσκεψη στο Κινητό Πολυϊατρείο «Ιπποκράτης» και στην Κινητή Οφθαλμολογική Μονάδα τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προληπτικό Παιδιατρικό, Οδοντιατρικό, Οφθαλμιατρικό και Ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.
Οι κινητές ιατρικές μονάδες του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στελεχώνονται από ιατρούς των αντίστοιχων ειδικοτήτων, καθώς και επιστημονικό προσωπικό και έμψυχο δυναμικό του Οργανισμού. Με το πέρας της προληπτικής ιατρικής και οδοντιατρικής εξέτασης τα παιδιά παραλαμβάνουν ατομικό δελτίο προληπτικού ελέγχου, ενυπόγραφο και σφραγισμένο από τον υπεύθυνο ιατρό, προκειμένου οι κηδεμόνες να λάβουν γνώση και οδηγίες για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων.
Το πρόγραμμα αφορά όλα τα παιδιά του δήμου, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής κάλυψης, τα οποία μεταφέρονται δωρεάν στις κινητές μονάδες με λεωφορεία συνοδευόμενα από τον δάσκαλό τους. Όσα παιδιά ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν και να εξεταστούν μπορούν να προσέρχονται από Δευτέρα έως Παρασκευή στην κεντρική πλατεία της Καβάλας από τις 13:30 με 14:30 και ως την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014.
Η δράση θα συνεχιστεί ως εξής:
  • Έως και 3 Ιουνίου 2014 στην Κεντρική Πλατεία της Καβάλας, στο νότιο τμήμα της Πλατείας
  • Από 4 έως και 11 Ιουνίου στις Κρηνίδες, στο χώρος στάθμευσης του Αρχαιολογικού χώρου και
  • Από 12 έως και 13 Ιουνίου στη Νέα Καρβάλη, μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο
Δράση Προληπτικής Ιατρικής σε Ελλάδα και Βουλγαρία

Το Πρόγραμμα «Ολοκληρωμένες Χωρικές Συνέργιες για την Υγεία και την Προστασία των Παιδιών» («Integrated Territorial Synergies for Children Health and Protection»/INTERSYC) στοχεύει στην προώθηση ευρωπαϊκών μέσων για την προστασία των παιδιών σε κίνδυνο και τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας για τα παιδιά. Το έργο INTERSYC συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ΕΤΠΑ) και το Ελληνικό κράτος στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Βουλγαρία 2007-2013» (www.greece-bulgaria.eu) και το Βουλγαρικό κράτος.
Η δράση της Προληπτικής Ιατρικής αποτελεί μία από τις δράσεις προστασίας των παιδιών σε κίνδυνο που πρόκειται να υλοποιηθούν έως την άνοιξη του 2015, στους δήμους Καβάλας και Παγγαίου και στις περιοχές Κάρτζαλι, Σαντάνσκι και Μπλαγκόεβγκραντ της Βουλγαρίας. Στόχος είναι να προσφερθούν δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε 3.000 παιδιά και στις δυο χώρες. Στο έργο συμμετέχουν «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ως επικεφαλής εταίρος, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Παγγαίου, η Περιφερειακή Επιθεώρηση Υγείας του Κάρτζαλι και οι οργανισμοί «Nadja Centre» και «Chance» από τη Βουλγαρία.
Το πρόγραμμα INTERSYC περιλαμβάνει ακόμη τις εξής δράσεις:
● Προληπτική ιατρική σε τουλάχιστον 3.000 παιδιά σε Ελλάδα και Βουλγαρία με διάθεση του στόλου ιατρικών οχημάτων και έμψυχου δυναμικού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στις δύο πλευρές των συνόρων
● Ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000 και της Πλατφόρμας Ευρωπαϊκής Συνεργασίας για τις Εξαφανίσεις Παιδιών (ECAAS) στη Βουλγαρία
● Προώθηση του Κέντρου Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και υπό Εκμετάλλευση Παιδιά (SEEC)
● Εκπαιδευτικά σεμινάρια Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης για επαγγελματίες που εργάζονται με παιδιά
● Ανάπτυξη Κέντρων Υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση σε Ελλάδα και Βουλγαρία
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk