Ψηφίστε μας γιατί είμαστε…

«Είμαι απόγονος ενός χορευτή του Ζαμπέτα! Ψηφίστε με…». Η αναφορά ενός υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στο Αιγάλεω σε φυλλάδιο αποτυπώνει το περιεχόμενο πολλών βιογραφικών σημειωμάτων υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου.

«Είμαι απόγονος ενός χορευτή του Ζαμπέτα! Ψηφίστε με…». Η αναφορά ενός υποψήφιου δημοτικού συμβούλου στο Αιγάλεω σε φυλλάδιο αποτυπώνει το περιεχόμενο πολλών βιογραφικών σημειωμάτων υποψηφίων στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 18ης Μαΐου. Ενα παιχνίδι εντυπωσιασμού και ίσως ματαιοδοξίας, όπου οι υποψήφιοι μετατρέπουν μικρά συνηθισμένα στοιχεία της καθημερινότητάς τους ως μεγάλα προσόντα που ενισχύουν το – δίχως άλλο – την υποψηφιότητά τους. Υπερπροβάλλοντας και εξωραΐζοντας πολλές φορές το… τίποτα. Πολλοί υποψήφιοι προτάσσουν συγγενικές σχέσεις με καλλιτέχνες, άλλοι παρουσιάζουν ως κοινωνική δραστηριότητα ότι ήταν ναυτοπρόσκοποι στα έξι τους χρόνια, ενώ ένας άλλος δηλώνει με καμάρι: «Εκανα βασική εκπαίδευση στον στρατό στο Μεγάλο Πεύκο». Αν την είχε κάνει σε άλλο κέντρο εκπαίδευσης προφανώς θα ένιωθε ότι υστερούσε και θα το αποσιωπούσε…
Το παλμαρέ των βιογραφικών των χιλιάδων υποψηφίων δημοτικών συμβούλων περιλαμβάνει συνήθη στοιχεία εκπαίδευσης, επαγγελματικής δραστηριότητας, οικογενειακής κατάστασης και τυχόν ενασχόλησής τους με τα κοινά. Οι περισσότεροι «τα δίνουν όλα» στην παρουσίαση της προσωπικής τους πορείας. Αρχικά πολλοί προσπαθούν να αναδείξουν το «δέσιμο» με τον τόπο τους. Μια υποψήφια από την περιοχή της Ελευσίνας παραθέτει σε ένα μεγάλο τμήμα του βιογραφικού της σε ποιες γειτονιές έπαιζε στην περιοχή, σε ποιες παιδικές χαρές πήγαινε κ.λπ. Ενας άλλος σε νησί του Αιγαίου που εργαζόταν για λίγο διάστημα στη Μακεδονία αναφέρθηκε κάπως υπερβολικά σε «επιστροφή από την ξενιτιά όταν γύρισε στα ιερά χώματα της… πατρίδας του».
Αλλο σημείο αιχμής είναι η εκπαίδευση και η στρατιωτική θητεία. Μια υποψήφια στα νότια προάστια αρκείται να αυτοπαρουσιαστεί μόνο με πέντε λέξεις: «Ξεναγός – Απόφοιτος του Ζαππείου Παρθεναγωγείου». Αλλοι υπερπροβάλλουν ότι «ταξίδευαν με πολεμικά πλοία όταν υπηρετούσαν σαν απλοί ναύτες στο Ναυτικό», ενώ πολλοί που είχαν περάσει από τις Ειδικές Δυνάμεις το έχουν «μεγάλο καμάρι» στο βιογραφικό τους. Ενας υποψήφιος φρόντισε να μας ενημερώσει ότι εκπλήρωσε τις στρατιωτικές υποχρεώσεις του και μάλιστα ως «παράσημο» στο βιογραφικό του σημειώνει ότι του απονεμήθηκε «τίτλος ευδοκίμου υπηρεσίας» για τις υπηρεσίες του στο 4ο Γραφείο Διαχείρισης Υλικού.
Ενα τρίτο σημείο μεγίστου ενδιαφέροντος είναι το επάγγελμα αλλά και τα χόμπι. Ενας υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στη Φθιώτιδα αναφέρει το εξής εντυπωσιακό και πρωτότυπο: «Είμαι ιδιωτικός υπάλληλος σε μεταφορική εταιρεία!» (σ.σ.: το θαυμαστικό δικό του). Κάποιοι προβάλλουν το επάγγελμά τους (π.χ. κομμώτρια) επειδή ως καλοί δέκτες έχουν αποκτήσει μια «καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους της περιοχής» για να ασχοληθούν ενεργά στα προβλήματα. Μερικοί εξηγούν τις γνώσεις τους στην «επισκευή και βελτίωση στις αναρτήσεις αυτοκινήτων μεγάλου κυβισμού», ενώ ένας χημικός μηχανικός στα νότια προάστια αναφέρει ότι «μελέτησε τον αγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη» (sic). Μια γιατρός υποψήφια στη Μακεδονία παραθέτει στο βιογραφικό της ολόκληρο το έγγραφο που της έστειλε καθηγητής της για την ολοκλήρωση εργασίας της.
Οσον αφορά τα χόμπι, πολλοί θεωρούν σημαντικό στοιχείο προώθησης της υποψηφιότητάς τους ότι κάνουν ράφτινγκ, παίζουν τάβλι ή μποξ – και ό,τι άλλο ήθελε προκύψει στον ελεύθερο χρόνο τους. Οσον αφορά αναφορές – κυρίως γυναικών υποψηφίων – ότι «τους αρέσουν τα ταξίδια», πιθανόν οφείλεται σε κεκτημένη ταχύτητα από το Facebook.
Ενα πολύ «πονηρό» σημείο είναι η εκμάθηση ξένων γλωσσών. Κάποιοι δηλώνουν ότι ξέρουν αγγλικά όμως το υπερτονίζουν. Δηλώνουν κάτοχοι ακόμη και πτυχίου First Certificate (το γνωστό μας λόουερ) στην αγγλική, κάτι δηλαδή σαν μια πρωτότυπη… υπεργνώση και δείγμα γλωσσομάθειας. Ωστόσο μια παρατηρητική ματιά στα βιογραφικά ορισμένων εντοπίζει περαιτέρω σύγχυση για τις σημαντικές σπουδές τους, καθώς μνημονεύονται ακόμη και τα ξένα κολέγια με τα οποία συνεργάζονται τα φροντιστήρια Αγγλικών στα οποία φοιτούσαν. Ισως ο πιο «έντιμος» ή έστω μετριοπαθής όλων είναι ένας υποψήφιος σε περιοχή της Μακεδονίας που δηλώνει: «Εχω πτυχίο μικράς γνώσης Αγγλικών». Οσον αφορά τη «γνώση των υπολογιστών και του Internet», συγκαταλέγεται στα προσόντα και στις δεξιότητες πρώτης γραμμής πολλών.
Μια νέα τάση πολλών υποψηφίων είναι να δηλώνουν ότι πρωτοστάτησαν στις διαδηλώσεις του Δεκεμβρίου του 2008 (μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου) ενώ μια υποψήφια από την Κρήτη ζητεί σταυρό γιατί, όπως λέει, «έχω γίνει αυτόπτης μάρτυρας πολλών επιθέσεων των ΜΑΤ».
Υπάρχουν όμως και οι ολιγόλογοι όσο και ολίγον ασαφείς. Ενας υποψήφιος στον Ασπρόπυργο σημειώνει «μεγάλωσα και πήγα σχολείο στην πόλη μας, πήγα φαντάρος και σήμερα εργάζομαι σαν ελεύθερος επαγγελματίας», ενώ ενας άλλος σε δήμο της Αττικής δηλώνει μάλλον λιτά: «Γεννήθηκα στον δήμο μας. Σταθερός μαχητής στους λαϊκούς αγώνες». Και όποιος γνωρίζει κάτι περισσότερο ή αρκείται σε αυτό, τον ψηφίζει.
Τέλος, ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πολλοί εμφανίζονται λόγω συνωνυμιών σε τοπικές κοινωνίες να χρησιμοποιούν και τα ψευδώνυμα. Κορυφαία ίσως περίπτωση είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στην Τρίπολη που εμφανίζεται με το ψευδώνυμο «Μάο»!

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk