Η Υφυπουργός Υγείας, κα Ζέττα Μ. Μακρή, υπέγραψε νέα εγκύκλιο με θέμα: «Διενέργεια έκτακτων υγειονομικών ελέγχων σε λούνα παρκ, τσίρκο, παιδικές χαρές, παιδότοπους».
Στην εγκύκλιο τονίζεται η αναγκαιότητα της εντατικοποίησης των υγειονομικών ελέγχων από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας σε όλα τα λούνα παρκ, τσίρκο, παιδικές χαρές, παιδότοπους, στην περιοχή αρμοδιότητάς τους και της συνεργασίας τους με τους συναρμόδιους φορείς.
Σκοπός της συγκεκριμένης εγκυκλίου που υπέγραψε η κυρία Μακρή είναι η ασφάλεια και η προστασία των πολιτών και ιδιαίτερα των παιδιών που χρησιμοποιούν τις ανωτέρω εγκαταστάσεις, η προάσπιση της Δημόσιας Υγείας και η προστασία του περιβάλλοντος.
Επισημαίνεται ότι στις περιπτώσεις που διαπιστωθούν παραβάσεις ή παραλείψεις θα εφαρμόζεται με αυστηρότητα η ισχύουσα νομοθεσία για την προστασία της ζωής και της υγείας των παιδιών που ψυχαγωγούνται σε αυτούς τους χώρους αλλά και των ενηλίκων που τα συνοδεύουν.

Αδειες για αεροψεκασμούς
Τρεις άδειες αεροψεκασμών υπέγραψε κυρία Μακρή στα πλαίσια εφαρμοσμένου προγράμματος κουνουποκτονίας. Επιπλέον, στις 7 Απριλίου 2014 υπέγραψε άδεια αεροψεκασμού για τις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, ενώ στις 30 Απριλίου χορήγησε άδεια αεροψεκασμού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου καθώς και κατ’ εξαίρεση άδεια εφαρμογής ψεκασμού υπέρμικρου όγκου (ULV) από τον αέρα και το έδαφος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τέλος, στις 14-5-2014 η Υφυπουργός υπέγραψε άδεια αεροψεκασμού για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.
Το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση προωθεί σύγχρονα προγράμματα κουνουποκτονίας που βασίζονται σε αεροψεκασμούς για προνυμφοκτονία, με πρωταρχικό μέλημα την εξασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς και τη δημιουργία ασφαλών παραθεριστικών προορισμών κατά την κρίσιμη θερινή περίοδο στη χώρα. Το εγχείρημα βασίζεται σε πρακτικές και προγράμματα που εφαρμόζονται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας και που, βέβαια, έχουν μία σημαντική αναφορά σε οργανωμένες ανάλογες δράσεις που πραγματοποιούνται σε άλλες μεσογειακές χώρες της Ε.Ε.
Ειδικότερα, οι αεροψεκασμοί με προνυμφοκτόνα σκευάσματα αφορούν περιοχές δυσπρόσιτες με ειδικές γεωμορφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες και διεξάγονται υπό προϋποθέσεις και μετά από ενημέρωση των κατοίκων των περιοχών αυτών. Επιπλέον, οι ULV ψεκασμοί είναι ένα ειδικό μέτρο που διεθνώς εφαρμόζεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις όταν συντρέχουν λόγοι, όπως η συρροή κρουσμάτων σοβαρών ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια, και εφόσον οι λοιπές μέθοδοι αντιμετώπισης κουνουπιών που προβλέπονται στις εγκυκλίους του υπουργείου Υγείας, παρότι έχουν εφαρμοστεί σωστά, δεν έχουν επιτύχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Αξίζει, τέλος, να επισημάνουμε ότι η τεχνογνωσία, η καινοτομία και τα συγκροτημένα σχέδια δράσης που αναβαθμίζουν τη δημόσια υγεία και την ποιότητα ζωής, είναι ανάγκη να συνδυαστούν με την απαραίτητη ευαισθησία και το σεβασμό στο περιβάλλον, ώστε η αυταπόδεικτη χρησιμότητά τους να δημιουργεί προστιθέμενη αξία για την κοινωνία και τους πολίτες.