Ι. Τριανταφυλλίδου – Π. Βλάχος: Η γενιά μας πατάει σε έναν άλλον τρόπο ζωής

Παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν σε μια ανατρεπτική κωμωδία η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Πάνος Βλάχος

Παρά το γεγονός ότι πρωταγωνιστούν σε μια ανατρεπτική κωμωδία η οποία σημειώνει μεγάλη επιτυχία, το «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα», η Ιωάννα Τριανταφυλλίδου και ο Πάνος Βλάχος δείχνουν ψύχραιμοι και σίγουρα δεν τους ενδιαφέρει να το εξαργυρώσουν σε δημοσιότητα. Αποφεύγουν τα πολλά εξώφυλλα, τις πολλές συνεντεύξεις και κυρίως τα μεγάλα λόγια. Στο «Βήμα» οι δύο πρωταγωνιστές μίλησαν για τη δουλειά τους, για τη «μετά την κρίση» περίοδο και για το πώς θα αντιμετωπίσουν τις επερχόμενες εκλογές.
Πιστεύετε ότι η επιτυχία της σειράς οφείλεται εν μέρει και στο γεγονός ότι υποδύεστε ανθρώπους που ζουν ανάμεσά μας;

Πάνος Βλάχος:
«Σαφώς. Ετσι είναι γραμμένο το σίριαλ, όπου παρουσιάζονται άνθρωποι της διπλανής πόρτας, όχι χαρακτήρες τραβηγμένοι από τα μαλλιά. Ακόμη και αν ο Χάρης που υποδύομαι δεν μου μοιάζει πολύ, αναγνωρίζω αυτές τις καταστάσεις».
Το ότι η σειρά «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» θα προβάλλεται τρεις φορές την εβδομάδα πιστεύετε ότι μπορεί να κουράσει το κοινό;

Ιωάννα Τριανταφυλλίδου:
«Εχω εμπιστοσύνη στα άτομα που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις. Εμάς η δουλειά μας είναι άλλη. Υπάρχει μέχρι στιγμής πολύ καλή χημεία με τον προγραμματισμό, σωστή αντιμετώπιση και μιλάμε και για μια σειρά που και εμείς και εκείνοι την αγαπάμε, τη σεβόμαστε ως δουλειά, οπότε κανείς δεν θα ρίσκαρε να προκαλέσει ζημιά».

Π.Β.:
«Οχι, δεν με απασχολεί το πόσο θα επηρεάσει τη σειρά κάτι τέτοιο. Πάει καλά γιατί αντικατοπτρίζει τι θέλει ο κόσμος. Υπάρχει η σύνδεση με τους χαρακτήρες και δεν είναι μια ιστορία μέσα σε ένα σπίτι η οποία θα ξεχειλώσει για να βγουν επεισόδια».
Εχετε εμπειρία τηλεοπτική και πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης. Πιστεύετε ότι η τηλεόραση διανύει μια νέα περίοδο με νέα χαρακτηριστικά;

Π.Β.:
«Σίγουρα αυτό που υπάρχει πλέον είναι μια τάση προς το μέτρο, αλλά δεν θα ορίσω εγώ ποιο είναι αυτό. Ομαλοποιούνται τα πράγματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έφυγαν οι σκάρτοι και έμειναν οι καλοί. Εννοώ πως υπάρχει μια ισορροπία και μια στροφή σε δουλειά ουσίας, σε δουλειά που κάτι έχει να πει. Πριν από την κρίση προβάλλαμε προϊόντα που δεν είχαν ουσία».

Ι.Τ.:
«Δεν έχω μεγάλο μέτρο σύγκρισης σε ό,τι αφορά την περίοδο προ κρίσης, αλλά αυτό που σίγουρα βλέπω είναι ότι έχουν μειωθεί σημαντικά οι σειρές. Για μένα η κρίση δεν βοήθησε στο ξεκαθάρισμα. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι μια συνθήκη όπως η κρίση μπορεί να κάνει κάτι καλό. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει με τόσο δυσάρεστη αφορμή. Ο λόγος που αλλάζει η τηλεόραση είναι ότι ο νέος κόσμος είναι ενημερωμένος, υποψιασμένος. Οι νεότεροι βλέπουν ξένες σειρές, ξέρουν τι σημαίνει παραγωγή και σκηνοθεσία, δεν είναι ένας κόσμος που θα μασουλήσει ό,τι του δώσεις χωρίς να κρίνει. Αυτός είναι ο λόγος που αλλάζει προς το καλό η ελληνική τηλεόραση. Σίγουρα είναι δύσκολο για ηθοποιούς και συντελεστές το ότι έχουν μειωθεί οι θέσεις εργασίας, απλώς μέσα μου πιστεύω ότι ακόμη και λίγες δουλειές να γίνουν, αν είναι προσεγμένες, ο κόσμος θα γυρίσει στην τηλεόραση και θα διαμορφωθεί ένα τηλεοπτικό περιβάλλον σύμφωνα με αυτό που βλέπει. Είναι αμφίδρομη η σχέση τηλεόρασης και κοινού».
Ωστόσο η κρίση «πλήγωσε» τη δουλειά των ηθοποιών…

Π.Β.:
«Δεν έζησα ποτέ εισπράττοντας παχυλούς μισθούς. Δεν έκανα τηλεόραση και θέατρο για να πλουτίσω. Το μόνο που έζησα ήταν μια μείωση έντονη. Η γενιά μας πατάει σε έναν άλλον τρόπο ζωής. Θέλουμε να λειτουργήσουμε με άλλον τρόπο. Προσπαθούμε να στοχεύσουμε σε κάτι».

Ι.Τ.:
«Εννοείται. Και σε ό,τι αφορά τις απολαβές αλλά και τις ευκαιρίες και τις συνθήκες εργασίας. Από την άλλη, εμείς οι ηθοποιοί είμαστε πιο προετοιμασμένο επάγγελμα. Ανέκαθεν υπήρχε ανεργία και ψάχναμε κάθε χρόνο για δουλειά».

Συνήθως οι ηθοποιοί που κάνουν επιτυχία γίνονται κομμάτι του star system με συνεντεύξεις, εξώφυλλα κτλ. Πόσο βοηθά στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο;

Ι.Τ.:
«Καταλαβαίνω ότι είναι απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς μας να προσπαθούμε να είμαστε βοηθητικοί. Ολα όμως πρέπει να γίνονται με μέτρο. Πρέπει και ο ηθοποιός να έχει επιλογή πού θα εμφανιστεί, πού θα δώσει συνέντευξη. Αυτό πρέπει να γίνεται όχι μόνο για να μην καταλήξει μαϊντανός αλλά και για να έχει την ευθύνη των πράξεών του».

Π.Β.:
«Εγώ πιστεύω ότι η δημοσιότητα ισοδυναμεί με κάτι που υπάρχει. Οταν έρχεσαι στα φώτα με οποιονδήποτε τρόπο δείχνεις αυτά που κουβαλάς. Οτιδήποτε είναι αυτό, αίσθημα, ταλέντο, δεξιοτεχνία ή ακόμη και τίποτα. Αν δείξεις στον κόσμο αυτό που κουβαλάς και έχει ενδιαφέρον, τότε η δημοσιότητα είναι υπέροχη γιατί σε φέρνει κοντά σε ανθρώπους που δεν τους ήξερες ή δείχνει την πλήρη ανυπαρξία σου και εσύ μένεις «ξεβράκωτος» δημόσια».
Από αυτά που λέτε καταλαβαίνω ότι μπορείς, αν θέλεις, να διαφυλάξεις τη ζωή σου.

Ι.Τ.:
«Αυτό είναι ούτως ή άλλως απαραίτητο αν θέλει κάποιος να ισορροπήσει με τον εαυτό του και με τη δουλειά του. Είναι αστείο αυτό που γίνεται, ποιον ενδιαφέρει πραγματικά τι γίνεται στη ζωή μας;».

«Με θυμό και οργή δεν έχεις αποτέλεσμα»

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου. Θα ψηφίσετε θυμωμένοι;


Ι.Τ.:
«Είμαι μπερδεμένη, όχι θυμωμένη. Προσπαθώ να βρω τον τρόπο με τον οποίο θα είμαι πιο λειτουργική ως πολίτης. Με θυμό και οργή δεν έχεις αποτέλεσμα, όπως δεν έχεις και επιλέγοντας την αποχή. Δεν έχω βρει τον τρόπο ακόμη για να είμαι ειλικρινής, είμαι θολωμένη, αλλά θέλω να νιώσω ότι κάτι γίνεται, με κάποιο αποτέλεσμα. Νιώθω πάντως ότι είμαστε πιόνια και μας κινούν όχι προς το συμφέρον μας αλλά για άλλους λόγους».

Π.Β.:
«Δεν μπορώ να διαχωρίσω τον καλλιτέχνη από την πολιτική θέση μου. Είναι βαθιά ουμανιστικό το σπορ που κάνω. Οι άνθρωποι που συναντώ και εμπνέομαι από αυτούς έχουν σχέση με αυτό που ορίζουμε ως κοινωνία και πολιτική. Αντιλαμβάνομαι τι γίνεται, είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι μας αξίζει η πολιτική και όλα όσα έχουμε. Εχουμε τους πολιτικούς που μας αξίζουν, αυτή η κοινωνική σχέση έχει δημιουργηθεί. Αυτό όμως πρέπει να αλλάξει, να αλλάξουν τα πρόσωπα. Δεν τρέφω αυταπάτες. Εχω σπουδάσει οικονομικά και αντιλαμβάνομαι τι γίνεται και για να αλλάξει η πολιτική σχέση πρέπει να αλλάξουν τα πρόσωπα».
Εσάς σας έγινε ποτέ πρόταση να πολιτευθείτε; Είναι κάτι που σας ενδιαφέρει;


Ι.Τ.:
«Μόνο στο σχολείο για το δεκαπενταμελές! Οχι, δεν με ενδιαφέρει, είναι μεγάλη ευθύνη και με τρομάζει κάτι τέτοιο. Αλλωστε είναι μια κατάσταση όπου ό,τι όραμα κι αν έχεις με το που μπαίνεις σε όλο αυτό σε τρώει…».

Π.Β.:
«Οχι, όχι, ποτέ. Εχω την υποκριτική. Ολα τα υπόλοιπα είναι περιττά. Το να φεύγεις από αυτό το θείο δώρο είναι κάτι που θεωρώ αδιανόητο. Δεν πιστεύω ότι έχω κάτι να πω. Ενας ηθοποιός δείχνει τον δρόμο με τη στάση του. Οι πολιτικοί στη χώρα μας δεν έχουν σαφή εικόνα και θέση».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Media
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk