Η ΕΛ.ΑΣ. «διαβάζει» τη 17Ν

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναθέσει σε ειδικούς αναλυτές της τη «μελέτη», την άντληση πληροφοριών και τη σύνταξη έκθεσης από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη».

Η ΕΛ.ΑΣ. έχει αναθέσει σε ειδικούς αναλυτές της τη «μελέτη», την άντληση πληροφοριών και τη σύνταξη έκθεσης από το πολυσυζητημένο βιβλίο του Δημήτρη Κουφοντίνα «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Λίγες ημέρες μετά την έκδοση του επίμαχου βιβλίου που έχει προκαλέσει τριβές και μέσα στη 17Ν, η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ανέθεσε με πλήρη «διακριτικότητα» σε δύο στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας τη συγκέντρωση κρίσιμων στοιχείων και πληροφοριών για τις κινήσεις των «ανταρτών πόλης» και για την ειδική προεργασία ένοπλων επιθέσεων όπως καταγράφονται στο βιβλίο του πρώην μέλους της οργάνωσης-φάντασμα.
Οι αστυνομικοί μιλούν για ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον και αξιοποιήσιμο υλικό αφού ο Κουφοντίνας μιλώντας έστω και γενικά τους παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον τρόπο δράσης των ένοπλων ομάδων και κυρίως τι προηγείται και τι ακολουθεί τις ένοπλες επιθέσεις, έτσι ώστε να προσαρμόσουν κι αυτοί τις κινήσεις τους.
Λεπτομέρειες


Στο βιβλίο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη» του «Λουκά» της οργάνωσης υπάρχει αναλυτική αναφορά όλων των επιθέσεων της 17Ν όπως και για άλλες που ματαιώθηκαν για διαφόρους λόγους. Δίνονται λεπτομέρειες για τα περιστατικά της οδού Λουίζης Ριανκούρ, για τον θάνατο του Θάνου Αξαρλιάν, που είναι σημείο «σύγκρουσης» με τον επίσης κατηγορούμενο για συμμετοχή στην οργάνωση Βασίλη Τζωρτζάτο, για τις αιματηρές επιθέσεις εναντίον επιχειρηματιών, βουλευτών κ.λπ., για τον ρόλο διαφόρων μελών, για τις εσωτερικές τριβές στην οργάνωση κ.ά.
Ωστόσο όπως αναφέρουν υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, «στην έρευνά μας δεν εστιάζουμε το ενδιαφέρον μας στην άντληση περαιτέρω στοιχείων για τη δράση της 17Ν, για τον προσδιορισμό της ταυτότητας ασύλληπτων μελών της ή οτιδήποτε άλλο παρόμοιο. Εξάλλου όλοι αναφέρονται με ψευδώνυμα, η οργάνωση έχει ούτως ή άλλως εξαρθρωθεί και ο φάκελος έχει κλείσει. Ομως εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι να αντλήσουμε στοιχεία για την προεργασία των ένοπλων επιθέσεων, τις ασφαλιστικές δικλίδες που χρησιμοποιούν, τα οικήματα ασφαλείας και άλλες μεθόδους. Κι αυτό γιατί τα ίδια ακριβώς τρυκ και την επονομαζόμενη «συνωμοτική επαναστατική δουλειά» χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα μέλη οργανώσεων «επαναστατικής βίας». Ενα μεγάλο τμήμα αυτής της τακτικής το γνωρίζαμε βεβαίως από τις έρευνές μας. Ομως μια προσεκτική ανάγνωση και ανάλυση πληροφοριών μάς παρέχει περισσότερα και άκρως αξιοποιήσιμα στοιχεία. Πολύ δε περισσότερο όταν εκτός φυλακής είναι ο Χριστόδουλος Ξηρός που γνωρίζει και εφάρμοζε τις ίδιες μεθόδους…».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στέκονται στις αναφορές του Δημήτρη Κουφοντίνα για ομάδες υποστήριξης των εκτελεστών, για τις ομάδες αυτομόρφωσης και πλαστογραφιών της οργάνωσης και άλλες προπαρασκευαστικές πράξεις. Στέκονται στα σημεία όπου ο Κουφοντίνας μιλά για την καθημερινότητά του, τις συνωμοτικές συναντήσεις του σε διάφορα σημεία της Αθήνας, για τον τρόπο κλοπής ΙΧ και για τις μεταμεσονύκτιες βόλτες του ίδιου και των συνεργών του «προκειμένου να μετακινούν τα κλεμμένα ΙΧ τους για να μη δίνουν στόχους». Ακόμη, οι αστυνομικοί στέκονται σε σημεία που αφορούν τον τρόπο διαφυγής τους όπως μετά από βομβιστική επίθεση εναντίον λεωφορείου με Αμερικανούς στη λεωφόρο Βουλιαγμένης όπου οι δράστες κατέφυγαν αμέσως μετά κουβαλώντας είδη παραλίας σε τοπική πλαζ για να κάνουν τάχα… ανέμελοι το μπάνιο τους!
Οι μέθοδοι


Οπως λένε αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., στο βιβλίο «υπάρχουν και αναφορές που μας έχουν κινήσει περαιτέρω το ενδιαφέρον. Οπως αυτή που ανέφερε ότι σε επιθέσεις της οργάνωσης προπορευόταν όχημα μέλους της οργάνωσης με τις νόμιμες πινακίδες του προκειμένου οι επιβαίνοντες να παρέχουν πληροφορίες για τα μέτρα ασφαλείας στους ακολουθούντες αντάρτες πόλης με το κλεμμένο ΙΧ που θα προχωρούσαν στην επίθεση». Οι αστυνομικοί υπενθύμιζαν ότι «κάτι τέτοιο είχε ανακύψει και από μία επίθεση της οργάνωσης «1η Μάη» τη δεκαετία του ’80. Αυτό ίσως μας δείχνει κάτι που με τη χρήση καμερών μπορεί να μας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk