Οταν ο Στουρνάρας αγάπησε τη Ζωή

Δεν μπορούσε ο κ. Ι. Στουρνάρας να ακούει άλλο την γκρίνια, τις κατηγορίες και τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Οταν ο Στουρνάρας αγάπησε τη Ζωή | tovima.gr


Δεν μπορούσε ο κ. Ι. Στουρνάρας να ακούει άλλο την γκρίνια, τις κατηγορίες και τις καταγγελίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Δεν μπορούσε ο άνθρωπος να καταλάβει τι την πείραξε τη Ζωή το γεγονός ότι η πιο στενή συνεργάτις του, η κυρία Γεωργία Μπέη, χρησιμοποιεί τον ίδιο υπολογιστή που χρησιμοποιούσε και ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου (με τη λίστα Λαγκάρντ) ή ακόμη και ο κ. Ευ. Βενιζέλος όταν ήταν υπουργός Οικονομικών. Στην αρχή της απάντησε επιθετικά: «Δεν πετάμε εμείς από το παράθυρο τους υπολογιστές στο Οικονομικών, κυρία μου, μόνο και μόνο επειδή τους χρησιμοποιούσε ο Αλογοσκούφης (σ.σ.: πού τον θυμήθηκε;) ή o Παπακωνσταντίνου ή ο Σαχινίδης ή ο Βενιζέλος». Είδε όμως ότι δεν πιάνει η επίθεση και άρχισε τις… αγάπες.
nnn
Η αλήθεια είναι ότι τα νεύρα του κ. Στουρνάρα «χτύπησαν κόκκινο» (κατά έκφραση συνεργάτη του) με την κυρία Κωνσταντοπούλου, αλλά πήρε μια βαθιά ανάσα, άλλαξε αμέσως το τροπάριο και αποφάσισε να το πάρει αλλιώς το ζήτημα: «Το ξέρω, κυρία μου, ότι κατά βάθος μας αγαπάτε πολύ. Μας θαυμάζετε γι’ αυτά που έχουμε κάνει, μας σέβεστε, ναι, μας αγαπάτε». Και η συζήτηση έληξε εκεί. Καθώς αργότερα ο υπουργός εξιστορούσε το γεγονός σε συνεργάτες του έλεγε: «Προσπαθούσα να είμαι ευγενικός και γλυκός μαζί της, αλλά μέχρις ενός σημείου. Να μην παρεξηγηθώ κιόλας…».
Ετερόκλητα παιχνίδια
Μαθαίνω ότι για τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών ορισμένοι προετοιμάζονται από τώρα για ετερόκλητες, παράταιρες, όπως θέλετε πείτε το, συμμαχίες. Εχουν, δηλαδή, αναπτυχθεί δίαυλοι ώστε οι υποψήφιοι, φέρ’ ειπείν της ΝΔ, για να πάρουν ψήφο στον Δήμο Αθηναίων, πρέπει να δώσουν ψήφο στην Περιφέρεια, στην κυρία Ρένα Δούρου. Στον Πειραιά μαθαίνω ότι ο κ. Ι. Μώραλης κάνει τα γλυκά μάτια στον κ. Θ. Δρίτσα. Και δεν είναι οι μοναδικές περιπτώσεις. Εδώ φαίνεται ότι πάμε για μεγάλα (ετερόκλητα) παιχνίδια.
nnn
Ειδικά για τον Πειραιά παρουσιάζεται ως τώρα ένα είδος τοπίου στην ομίχλη σε ό,τι αφορά την αναμέτρηση των υποψηφίων δημάρχων. Κάποιοι επιμένουν ότι η κόντρα είναι μεταξύ Μιχαλολιάκου και Μώραλη. Πειραιώτες όμως που διαβάζουν τις «κινήσεις» στο παρασκήνιο μου λένε ότι δεν πρέπει να ξεγράφει κανείς έτσι εύκολα τον Θ. Δρίτσα, ο οποίος υπερβαίνει τα στενά όρια του ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, για κάποιους καταλαβαίνω ότι δεν θα είναι έκπληξη να βρεθεί ο Δρίτσας στον δεύτερο γύρο. Και αν δεν βρεθεί, το σίγουρο είναι ότι μπορεί με τον τρόπο του να κρίνει το αποτέλεσμα.
Το σύστημα 4-2-1
Να, λοιπόν, που τα διάφορα ποδοσφαιρικά συστήματα μπορεί να αποδώσουν και στην προεκλογική περίοδο. Δεν χρειάζεται βεβαίως να είσαι Μουρίνιο ή Γκουαρντιόλα για να εφαρμόσεις ένα σύστημα που μπορεί να αποδώσει. Φτάνει να έχεις σχέδιο. Ετσι λοιπόν η υποψήφια ευρωβουλευτής με την Ελιά κυρία Συλβάνα Ράπτη εφάρμοσε τις προηγούμενες εβδομάδες ορίτζιναλ ποδοσφαιρικό σύστημα στην ανά την Ελλάδα προεκλογική εκστρατεία της. Ποιο είναι αυτό; Το σύστημα… 4-2-1. Δηλαδή, τέσσερις ημέρες ήταν περιοδεία στην Περιφέρεια, δύο ημέρες στην Αθήνα και μία στη Θεσσαλονίκη. Φαίνεται ότι το σύστημα της Συλβάνας απέδωσε, αφού στις περιοδείες και στις ομιλίες της συγκέντρωσε πολλούς φίλους και κυρίως ξεχασμένους από πολλούς ψηφοφόρους.
Ερχονται οι Κινέζοι


Πάρτι επενδυτών πληροφορούμαι ότι ετοιμάζεται, αλλά μετά τις εκλογές. Στις 13 Ιουνίου φθάνει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Κίνας για τις εξαγγελίες της νέας προβλήτας του Πειραιά και μάλιστα με κινεζικά κεφάλαια. Αναχωρεί αργότερα για την Κρήτη για έναν και μόνο λόγο: για να ευχαριστήσει τους Κρητικούς για τη βοήθεια και την περίθαλψη που προσέφεραν σε κινέζους πολίτες που είχαν εγκαταλείψει τη Λιβύη στις ταραχές με τον εκτοπισμό του Μοαμάρ Καντάφι. Στις 16 Ιουνίου, μία ημέρα δηλαδή μετά την αναχώρηση του κινέζου πρωθυπουργού, φθάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν για να συζητήσει δύο θέματα: την επένδυση στη ΔΕΣΦΑ και τον αγωγό ΤΑΠ.
nnn
Τρεις πρώην επίτροποι (που έζησαν από κοντά τα ευρωπαϊκά ζητήματα) θα βρεθούν τη Δευτέρα το απόγευμα στο ΕΒΕΑ για να συζητήσουν – τι νομίζετε; – το μέλλον της Ευρώπης. Ετσι ο κ. Στ. Δήμας και οι κυρίες Αννα Διαμαντοπούλου και Βάσω Παπανδρέου θα απαντήσουν σε κρίσιμα ερωτήματα, αφού πέρασαν πολλά χρόνια εργασίας στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Την εκδήλωση συντονίζει ο καθηγητής και πρώην υπουργός κ. Ναπ. Μαραβέγιας.
nnn
Πολλοί θα έχετε ακούσει και θα έχετε διαβάσει για το γερμανικό Ιδρυμα Κόνραντ Αντενάουερ, το think tank (ελληνιστί, δεξαμενή σκέψης) του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Το παράρτημά του επαναδραστηριοποιήθηκε στη χώρα μας τα τελευταία τρία χρόνια έπειτα από πολυετή απουσία. Διαπιστώνω ότι εμφανίζεται πολύ δραστήριο αυτή την περίοδο στη χώρα. Ψυχή του Ιδρύματος είναι η επικεφαλής του Σουζάνα Φογκτ, η οποία παρακολουθεί πολλά, συνομιλεί με αρκετούς, πολιτικούς, επιχειρηματίες κ.ά., και υποστηρίζει διάφορες προσπάθειες, ενώ προσπαθεί να κάνει νέους φίλους στη χώρα. Πριν από λίγες ημέρες την πήρε το μάτι μου στη Θεσσαλονίκη, όπου βρέθηκε σε μια εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος. Με τι θέμα νομίζετε; Οχι την πολιτική αλλά την επιχειρηματικότητα του θεάματος! Και η απορία μου παραμένει: Τι σχέση έχουν οι ορθολογιστές Γερμανοί με το θέαμα;
Η… «Εθνική Περιστερίου»
Σε περίπτωση που δεν το ξέρετε, το Περιστέρι είναι μία από τις «μπασκετομάνες» της χώρας. Και επειδή ήδη ο «εθνικός κόουτς» Ιωαννίδης επικαλείται την παλαιά ιδιότητά του στην προσπάθειά του να μαζέψει καμιά ψήφο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, τη δόξα εζήλωσε ο υποψήφιος δήμαρχος της μπασκετομάνας Α. Παχατουρίδης. Περιφέρεται καμαρωτός και δηλώνει τη νέα ιδιότητά του: «Εκλέκτορας της «Εθνικής Περιστερίου»»! Καλά που οι εκλογές δεν γίνονται σε συνθήκες καύσωνα…
nnn
Σκληρές μάχες προβλέπω ότι θα δοθούν στον ενιαίο και μονοιασμένο ΣΥΡΙΖΑ για μία θέση στην Ευρωβουλή. Και το αστείο είναι ότι οι σκληρότερες θα δοθούν μεταξύ των «ευρωπαϊστών». Απ’ ό,τι ακούω και μαθαίνω, ο Δ. Παπαδημούλης κινείται με όπλο την ευρωπαϊκή εμπειρία και την προηγούμενη θητεία του στις Βρυξέλλες, ενώ από την πλευρά του προέδρου Αλέξη τις ευχές και ελπίδες για παρουσία στην Ευρωβουλή μου λένε ότι συγκεντρώνει ο Ι. Μηλιός. Μαθαίνω ότι ο Τσίπρας τον θέλει πάση θυσία στην Ευρωβουλή ως αυθεντικό εκφραστή του οράματος… «ο ΣΥΡΙΖΑ Ευρωπαίος».
Βιβλίο για την κρίση
Με τίτλο Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους (The European debt crisis) θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις Manchester University Press το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Το βιβλίο θα παρουσιάσει σε ακαδημαϊκό κοινό και φοιτητές ο ίδιος ο Κ. Σημίτης σε ειδική εκδήλωση στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ την Τετάρτη 14 Μαΐου. Η αγγλική έκδοση βασίζεται στο βιβλίο του Κ. Σημίτη Ο εκτροχιασμός, βελτιωμένη και εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία που έχουν στο μεταξύ προκύψει και προσαρμοσμένη ώστε να απευθύνεται στο αγγλόφωνο κοινό. Ο συγγραφέας αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει τους λόγους που αυτό συνδέεται στενά με την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις πολιτικές ενοποίησής της.
«Παπανδρεϊκή επανάσταση» στη Μόσχα
Ο Αλ. Τσίπρας βρίσκεται από σήμερα στη Μόσχα, σε ένα ταξίδι που ίσως δεν είναι τόσο «αθώο» όσο φαίνεται. Οι συναντήσεις που θα έχει είναι κυρίως με αξιωματούχους που χειρίζονται τις ρωσοευρωπαϊκές σχέσεις, οι οποίες δεν διανύουν και την καλύτερη περίοδό τους.
nnn
Τον κ. Τσίπρα θα συνοδεύουν: ο Ι. Δραγασάκης – από αυτό ίσως κατανοεί κάποιος το γιατί έχει μία παραπάνω σημασία το ταξίδι αυτό -, η συντονίστρια Εξωτερικής Πολιτικής Νάντια Βαλαβάνη, ο υπεύθυνος της Γραμματείας για τα εξωτερικά Κ. Ησυχος, ο Ν. Παππάς και ένα πρόσωπο-έκπληξη, ο Ν. Κοτζιάς, πάλαι ποτέ θεωρητικός της «παπανδρεϊκής επανάστασης» και σήμερα ένθερμος υποστηρικτής του ΣΥΡΙΖΑ.
nnn
Στην αποστολή δεν συμμετέχει ο πρέσβης Γ. Αϋφαντής, διπλωματικός σύμβουλος του κ. Τσίπρα, του οποίου οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι έχουν διαταραχθεί. Κάποιοι του «διεθνιστικού» στρατοπέδου τον θεωρούν «εθνικιστή» και πονοκεφαλιάζουν τον πρόεδρο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk