Προς το αύριο

Φουτουριστικά αεροπορικά καθίσματα με… διαστημικό αέρα οραματίστηκε ο γερμανός φοιτητής σχεδίου Γιαν Μάισνερ.

Φουτουριστικά αεροπορικά καθίσματα με… διαστημικό αέρα οραματίστηκε ο γερμανός φοιτητής σχεδίου Γιαν Μάισνερ. Στόχος του ευρηματικού νέου ήταν να δημιουργήσει αναπαυτικά καθίσματα για την οικονομική θέση, τα οποία να κάνουν το ταξίδι των επιβατών όσο το δυνατόν πιο ευχάριστο.
Τα «ζωντανά» καθίσματα για Airbus A380, όπως τα χαρακτηρίζει ο Μάισνερ, θα είναι κατασκευασμένα από «έξυπνα» υλικά και υφάσματα, με αποτέλεσμα να μπορούν εύκολα να προσαρμόζουν το σχήμα τους στις απαιτήσεις αλλά και στον σωματότυπο των ατόμων που φιλοξενούν κάθε φορά. «Αλλαγές ως προς τη θέση και το μέγεθος του καθίσματος προλαμβάνουν θρομβώσεις και άλλα προβλήματα του κυκλοφορικού συστήματος – ειδικά στην περίπτωση των μεγάλων πτήσεων» εξηγεί ο Μάισνερ.
Τα καθίσματα συνοδεύονται στο πίσω μέρος τους από γιγαντοοθόνες, οι οποίες λειτουργούν διά της αφής ή διά της… κίνησης, με τη βοήθεια αισθητήρων κίνησης. Με τον τρόπο αυτόν ο επιβάτης μπορεί να απολαμβάνει την ξαπλωτή θέση του καθίσματος και να χειρίζεται την οθόνη εξ αποστάσεως με μια απλή κίνηση του χεριού του. «Οι επιβάτες μπορούν ακόμα να «ενώνουν» τις οθόνες τους, δημιουργώντας έτσι έναν πανοραμικό δέκτη για την παρακολούθηση ζωντανού βίντεο από το εξωτερικό της ατράκτου, ταινιών ή για τη διασκεδαστική εμπειρία ηλεκτρονικών παιχνιδιών» σχολιάζει ο σχεδιαστής.
Εφαρμογή «ψήνει» τον τέλειο καφέ
Για τους απανταχού λάτρεις του καλού καφέ, η εφαρμογή Brewseful για iPhone κάνει ό,τι ακριβώς μαρτυρεί το όνομά της: προτείνει την ιδανική διαδικασία ανάλογα με το είδος του καφέ, για την προετοιμασία μιας κούπας τέλειου ροφήματος.
Το «μυρωδάτο» app έχει σχεδιαστεί για όσους λατρεύουν τον φρεσκοκαβουρδισμένο καφέ και όχι για όσους προτιμούν τη στιγμιαία απόλαυση. Λειτουργεί επιδεικνύοντας στους χρήστες την τέλεια δοσολογία καφέ – νερού και την ιδανική χρονική στιγμή για το σερβίρισμα.
Σύμφωνα με τον δημιουργό της πρωτότυπης εφαρμογής, Κέβιν Ζουίρινκ, στο ηλεκτρονικό «μίξερ» του καφέ προστίθενται όλοι οι πιθανοί παράγοντες (το είδος του καφέ, το πάχος της άλεσης των κόκκων, το μέγεθος της κούπας κ.ά.), για να «γεννηθεί» το τέλειο ρόφημα με μεθυστικό άρωμα και γεμάτη γεύση.

«Η ιδέα για το Brewseful μού ήλθε όταν ξεκίνησα να ενδιαφέρομαι περισσότερο για τον καλό καφέ»
εξηγεί ο Ζουίρινκ. «Στην αρχή χρησιμοποιούσα το ρολόι του κινητού μου, όμως στην πορεία αναζητούσα έναν πιο εξειδικευμένο μετρητή που να μπορεί να λαμβάνει υπόψη διαφορετικές παραμέτρους και να επιτρέπει σταδιακή βελτίωση του ροφήματος. Εύχομαι η εφαρμογή μου να βοηθήσει τον κόσμο να ανακαλύψει τι λειτουργεί καλύτερα για τους ίδιους και τους γευστικούς τους κάλυκες».
Γυαλιά ηλίου που «φωνάζουν»
Για τους ξεχασιάρηδες που βρίσκονται μονίμως προς αναζήτηση των γυαλιών ηλίου τους, τώρα υπάρχουν τα «δικτυωμένα» γυαλιά Tzukuri! Ο λόγος για ένα ζευγάρι γυαλιά εξοπλισμένα με αισθητήρες Bluetooth που αντλούν την ενέργειά τους από τον ήλιο και επικοινωνούν με το smartphone του κατόχου τους.
Αυτό σημαίνει ότι όποτε τα γυαλιά βρίσκονται σε απόσταση από 5 έως 15 μέτρα από το κινητό, αποστέλλουν στον ιδιοκτήτη ενημέρωση ως προς την ακριβή θέση τους.
Σύμφωνα με την επινοήτρια εταιρεία, τα γυαλιά ηλίου που… φωνάζουν δημιουργήθηκαν με βάση τα κλασικά γυαλιά που φορούσε ο πρόεδρος Κένεντι. Τα επικοινωνιακά Tzukuri αναμένεται να διατεθούν προς τα τέλη του έτους σε έξι διαφορετικά στυλ, στην τιμή των 250 ευρώ.
Ομπρέλα μετράει τη βροχή
Μια έξυπνη ομπρέλα, που θα συλλέγει πολύτιμα δεδομένα γύρω από τις βροχοπτώσεις του έτους, οραματίστηκαν ερευνητές από το Πολυτεχνείο Ντελφτ, στην Ολλανδία. Εξοπλισμένη με έναν αισθητήρα ανίχνευσης σταγόνων επάνω στον καμβά από τον οποίο είναι φτιαγμένη, η καινοτόμος ομπρέλα, μέσω Bluetooth, αποστέλλει τα στοιχεία που συλλέγει σε έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή για την περαιτέρω επεξεργασία τους.
«Μπορεί να έχουμε ραντάρ και δορυφόρους, όμως δεν μετράμε πια τη βροχή στη Γη όπως κάναμε παλαιότερα, με τους επίγειους σταθμούς μέτρησης» αναφέρει ο δρ Ρολφ Χουτ. «Αυτό δυσκολεύει πολύ το έργο των επιστημόνων με αντικείμενο την υδρολογία, καθώς δεν έχουν πλέον πρόσβαση στα δεδομένα που μπορεί να είχαν παλαιότερα».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk