Ανεξιχνίαστο είναι σχεδόν το 90% των «συμβολαίων θανάτου» που έχουν εκτελεστεί στην Ελλάδα την τελευταία δεκαπενταετία.

Παρότι η ΕΛ.ΑΣ. έχει σειρά επιτυχιών και ποσοστό διαλεύκανσης άνω του 80% στα εγκλήματα με θύματα εκτός του ποινικού χώρου ή σε ληστρικές και άλλες επιθέσεις, δεν έχει συγκεντρώσει επιβαρυντικά στοιχεία στις περισσότερες από τις 30 «πληρωμένες δολοφονίες» ανάμεσα στα μέλη του οργανωμένου εγκλήματος ή άλλες ενέργειες με θύματα ποινικούς. Η εν ψυχρώ δολοφονία ενός 31χρονου το ξημέρωμα της Τετάρτης στον Κορυδαλλό –ο οποίος ήταν και ύποπτος για τη δολοφονία των μελών της Χρυσής Αυγής -, η εκτέλεση ενός 64χρονου ποινικού στα Γλυκά Νερά στις 3 Μαΐου 2014, όπως και άλλες, είναι δείγμα των ανεξέλεγκτων «εκκαθαριστικών επιχειρήσεων» μεταξύ ένοπλων ομάδων.

Δύσκολος ο εντοπισμός

Σύμφωνα με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ., «στις περισσότερες από αυτές τις εγκληματικές ενέργειες υπάρχουν τρεις-τέσσερις «εκτελεστές», κυρίως αλλοδαποί, που έχουν εξαφανισθεί και στους οποίους τα μέλη των συμμοριών αναθέτουν την εξόντωση των αντιπάλων τους. Εχουμε ορισμένες πληροφορίες για την ταυτότητά τους και τις εντολές που πήραν. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολη η τεκμηρίωση αλλά και ο εντοπισμός και η σύλληψη των υπόπτων εκτελεστών. Επιπλέον γνωρίζουμε ότι ανάμεσα στα θύματα αυτών των επιθέσεων είναι και ορισμένοι που ήταν «εκτελεστές» σε προηγούμενες δολοφονίες. Εχουμε διαπιστώσει ακόμη ότι δύο «μεγαλονονοί» δεν διστάζουν να «τρώνε τα παιδιά τους», δολοφονώντας δηλαδή εκείνους στους οποίους είχαν αναθέσει προγενέστερα «συμβόλαια θανάτου». Μια αέναη αιματηρή διαδικασία για να εξαϋλώνουν τα ίχνη τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες αναφορές, «πολλές φορές τακτική της ΕΛ.ΑΣ. είναι να αφήνουν ανενόχλητη την αυτοκάθαρση και την αλληλοεξόντωση των μελών του οργανωμένου εγκλήματος. Κάτι που θα ήταν δύσκολο για τις διωκτικές υπηρεσίες λόγω του γεγονότος ότι εξαφανίζουν τα ίχνη τους, ενώ υπάρχουν αδυναμίες στη δικαστική διερεύνηση της δράσης τους».


Ανεξιχνίαστες δολοφονίες

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2005-2008 σχεδόν καμία από τις 14 δολοφονίες που έχουν διαπραχθεί και αποδίδονται στο οργανωμένο έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί. Στις δολοφονίες των Αριστείδη Λακιώτη, Αλεξάντερ Σιμόνι, Γιάννη Γαβάκη, Σωτήρη Κούση, Αριστοτέλη Γιαγιά, Γιώργου Αρβανιτάκη, Γιώργου Αυτιά, Γεράσιμου Μαυράκη, Γιώργου Σαμπάτ, Αλέξανδρου Κοσμόπουλου, Γιώργου Αναγνωστόπουλου και άλλων δεν έχουν αποκαλυφθεί οι δράστες.
Ανεξιχνίαστη παραμένει και η πολυσυζητημένη δολοφονία του 40χρονου ιδιοκτήτη νυκτερινού κέντρου Μπάμπη Λαζαρίδη έξω από ξενοδοχείο στη λεωφόρο Ποσειδώνος στις 13 Δεκεμβρίου 2008. Επιπλέον χωρίς αντίκρισμα παραμένουν οι έρευνες για τη δολοφονία με μία σφαίρα στο κεφάλι της Μαρίας Καφιέρη, συζύγου του δολοφονηθέντος επιχειρηματία Γιώργου Αυτιά, μέσα σε ζαχαροπλαστείο στον Πειραιά στις 6 Μαΐου 2009.


Μοναδική υπόθεση που εξιχνιάστηκε

Η μόνη επίθεση που είχε εξιχνιασθεί εκείνη την περίοδο είναι αυτή στις 26 Αυγούστου 2006, όταν δολοφονήθηκαν στο Περιστέρι οι Κώστας Κουτελιέρης και Γιάννης Κάτσιος. Η ενέργεια αποδίδεται από την ΕΛ.ΑΣ. στον αλβανό κακοποιό Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος είχε στόχο τον πρώτο –ο δεύτερος βρέθηκε τη «λάθος ώρα σε λάθος τόπο».
Ωστόσο χωρίς εντοπισμό των δραστών παραμένουν και άλλες δολοφονικές επιθέσεις, όπως αυτές εναντίον του πρώην αστυνομικού – ληστή τραπεζών Νικήτα Μαυρίκη που έπεσε νεκρός από σφαίρες αγνώστων στην Κοκκινιά στις 20 Ιουνίου 2011, η δολοφονία ενός ποινικού με το ψευδώνυμο «Σουηδός» και ενός ανυποψίαστου πολίτη την 1η Ιουνίου 2011 στο Γκάζι, η δολοφονία του 27χρονου Γιώργου Βαλέτα στη Βάρκιζα τον Μάρτιο του 2011 αλλά και μια δολοφονία ενός 31χρονου επίσης στην πλατεία Ελευθερίας στον Κορυδαλλό στις 3 Αυγούστου 2012. Αρχικά είχαν υπάρξει ενδείξεις ότι δράστης ορισμένων από αυτές τις δολοφονίες ήταν ένας 30χρονος Αλβανός που είχε συλληφθεί για «συμβόλαια θανάτου» στη γειτονική χώρα, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία.
Τέλος, χωρίς ουσιαστική εξιχνίαση είναι πολλές από τις δολοφονίες που αφορούν το περιώνυμο «συνδικάτο των εκτελεστών» που έδρασε την περίοδο 1988-1993, τη «μαφία της Ηλιούπολης» που έδρασε την περίοδο 1997-2000, αλλά και αλληλοεξοντώσεις μελών της ρωσικής μαφίας, της ιταλικής Sacra Corona Unita αλλά και σέρβων επιχειρηματιών. Χωρίς «κάθαρση» παραμένει και η δολοφονία τριών μελών μιας οικογένειας Ελληνοαιγυπτίων τον Οκτώβριο του 2005 στον Λόγγο Αιγίου που αποδίδεται επίσης σε πληρωμένο εκτελεστή.

HeliosPlus