Οι νέες δράσεις του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού

Ίδρυση εστίας ελληνικού πολιτισμού στο Πεκίνο και στη Λευκωσία, αναβάθμιση της παρουσίας μας στα Βαλκάνια, εκπροσώπηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στη Μόσχα, στο Νέο Δελχί, στη Νέα Υόρκη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναδιοργάνωση των παραρτημάτων του, εξορθολογισμός των δαπανών του, αναζήτηση χορηγών και χάραξη νέας στρατηγικής συνεργασιών και συνεργιών

Ίδρυση εστίας ελληνικού πολιτισμού στο Πεκίνο και στη Λευκωσία, αναβάθμιση της παρουσίας μας στα Βαλκάνια, εκπροσώπηση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (ΕΙΠ) στη Μόσχα, στο Νέο Δελχί, στη Νέα Υόρκη και στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αναδιοργάνωση των παραρτημάτων του, εξορθολογισμός των δαπανών του, αναζήτηση χορηγών και χάραξη νέας στρατηγικής συνεργασιών και συνεργιών.

Αυτά είναι τα σχέδια του αναβαθμισμένου ΕΙΠ, όπως ανακοινώθηκαν σε συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι της Τρίτης 6 Μαΐου στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Πάνου Παναγιωτόπουλου, του προέδρου του ΕΙΠ Χριστόδουλου Γιαλλουρίδη, μελών του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος, ξένων αξιωματούχων, επιστημόνων και ακαδημαϊκών.

«Αντίκρισα μια εικόνα εγκατάλειψης και αδράνειας» δήλωσε ο έλληνας υπουργός αναφερόμενος στην πρώτη επίσκεψή του στην έδρα του ΕΙΠ στο Ψυχικό προ μηνών. «Η προοπτική όμως να κλείσει το ΕΙΠ ήταν απαράδεκτη», συνέχισε. «Η Ελλάδα πρέπει να έχει έναν ισχυρό θεσμικό βραχίονα άσκησης πολιτισμικής διπλωματίας, όχι για την προβολή του εθνικού Εγώ αλλά γιατί ο πολιτισμός μας αποτελεί το διαβατήριο για να ταξιδέψουμε και να γίνουμε αποδεκτοί στον κόσμο» κατέληξε.
«Πρώτο μας μέλημα ήταν η εξοικονόμηση 1,250 εκατ. ευρώ για την εξόφληση των χρεών του ΕΙΠ» εξήγησε ο νέος πρόεδρος του ΕΙΠ Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης. Εφαρμόστηκε ένα πρόγραμμα εξορθολογισμού των οικονομικών των εστιών του ΕΙΠ στα Βαλκάνια και των παραρτημάτων του στην Αλεξάνδρεια, στην Οδησσό και στο πολυθρύλητο παράρτημα του Βερολίνου με τα 10.000 ευρώ ενοίκιο και τα 7.500 ευρώ της αμοιβής του διευθυντή. Η θεατρολόγος Ελένη Βαροπούλου -χωρίς αμοιβή, μόνο με αποζημίωση 800 ευρώ για έξοδα παράστασης- αναλαμβάνει τη διεύθυνση του παραρτήματος το οποίο μετακόμισε σε οίκημα με μηνιαίο ενοίκιο 2.200 ευρώ. Αντίστοιχα περιορίστηκαν οι δαπάνες στην Αλεξάνδρεια.

Στα Τίρανα τα γραφεία του ΕΙΠ φιλοξενούνται στο κτίριο των ελληνικών συμφερόντων Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, έλληνας επιχειρηματίας της Οδησσού θα χρηματοδοτήσει δράσεις του ΕΙΠ στην πόλη και έχουν δρομολογηθεί συνέργιες για την ενίσχυση της εκπροσώπησής του ΕΙΠ στο Λονδίνο, στην Τεργέστη, στην Ουάσινγκτον με επέκταση των δραστηριοτήτων του στο Λουξεμβούργο, στις Βρυξέλλες, στη Ρώμη, στο Παρίσι, στη Μαδρίτη και στην Κωνσταντινούπολη ενώ έχει επιτευχθεί συμφωνία με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας ώστε να υπάρχει πιστοποιημένη εκπροσώπηση της ελληνικής γλώσσας διεθνώς.

Ελλάδα – Κίνα συμμαχία
Η ίδρυση εστίας ελληνικού πολιτισμού στην Κίνα και συγκεκριμένα στο Πεκίνο είναι στα άμεσα σχέδια του ΕΙΠ στο πλαίσιο μιας διμερούς πολιτισμικής συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας η οποία περιλαμβάνει την ίδρυση κέντρου κινεζικού πολιτισμού σύντομα στην Αθήνα. Στη συνέντευξη Τύπου παρευρέθηκε ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τσου Χσιαολί, ο οποίος εξέφρασε τον «θαυμασμό και την αγάπη του για την Ελλάδα» και υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών σε ζητήματα παιδείας, πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. «Η Κίνα είναι έτοιμη για τη συνεργασία αυτή, ώστε οι δύο χώρες μας, δύο χώρες αρχαίων πολιτισμών, να εργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα» κατέληξε ο κινέζος αξιωματούχος.
Σπίτι ελληνικού πολιτισμού στη Λευκωσία
Σπίτι ελληνικού πολιτισμού θα συσταθεί στη Λευκωσία υπό τη διεύθυνση, εθελοντικά, της Κλαίρης Αγγελίδου, πρώην υπουργού Πολιτισμού της Κύπρου, η οποία τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ότι η ίδρυσή του Κύπρο δεν είναι περιττή αλλά απαραίτητη «για να αναδειχτεί στον καιρό της τουρκικής κατοχής ότι οι Ελλαδίτες και οι Κύπριοι έχουν τον ίδιο πολιτισμό».
Το ΕΚΕΒΙ στα χρόνια του ΕΙΠ
Η ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ, το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και το μεταφραστικό πρόγραμμα «Φράσις» του ΕΚΕΒΙ διατηρούνται κατά προτεραιότητα, εξήγησε η Άννυ Μητροπούλου, συνεργάτιδα του προέδρου του ΕΙΠ επιφορτισμένη με τη διευθέτηση των ζητημάτων που αφορούν την ένταξη του ΕΚΕΒΙ στο ΕΙΠ. Ήδη έχει δρομολογηθεί η μετακόμισή του ΕΚΕΒΙ από το κτίριο της Αθανασίου Διάκου στα γραφεία του ΕΙΠ. «Ξεπεράσαμε τις πρακτικές και τεχνικές δυσκολίες της περιόδου προσαρμογής του τελευταίου μήνα και επανέρχεται η λειτουργία της ΒΙΒΛΙΟΝΕΤ. Θέλουμε να παραμείνει δημοφιλής ιστοσελίδα και ισχυρό εργαλείο» τόνισε η Άννυ Μητροπούλου και πρόσθεσε ότι έχουν γίνει συζητήσεις με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης ώστε να υπάρξει συνεργασία στην καταλογογράφηση και στην ψηφιοποίηση της βιβλιακής παραγωγής.
Παράταση πήρε το πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας, το οποίο έληγε τον Ιούνιο, ώστε να μπει επιτέλους σε λειτουργία και να απορροφηθούν τα κονδύλια που είχαν εγκριθεί για το πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ. Παράλληλα θα επεκταθεί στα σχολεία της ομογένειας στο πλαίσιο των στόχων του ΕΙΠ.
Σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Γραμμάτων θα προχωρήσει και η έγκριση κονδυλίων για το 2014 για το πρόγραμμα «Φράσις» προκειμένου να ενεργοποιηθεί και αυτό.
Όσο για τις άλλες δράσεις του ΕΚΕΒΙ -Παρατηρητήριο Βιβλίου, Αρχεία, Έρευνες Αναγνωσιμότητας κτλ.- που δεν συμβαδίζουν με την εξωστρεφή πολιτική του ΕΙΠ αλλά έχουν μεγάλη σημασία για τη χαρτογράφηση και την τεκμηρίωση του χώρου του βιβλίου, ο υπουργός Πολιτισμού και ο πρόεδρος του ΕΙΠ, απαντώντας σε ερώτηση του «Βήματος» διαβεβαίωσαν ότι «δεν παύουμε καμία δράση, άλλωστε ο νόμος προβλέπει πλήρη απορρόφηση των αρμοδιοτήτων του ΕΚΕΒΙ στο ΕΙΠ».
«Περίπου 11 άτομα από το προσωπικό του ΕΚΕΒΙ απασχολούνται στο ΕΙΠ» είπε ερωτώμενος για την τύχη των υπαλλήλων του πρώην ΕΚΕΒΙ ο πρόεδρος του ΕΙΠ, «με την πρόθεση να απασχοληθούν περισσότεροι καθώς θα αυξάνονται οι δράσεις του φορέα για το βιβλίο».
Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης: «Δεν σβήνουμε το φως»
Στη συνέντευξη Τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα της 11ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΒΘ) με τιμώμενη χώρα το Ισραήλ, διεθνές φεστιβάλ ποίησης, φεστιβάλ νέων ποιητών, θεματική ενότητα «Ευρώπη: Ταυτότητα και ετερότητα», αφιερώματα στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο και στον κύπριο ποιητή Κώστα Μόντη, φεστιβάλ ποίησης και Παιδική Γωνιά.
Ποιο θα είναι το μέλλον της έκθεσης ήταν κοινή απορία των παρισταμένων εκπροσώπων του Τύπου, καθώς εφέτος λήγει η χρηματοδότησή της από το ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας. «Δεν κάναμε την 11η ΔΕΒΘ για να κλείσουμε τον διακόπτη, δεν σβήνουμε το φως, πιστεύουμε στην πολιτική βιβλίου» απάντησε ο υπουργός Πολιτισμού.
Το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΕΙΠ θα συμμετάσχει σε συνάντηση για την ανανέωση της χρηματοδότησης ώστε η ΔΕΒΘ «ούτε να κλείσει ούτε να υποβαθμιστεί». Η γενική γραμματέας του Υπουργείου Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη διαβεβαίωσε ότι στην επόμενη περίοδο του ΕΣΠΑ, στο ΣΕΣ 2014-2020, «soft δράσεις όπως η ΔΕΒΘ προβλέπονται από το πρόγραμμα ως κύρια επιλέξιμες δραστηριότητες προς ενίσχυση» επομένως οι προοπτικές ένταξης της ΔΕΒΘ στο πρόγραμμα είναι πολύ αισιόδοξες.
Ο προϋπολογισμός και οι χορηγίες
Με συνολικό προϋπολογισμό για το 2014 ένα (1) εκατ. ευρώ (750.000 ευρώ για το ΕΙΠ και 300.000 ευρώ για το ΕΚΕΒΙ), με συνέργιες, δωρεές και χορηγίες, με τις αφιλοκερδείς υπηρεσίες προσωπικοτήτων του εξωτερικού στη διεύθυνση των παραρτημάτων του και τη στήριξη ενός υπό σύσταση «Συλλόγου Φίλων και Δωρητών του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού», το ΕΙΠ -το οποίο θα μετονομαστεί σε Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού- σκοπεύει να πορευθεί στο μέλλον.
Όσα ακούσαμε μοιάζουν υπερβολικά φιλόδοξα και αισιόδοξα και διερωτάται κανείς αν ήταν τόσο απλό ζήτημα η ανέξοδη προβολή του ελληνικού πολιτισμού γιατί δαπανήθηκαν στο παρελθόν τεράστια κονδύλια και γιατί δεν είχαμε αποτελέσματα. «Για την εικόνα της αδράνειας και της εγκατάλειψης δεν αποδίδω ευθύνες στους προκατόχους μου» τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού. «Η εικόνα αυτή ήταν αποτέλεσμα της κατάστασης που δημιουργήθηκε στη χώρα τα τελευταία χρόνια, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» εξήγησε. Η κρίση όμως είναι πρόσφατη, ενώ η αναποτελεσματικότητα της Ελλάδας να προβάλει τον πολιτισμό της -ειδικά τον σύγχρονο που είναι περισσότερο ευάλωτος σε σχέση με τον οικουμενικό αρχαίο και χρειάζεται στήριξη και προβολή- έχει μακρύ παρελθόν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk