Η κρυφή γοητεία του «Ροζ Πάνθηρα»

Το πρωί πουλούσαν πόρτες ασφαλείας και ανακαίνιζαν σπίτια. Πολλές φορές διοργάνωναν καλλιτεχνικές βραδιές στην Αθήνα με προσκεκλημένο τον γνωστό συνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς – είχε βέβαια παντελή άγνοια.

Το πρωί πουλούσαν πόρτες ασφαλείας και ανακαίνιζαν σπίτια. Πολλές φορές διοργάνωναν καλλιτεχνικές βραδιές στην Αθήνα με προσκεκλημένο τον γνωστό συνθέτη Γκόραν Μπρέγκοβιτς – είχε βέβαια παντελή άγνοια. Υστερα, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., μετατρέπονταν για πολλά βράδια σε «Ροζ Πάνθηρες». Ενα ακόμη παράρτημα δηλαδή της μεγαλύτερης όσο και θρυλικής διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης με βάση τη Σερβία, η οποία έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 400 άριστα οργανωμένες ληστείες με «ταχυδακτυλουργικές» κινήσεις και δυσδιάκριτες επιθέσεις, σε 35 χώρες με λεία που προσεγγίζει τα 500 εκατ. ευρώ.
Οι «Ροζ Πάνθηρες» κλείνουν 21 χρόνια δράσης και οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων υπηρεσιών μιλούν για τη «συμμορία που δεν τελειώνει ποτέ». Υπάρχει διαρκής στρατολόγηση και εκπαίδευση νέων μελών ή νέες συμμορίες που μιμούνται τη δράση της. Χαρακτηριστικά, στους «Ροζ Πάνθηρες» που συνέλαβε προ ημερών η ΕΛ.ΑΣ. συμπεριλαμβάνονταν ένας 25χρονος που ήταν… βρέφος όταν ξεκινούσαν τη δράση τους, αλλά και ένας στενός συγγενής υπουργού της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς.
Πρωτοπαλίκαρα του Αρκάν


Ο πυρήνας της οργάνωσης, σύμφωνα με στοιχεία από τουλάχιστον οκτώ συνέδρια της Ιντερπόλ για τη δράση των «Ροζ Πανθήρων», προέρχεται από σερβικές παραστρατιωτικές οργανώσεις και κυρίως τους «Τίγρεις» του διαβόητου Αρκάν (κατά κόσμον Ζέλικο Ρασνάτοβις, που δολοφονήθηκε τον Ιανουάριο του 2000 στο Βελιγράδι). Στελέχη των διωκτικών υπηρεσιών μιλούν για εκπαιδευμένους σέρβους αντάρτες οι οποίοι διασκορπίστηκαν σε όλο τον κόσμο και έστησαν ένα δίκτυο συμμοριών χωρίς προφανή ιεραρχία και προσδιορισμένους συσχετισμούς. Ονομάστηκαν έτσι από την αδυναμία τους στα διαμάντια και από την πρώτη επίθεση που έκαναν: άρπαξαν από κοσμηματοπωλείο στο κεντρικό Λονδίνο έναν πολύτιμο λίθο αξίας 560.000 ευρώ, τον οποίο έκρυψαν σε ένα βαζάκι κρέμας, εμπνευσμένοι από αντίστοιχη σκηνή της ταινίας «Η επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα» με τον Πίτερ Σέλερς.
Ετσι άρχισε μια ποικιλία άριστα οργανωμένων επιθέσεων με διαφορετικές τεχνικές από ευφυείς ληστές, τυχοδιώκτες και κοσμοπολίτες που λήστευαν και εξαφανίζονταν. Το 2006 λήστεψαν κοσμηματοπωλείο στο Σεν Τροπέ φορώντας χρωματιστά μπλουζάκια με λουλούδια και μετά εξαφανίστηκαν με ταχύπλοο. Στο Παρίσι το 2008 «τρεις εντυπωσιακές ξανθές» είχαν γοητεύσει τους υπαλλήλους του κοσμηματοπωλείου μέχρις ότου πέταξαν τις περούκες τους και οι πονηροί ληστές έβγαλαν μάγκνουμ. Στο Τόκιο το 2004 η μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών στην Ιαπωνία διήρκεσε συνολικά 36 δευτερόλεπτα: πήγαν στο κοσμηματοπωλείο με ποδήλατα, ακινητοποίησαν τους υπαλλήλους με σπρέι πιπεριού και άρπαξαν ένα διαμαντένιο διάδημα αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ.
Το 2007 στο Ντουμπάι οδήγησαν δύο αυτοκίνητα σε ένα από τα πιο πολυσύχναστα εμπορικά κέντρα, διέλυσαν μια βιτρίνα κοσμηματοπωλείου και άρπαξαν κοσμήματα αξίας περίπου 11 εκατ. ευρώ – τακτική που εφάρμοσαν πολλές φορές και στην Ελλάδα. Οπως χαρακτηριστικά λένε οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «το βίντεο της επίθεσης στο Ντουμπάι αλλά και της ληστρικής επιδρομής στις 5 Μαρτίου 2014 σε εμπορικό κέντρο επί της λεωφόρου Κηφισιάς στο Μαρούσι αναδεικνύει τις εντυπωσιακές ομοιότητες στον τρόπο δράσης».
«Ροζ Πάνθηρες» επιτέθηκαν τον Ιούλιο του 2013 σε φυλακή της Ελβετίας πυροβολώντας τους φρουρούς – επίθεση αντίστοιχη αυτής εναντίον των φυλακών Τρικάλων πριν από έναν χρόνο – για να αποδράσουν μέλη της συμμορίας. Από μεταγενέστερες έρευνες συγκεντρώθηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι «Ροζ Πάνθηρες» προωθούσαν τα κλεμμένα διαμάντια μέσω «έμπιστων» προσώπων σε κοσμηματοπωλεία κυρίως στη Νέα Υόρκη. Τα περισσότερα από έσοδά τους «επενδύονταν» σε διάφορες επιχειρήσεις στην πρώην Γιουγκοσλαβία και μάλιστα έχουν εντοπισθεί νυχτερινά κέντρα στην πόλη Νίσα που φέρεται να ανήκαν σε γυναίκα η οποία είχε ηγετικό ρόλο στη συμμορία.
Οι διεθνείς διωκτικές αρχές έχουν συλλάβει με μεθοδικές έρευνες αλλά και από τύχη δεκάδες μέλη των… ατελείωτων «Ροζ Πανθήρων» — οι αρχές υπολογίζουν ότι η συμμορία αριθμεί περίπου 1.500 μέλη. Πιο χαρακτηριστική η σύλληψη ενός διεθνώς καταζητούμενου σημαντικού μέλους τους τον Ιούνιο του 2009 στο Μόντε Κάρλο, ο οποίος σχεδίαζε να ληστέψει κοσμηματοπωλείο στο Μονακό, όμως τον χτύπησε αυτοκίνητο όταν διέσχιζε τον δρόμο έξω από το καζίνο.
Η «ελληνική» συμμορία


