Eλένη Βαροπούλου: «Με ενδιαφέρουν οι νέοι δημιουργοί»

«Το Βερολίνο είναι μια νεολεΐστικη πόλη, σφύζει από τη δημιουργικότητα νέων ανθρώπων που πρέπει να φέρουμε σε επαφή με τους έλληνες ομοτέχνους τους», λέει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου, η νέα διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Βερολίνο.

«Το Βερολίνο είναι μια νεολεΐστικη πόλη, σφύζει από τη δημιουργικότητα νέων ανθρώπων που πρέπει να φέρουμε σε επαφή με τους έλληνες ομοτέχνους τους», λέει η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου, η νέα διευθύντρια του παραρτήματος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στο Βερολίνο. Ενώ γίνεται η μετακόμιση των γραφείων του στις νέες -οικονομικότερες- εγκαταστάσεις του, η Ελένη Βαροπούλου βρέθηκε στην Αθήνα και, σε συνάντηση με δημοσιογράφους το μεσημέρι της Πέμπτης 22 Μαΐου, έδωσε μια ιδέα για τη δική της προσέγγιση στο θέμα της προβολής του ελληνικού πολιτισμού στη γερμανική πρωτεύουσα, μια προσέγγιση που σκοπεύει να λάβει υπόψη της την ιδιαίτερη φυσιογνωμία και το κοινό της πόλης.
Στα άμεσα σχέδιά της είναι η αναζήτηση συνεργασιών και η διοργάνωση εκδηλώσεων και δράσεων από κοινού με γερμανικά πολιτιστικά ιδρύματα και κέντρα τέχνης. Δράσεις που θα φιλοξενούνται εναλλάξ στους χώρους του ΕΙΠ και στους χώρους των γερμανικών φορέων ώστε να γίνει «ένα πάντρεμα του ελληνικού με το γερμανικό στοιχείο και να υπάρξει η μέγιστη δυνατή διάχυση του ελληνικού πολιτισμού στην κοινωνία του Βερολίνου».
Παντρεμένη με τον διακεκριμένο γερμανό θεατρολόγο Χανς-Τις Λέεμαν, η νέα διευθύντρια του παραρτήματος του ΕΙΠ στο Βερολίνο γνωρίζει καλά τη γερμανική κουλτούρα και τη βερολινέζικη κοινωνία. Απέφυγε να εκφράσει την άποψή της για την πολιτική του προκατόχου της, δήλωσε όμως ότι θα κάνει μια στροφή προς τους νέους έλληνες δημιουργούς, το νέο καλλιτεχνικό δυναμικό της χώρας. Δεν πρόκειται βέβαια να εξοβελιστούν από τις μελλοντικές δράσεις του βερολινέζικου ΕΙΠ οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες και επιστήμονες, αλλά δεν γίνεται να υποτιμώνται οι νέοι Έλληνες που παράγουν πολιτισμό οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν έλξη στο κοινό μιας «νεολεΐστικης πόλης» όπως το Βερολίνο. «Είναι σαν να ζεις στη Νέα Υόρκη και να ενδιαφέρεσαι μονάχα για τις εκδηλώσεις του Μουσείου Μετροπόλιταν και να αδιαφορείς για όλη την καλλιτεχνική κίνηση που δημιουργείται στο down town Μανχάταν», είπε χαρακτηριστικά. Λογοτεχνία, κινηματογράφος, χορός, θέατρο, εικαστικά και διαλέξεις για τον ελληνικό πολιτισμό από έλληνες επιστήμονες περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του βερολινέζικου ΕΙΠ για την επόμενη χρονιά που θα ανακοινωθεί μετά το καλοκαίρι.
ΕΙΠ: Εξωστρέφεια και συνέργειες
Με την ευκαιρία της συνάντησης, στην οποία παρέστησαν ο πρόεδρος και μέλη του ΔΣ του ΕΙΠ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις επόμενες δράσεις του Ιδρύματος.
Εξωστρέφεια και συνέργειες είναι οι λέξεις-κλειδιά που χαρακτηρίζουν το πρόγραμμα δράσεων που καταρτίζει το ΕΙΠ. Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας δεν θα καταλαμβάνει πλέον το μεγαλύτερο μέρος των δράσεων αλλά θα ανατεθεί σε αρμοδιότερους φορείς υπό την εποπτεία του Κέντρου Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ), το οποίο έχει ήδη υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΙΠ. Στη Γερμανία γίνονται ενέργειες ώστε να συσταθούν κέντρα εκμάθησης της νέας ελληνικής σε πανεπιστήμια που έχουν έδρες αρχαιοελληνικών σπουδών, αρχής γενομένης από το Freie Universität του Βερολίνου και το Πανεπιστήμιο Humboldt. Κύρια δράση του ΕΙΠ θα αποτελέσουν τα μαθήματα ελληνικού πολιτισμού, τα οποία θα υλοποιηθούν με τη συνεργασία και άλλων ιδρυμάτων και πανεπιστημίων αλλά και αξιοποιώντας τις δυνατότητες των εξ αποστάσεως σεμιναρίων.
Ακούσαμε πάλι για τα σχέδια του ΕΙΠ να εξαπλωθεί με εστίες ελληνικού πολιτισμού στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πληροφορηθήκαμε ότι στις 16 Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί στην Αθήνα η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Κίνας για την αμοιβαία ίδρυση Κέντρων Πολιτισμού των δύο χωρών σε Πεκίνο και Αθήνα.
Όσο για τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης που διοργανώνει πλέον το ΕΙΠ, θα γίνει «μια έκθεση μεσογειακή, με ειδική αναφορά στην περιοχή μας, μια έκθεση στην οποία μπορούμε να σταθούμε ποιοτικά με συνείδηση της θέσης μας», είπε ο πρόεδρος του ΕΙΠ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ενώ για το εμπορικό κομμάτι της ανέφερε ότι θα ενισχυθούν οι ανταλλαγές και μεταφράσεις σε γλώσσες των Βαλκανίων και της Νότιας Ευρώπης.
Ένα συμβούλιο νέων επιστημόνων και καλλιτεχνών που θα δίνουν νέες ιδέες, συγκρότηση τοπικής συνόδου εταίρων και συλλόγου φίλων και δωρητών του ΕΙΠ και απόκτηση διαχειριστικής επάρκειας ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει δράσεις του από προγράμματα ΕΣΠΑ είναι στα προσεχή σχέδια του Ιδρύματος.
Το πρόγραμμα του ΕΙΠ αναμένεται να ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, εν αναμονή τροπολογίας με την οποία το ΕΙΠ θα επανακτήσει την αρχική του ονομασία «Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού» και θα οριστεί το οργανόγραμμά του.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk