Ενα βιβλίο διαφορετικό από τα άλλα, το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει λύση στο πρόβλημα του πόσιμου νερού στον αναπτυσσόμενο κόσμο, ανέπτυξαν οι ειδικοί του οργανισμού Water is Life.
To «πόσιμο βιβλίο» ή αλλιώς Drinkable Book, αποτελείται από ένα ειδικό χαρτί που ακολουθεί τη λογική του φίλτρου του καφέ και φιλτράρει το νερό. «Αυτό συμβαίνει χάρη στα νανοσωματίδια αργύρου που εμπεριέχονται σε κάθε σελίδα με αποτέλεσμα να σκοτώνουν τα βακτήρια κατά 99,9%» εξηγεί η δρ Τερέζα Ντάνκοβιτς, χημικός. «Περνώντας από το φίλτρο, το νερό καθαρίζεται, με αποτέλεσμα να γίνεται αντίστοιχο με το νερό της βρύσης».
Αν και το Drinkable Book δεν είναι σε θέση να απομακρύνει χημικές ουσίες, παρ’ όλα αυτά μπορεί επιτυχώς να σκοτώνει επικίνδυνα βακτήρια όπως εκείνα της χολέρας, του E.coli ή της σαλμονέλας (υπεύθυνο για τον τυφοειδή πυρετό).
Η κάθε σελίδα περιέχει δύο φίλτρα. Αφαιρείται εύκολα από το υπόλοιπο βιβλίο με ένα απλό τράβηγμα και μπορεί να φιλτράρει μέχρι και 100 λίτρα νερού. Οι ερευνητές αναμένεται να πραγματοποιήσουν μια σειρά δοκιμών μέσα στο 2014. Στόχος τους είναι να προσελκύσουν κεφάλαια ώστε να περάσουν σύντομα σε μια πλήρη, εκτυπωμένη εκδοχή του βιβλίου μέχρι το 2015. Με τον τρόπο αυτόν θα μπορούσαν να προσφέρουν στους πολίτες αναπτυσσόμενων χωρών ένα μέσο μόρφωσης και υγιούς διαβίωσης.
«Ιπτάμενο» τρένο
Ενα μαγνητικό τρένο υψηλής ταχύτητας (maglev) νέας γενιάς δοκιμάζουν κινέζοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Γιάο Τονγκ. Το υπερ-τρένο, παρά το γεγονός ότι για την ώρα θυμίζει περισσότερο τρενάκι του λούνα παρκ, στην πραγματικότητα αποτελεί «πύραυλο» καθώς χάρη στον πρωτοποριακό του σχεδιασμό θα μπορούσε, κατά τους ειδικούς, να αγγίξει ταχύτητες έως και 3.000 χλμ./ώρα.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του πρότζεκτ, δρα Ντενγκ Ζιγκάνγκ, το υπερ-τρένο «πετάει» μέσα σε έναν γυάλινο σωλήνα υποπίεσης, ο οποίος επιτρέπει στα βαγόνια να τρέχουν περίπου επτά φορές ταχύτερα από τα σημερινά maglev.
Πριν από περίπου έναν χρόνο οι ειδικοί είχαν ολοκληρώσει τις δοκιμές του βασικού εξοπλισμού.
Τώρα προσέθεσαν τον κλειστό διάφανο σωλήνα, ο οποίος επιτρέπει στους συρμούς να… απογειώνονται.
«Το νέο σύστημα θα μπορούσε να επιτρέψει στα μαγνητικά τρένα υψηλής ταχύτητας να αγγίξουν μια νέα διάσταση υπερ-ταχυτήτων, όπως π.χ. 3.000 χλμ./ώρα, κάτι που σε πρώτη φάση ενδεχομένως να έβρισκε εφαρμογή για στρατιωτικούς ή διαστημικούς σκοπούς» εξηγεί ο δρ Ζιγκάνγκ.
Μια λάμπα για «καληνύχτα»
Ολον τον ήλιο σε έναν γλόμπο κατάφερε να «κλείσει» η αμερικανική εταιρεία Saffron, με σκοπό τον καλό ύπνο. Ο λόγος για τη λάμπα Drift Light, που δεν εκπέμπει το επιβλαβές μπλε φως και, μιμούμενη τη «βόλτα» του ηλίου στον ουρανό από την Ανατολή προς τη Δύση, βελτιώνει τη διαδικασία της χαλάρωσης και του ύπνου.
Συγκεκριμένα, η πρωτοποριακή λάμπα περνάει σιγά-σιγά από το φως στο σκοτάδι, μέσα σε χρονικό διάστημα 37 λεπτών. Το σταδιακό σβήσιμό της ενισχύει τα επίπεδα της ορμόνης του ύπνου μελατονίνης, οδηγώντας έτσι σε χαλάρωση και απολαυστικό ύπνο.
Κατά τους ειδικούς, το μπλε φως που εκπέμπεται από ηλεκτρονικές συσκευές (smartphones, ταμπλέτες, κ.ά.) που μας συνοδεύουν στο υπνοδωμάτιο διαταράσσει τους κιρκάδιους ρυθμούς μας, με αποτέλεσμα να δυσκολευόμαστε να κοιμηθούμε.
«Ο ύπνος εξαρτάται από τη γενικότερη συμπεριφορά μας. Ο οργανισμός μας δεν προσαρμόζεται εύκολα στις απότομες αλλαγές. Αντίθετα, η σταδιακή αλλαγή από το φως στο σκοτάδι προετοιμάζει το σώμα μας για τον ύπνο» αναφέρει η ιστοσελίδα της εταιρείας.

Οταν ο ένοχος… φθορίζει!

Μια συσκευή η οποία εντοπίζει τα ούρα στο νερό της πισίνας ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Α&Μ του Τέξας. Το σύστημα εντοπισμού αποβλήτων προσθέτει στο νερό ιόντα ψευδαργύρου με αποτέλεσμα να φθορίζουν όταν έρχονται σε επαφή με αυτά.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης δρα Βλαντισλάβ Γιάκοβλεβ, ανεπαίσθητα ίχνη ανθρώπινων αποβλήτων πολλές φορές δεν είναι ανιχνεύσιμα, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο σοβαρών μολύνσεων.
Το πρωτοποριακό σύστημα που ανέπτυξαν οι αμερικανοί επιστήμονες ανιχνεύει τη χημική ουσία ουροβιλίνη, η οποία απελευθερώνεται από τα ούρα και τα κόπρανα. Οταν η συγκεκριμένη ουσία έρχεται σε επαφή με τα ιόντα του ψευδαργύρου, σχηματίζει αστραπιαία έναν φθορίζοντα παράγοντα ο οποίος φωσφορίζει κάτω από υπεριώδη ακτινοβολία, υποδεικνύοντας ότι κάποιος από τους λουομένους μάλλον δεν πρόλαβε να επισκεφθεί την τουαλέτα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