Οι «Ροζ Πάνθηρες» στην Ελλάδα εμφανίστηκαν τον Ιούνιο του 2007. Τότε λήστεψαν κοσμηματοπωλείο της Σαντορίνης με λεία 3 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια χτύπησαν σε Κω, Ρόδο κ.α. Τέσσερις μεγάλες επιχειρήσεις έχουν γίνει στη χώρα μας, το 2007, το 2009, το 2011 και το 2014, για την εξάρθρωση ομάδων των «Ροζ Πανθήρων» οι οποίες έχουν προχωρήσει σε περισσότερες από 170 ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις. Η τελευταία ήταν προ δεκαημέρου όταν το Τμήμα Εγκλημάτων Κατά Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβε πέντε Σέρβους, ηλικίας 25 ως 45 ετών, που κατηγορούνταν για δεκάδες εισβολές σε κοσμηματοπωλεία με κλεμμένα ΙΧ με τα οποία διέλυαν τις προθήκες.
Οπως προκύπτει από τον δικαστικό φάκελο, η υπόθεση εξιχνιάστηκε κυρίως μετά τον εντοπισμό ενός εγκαταλελειμμένου καταλύματος στην οδό Αριστοτέλους στην Κυψέλη, όπου ο ένας από τους δράστες είχε αφήσει κάρτες κινητών τηλεφώνων. Φαίνεται ότι είχαν ενεργοποιηθεί σε περιοχές και στον χρόνο που σημειώνονταν ληστείες κοσμηματοπωλείων. Επιπλέον, από μέλη της οργάνωσης έπεσε κατά λάθος ένα πορτοφόλι σε ληστεία στην οδό Πανδρόσου. Επιχείρησαν να γυρίσουν να το πάρουν αλλά ήταν αργά…


Αποκαλυπτικά ευρήματα
Από τις… τέντες στα κοσμήματα

Εκείνο που εντυπωσίασε τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ότι οι περισσότεροι συλληφθέντες διέμεναν στη χώρα μας από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Εμφανίζονταν να διατηρούν εταιρεία καθαρισμού – μία από αυτές απασχολήθηκε και στους Ολυμπιακούς το 2004 -, επιχειρήσεις με τέντες, με συστήματα ασφαλείας, αλλά και ως οργανωτές μουσικών εκδηλώσεων σε νυχτερινά κέντρα στα νότια προάστια. Ωστόσο, οι ληστείες που φέρεται να έχουν κάνει ως «Ροζ πάνθηρες» φαίνεται να αρχίζουν τον Νοέμβριο του 2012. Οπως υποστηρίζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «δεν αποτελούν το κλασικό μοντέλο των μετακινούμενων «Ροζ πανθήρων». Πιθανώς τους στρατολόγησε κάποιος ομοεθνής τους που ξέφυγε από τις προηγούμενες έρευνες και δημιούργησε εδώ ένα νέο παράρτημα». Από την άλλη πλευρά, ο νομικός εκπρόσωπος ενός εκ των συλληφθέντων, κ. Κωνσταντίνος Γκέκοβιτς, ανέφερε στο «Βήμα» ότι «απλώς εφάρμοσαν την τεχνική με τις εφόδους με ΙΧ στα κοσμηματοπωλεία και δεν έχουν καμία σχέση με τους «Ροζ πάνθηρες»».
Ενας εκ των συλληφθέντων σε μια αποκαλυπτική κατάθεσή του στις 2 Μαΐου ανέφερε: «Τις επιθέσεις σε κοσμηματοπωλεία τις έκανα με σέρβους και βούλγαρους φίλους μου που είχα γνωρίσει στην Ελλάδα. Χρησιμοποιούσαμε Audi που κλέβαμε με αντικλείδι το οποίο μας έφερνε Σέρβος που ερχόταν στην Ελλάδα από την πατρίδα του. Αφού τα κλέβαμε, κάποιος από εμάς έβρισκε ποιο κοσμηματοπωλείο θα χτυπούσαμε. Τις δουλειές δεν τις έδινε ένας, αλλά πηγαίναμε σε όποιον είχε τη δουλειά». Στη δικογραφία της υπόθεσης περιλαμβάνονται καταθέσεις γυναικών, οι οποίες ανέφεραν ότι βρέθηκαν ξαφνικά με μεγάλα χρηματικά ποσά και οι φίλοι τους τούς είχαν εκμυστηρευθεί για τις ληστείες που έκαναν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk