Ακυρες οι απολύσεις στην ΕΡΤ έκρινε το Πρωτοδικείο Ηρακλείου

Ακυρες έκρινε με απόφασή του σήμερα, Πέμπτη, το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 9.000 – 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς.

Ακυρες έκρινε με απόφασή του, το Πρωτοδικείο Ηρακλείου Κρήτης τις απολύσεις 20 εργαζομένων της ΕΡΤ, επιδικάζοντας αποζημιώσεις ύψους 9.000 – 13.000 ευρώ στον καθένα από αυτούς. Συγκεκριμένα, το δικαστήριο κρίνει ότι πρέπει να καταβληθούν στους απολυμένους οι μισθοί που θα τους καταβάλλονταν κανονικά από τις 11 Ιουνίου 2013, οπότε και έγιναν οι απολύσεις, ως και τις 2 Δεκεμβρίου 2013, ημέρα κατά την οποία εκδικάσθηκε η υπόθεση.
«Εφόσον οι απολύσεις κρίθηκαν άκυρες, θα μπορούσαν να διεκδικηθούν και νέα ποσά, μισθοί, για το τρέχον διάστημα, μετά τον Δεκέμβριο. Προϋπόθεση είναι να εγερθεί νέα αγωγή» εκτιμά ο δικηγόρος των εργαζομένων κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο «Βήμα».

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωση των εργαζομένων

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση για το θέμα η Aλεξάνδρα Χριστακάκη, απολυμένη δημοσιογράφος ΕΡΤ και υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, και η Ράνια Σβίγκου, μέλος του Γραφείου Τύπου και υποψήφια ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ.

«Πολιτική δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ αποτελεί η δικαστική απόφαση που χαρακτηρίζει άκυρες τις απολύσεις των 20 εργαζομένων στην ΕΡΑ Ηρακλείου Κρήτης, μετά το «μαύρο» της 11ης Ιουνίου. Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση , η οποία ενισχύει την αποφασιστικότητα και την επιμονή των εργαζομένων στην ΕΡΤ, να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ.

»Την ώρα που συνεχίζεται το «ναυάγιο» της ΝΕΡΙΤ, καθώς εγκαταλείπουν ως ποντικοί το σκάφος, όσοι μέχρι χθες ήταν «καπετάνιο黨και εδραίωσαν με την ηγετική τους παρουσία το πραξικοπηματικό λουκέτο και την φίμωση, οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ, και με νέα «όπλα» ενισχύουν το όνειρο και τον αγώνα τους. Όταν οι πρώην επικεφαλής ανακαλύπτουν διαφθορά , ρουσφέτια και πελατειακές σχέσεις στο μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ, την ίδια ώρα δικαιώνονται οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ. Μαζί με την δικαστική λύση χρειάζεται και πολιτική για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ. Στις 25 ψηφίζουμε ΣΥΡΙΖΑ. Αυτοί φεύγουν, η ΕΡΤ έρχεται» καταλήγει η ανακοίνωση.

Και η απάντηση της κυβέρνησης

Απαντώντας στο σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε: «Η απόφαση του Πρωτοβάθμιου δικαστηρίου προφανώς δεν έλαβε υπόψη την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, που έκρινε νόμιμο το κλείσιμο της ΕΡΤ ΑΕ.

»Στην απόφαση του Πρωτοδικείου Ηρακλείου θα ασκήσει έφεση το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και θα κριθεί σε ανώτερο δικαστήριο.


Ανακοίνωση της ΠΟΕΣΥ

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών με ανακοίνωσή «απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό στους αγωνιζόμενους εργαζόμενους της ΕΡΤ, για τη δικαίωση του αγώνα τους κόντρα στο αντιδημοκρατικό «μαύρο» που επέβαλε η κυβέρνηση στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα».

«Σύμφωνα με το σκεπτικό του προέδρου του Δικαστηρίου κ Ελευθερίου Σισκάκη ο τρόπος που καταγγέλθηκαν οι συμβάσεις των εργαζομένων μετά την εφαρμογή της ΚΥΑ με την οποία έκλεισε η ΕΡΤ είναι άκυρος γιατί δεν εφαρμόστηκε ο νόμος που αφορά στις ομαδικές απολύσεις. Δηλαδή δεν τηρήθηκε η υποχρέωση της έγκαιρης ενημέρωσης των εργαζομένων πριν την απόλυση, δεν έγινε διαβούλευση για το ζήτημα και γενικά δεν εφαρμόστηκε ό,τι άλλο προβλέπεται σε αυτή την περίπτωση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Δείτε επίσης
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk