Ως εδώ με τους νεοναζιστές

Υπάρχει ένα μήνυμα από τις εκλογές της Κυριακής…

Ως εδώ με τους νεοναζιστές | tovima.gr
Υπάρχει ένα μήνυμα από τις εκλογές της Κυριακής που δεν πρέπει και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο ή να υποβαθμιστεί στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, για το ποιος βγήκε περισσότερο κερδισμένος από τις κάλπες.

Είναι η καταγραφή μιας σημαντικής επιρροής στο εκλογικό σώμα των νεοναζιστών της Χρυσής Αυγής. Υπήρχε η αίσθηση ότι η δικαστική διερεύνηση της εγκληματικής δράσης των μελών της και η προφυλάκιση σημαντικού μέρους της ηγεσίας της είχε δημιουργήσει ένα ανάχωμα απέναντι στον ακραίο εξτρεμισμό. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι το νεοναζιστικό μόρφωμα, παρά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων για τη φρικιαστική δράση της, εξακολουθεί να συγκεντρώνει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων.

Η προβολή ενός δήθεν αντισυστημικού προφίλ, η στρατιωτικοποίηση της συμπεριφοράς των ομάδων κρούσης, η αποδοχή της βίας ως μέσο επίλυσης κοινωνικών διαφορών, η υποκουλτούρα που εκπέμπει,σε συνδυασμό φυσικά με τη συγκυρία της κρίσης και την αποδιάρθρωση του παλιού πολιτικού συστήματος, φαίνεται ότι γίνονται αποδεκτά από ένα τμήμα της κοινής γνώμης.

Ένα ετερόκλητο και κοινωνικά ετερογενές εκλογικό σώμα, από το Κολωνάκι μέχρι τα Σεπόλια και τον Κολωνό , από την Αττική μέχρι τη Μακεδονία,επιμένει να θεωρεί ως διέξοδο στα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση , μια ακραία εξτρεμιστική με ναζιστικές καταβολές οργάνωση.

Μέσα σε ένα γενικευμένο κλίμα απαξίωσης της πολιτικής και των πολιτικών , μέσα από την εκτός ορίων σύγκρουση μνημονιακών αντιμνημονιακών , προδοτών και πατριωτών, αλλά και τη γενικευμένη επικράτηση διαφόρων θεωριών συνωμοσίας, νομιμοποιήθηκε και ο λόγος και οι πρακτικές μιας εξτρεμιστικής ακροδεξιάς.

Οι νεοναζιστές εκμεταλλεύονται επίσης, τα διάχυτα στην ελληνική κοινωνία εθνικιστικά και ξενοφοβικά αντανακλαστικά, βρίσκοντας έτσι πρόσφορο έδαφος για να καλλιεργήσουν την παρουσία τους και την αποδοχή τους.

Ας μην κρυβόμαστε όμως πίσω από το δάχτυλο μας. Είναι όνειδος για την Ελλάδα, τη χώρα που γέννησε τη δημοκρατία να επενδύει ένα τμήμα πολιτών στους υπονομευτές της και τους επίδοξους καταστροφείς της. Αλίμονο αν περιμένουμε σωτηρία από αυτούς που σκάβουν το λάκκο της δημοκρατίας.
Όσο θυμό, όση οργή κι αν έχει ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας, δεν μπορεί να αναζητά διέξοδο και προοπτική σε εγκληματίες και φορείς ακραίων αντιδημοκρατικών αντιλήψεων. Μέχρι πριν λίγους μήνες, πριν αποκαλυφθεί η εγκληματική δράση των χρυσαυγιτών, θα μπορούσε να είναι αποδεκτό το επιχείρημα ότι κάποιοι παρασύρθηκαν από την εθνικιστική και αντισυστημική ρητορεία τους.

Τώρα δεν έχουν κανένα άλλοθι. Γνωρίζουν πολύ καλά ποιους ψηφίζουν , σε ποιους εναποθέτουν τις ελπίδες τους. Ας ξυπνήσουν κι ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν κι αυτοί τις ευθύνες τους πριν είναι πολύ αργά.

ΤΟ ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk