Αίγυπτος: Δικαιοσύνη της αγχόνης

Χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να ολοκληρωθεί η δίκη. Στους δικηγόρους υπεράσπισης δεν δόθηκε καμία ευκαιρία να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους.

Χρειάστηκαν μόλις οκτώ λεπτά για να ολοκληρωθεί η δίκη. Στους δικηγόρους υπεράσπισης δεν δόθηκε καμία ευκαιρία να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι η απόφαση: 683 άτομα καταδικάστηκαν σε θάνατο. Και ακολούθησαν και άλλα…
Η δίκη – παρωδία μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας ολοκληρώθηκε στην Αίγυπτο τη Δευτέρα. Αυτή είναι η μαζικότερη θανατική ποινή στη σύγχρονη Ιστορία του κόσμου. Ο ίδιος δικαστής την ίδια ημέρα μετέτρεψε σε ισόβια τη θανατική ποινή που είχε επιβάλει σε 492 Αδελφούς Μουσουλμάνους τον Μάρτιο ενώ διατήρησε την ποινή του θανάτου για άλλους 37. Συνολικά: 720 άτομα αποφασίστηκε να οδηγηθούν στην αγχόνη στην Αίγυπτο.
Οι ποινές δεν είναι οριστικές. Το αιγυπτιακό σύστημα Δικαιοσύνης προβλέπει την άσκηση έφεσης ή την επανάληψη της δίκης όταν ο κατηγορούμενος (όπως πολλοί από τους 683) καταδικάζεται ερήμην. Αν όμως και οι νέες δίκες είναι οκτάλεπτες, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ελπίδα.
Η διεθνής κατακραυγή υπήρξε άμεση. Ο Λευκός Οίκος, η ΕΕ και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταδίκασαν με σκληρή γλώσσα την Αίγυπτο. Ολο και περισσότερα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν υπέρ της διακοπής της βοήθειας προς το Κάιρο.
Οι καταδικασθέντες σε θάνατο, όλοι τους μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, κατηγορούνται για τη δολοφονία ενός αστυνομικού στις ταραχές που ξέσπασαν όταν ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέτρεψε με πραξικόπημα τον δημοκρατικά εκλεγμένο πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι πέρσι τον Ιούλιο. Κατηγορούνται ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικά τμήματα ως αντίποινα για τη βίαιη διάλυση της συγκέντρωσής τους στην Πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο όπου υπήρξαν εκατοντάδες νεκροί.
Κανένας από τους 683 καταδικασθέντες δεν συνδέεται ευθέως με τον θάνατο του αστυνομικού. Πολλοί, όπως ο πνευματικός ηγέτης της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Μοχάμεντ Μπάντι, καταδικάστηκαν στην εσχάτη των ποινών για παρακίνηση σε βία. Ο Μπάντι, ειδικότερα, βρισκόταν στο Κάιρο την ώρα που έχανε τη ζωή του ο αστυνομικός στην πόλη Μίνια, 245 χλμ. νοτιότερα, και κήρυττε τη μη βία: «Η ειρηνικότητά μας είναι πιο δυνατή από τις σφαίρες τους» είπε χαρίζοντας στην Αδελφότητα το κορυφαίο σύνθημά της εκείνη την περίοδο.

«Οι θανατικές ποινές επιβάλλονται σε βιομηχανική κλίμακα. Ακολουθούν μια χονδροειδώς άδικη δίκη που εγείρει σοβαρά ερωτήματα για την ανεξαρτησία και την αμεροληψία του δικαστικού συστήματος στην Αίγυπτο. Πολλοί θα αναρωτηθούν αν οι δικαστές αποτελούν απλώς έναν ακόμη μοχλό στην κατασταλτική μηχανή των στρατιωτικών Αρχών»
λέει στο «Βήμα» ο Νικολά Πιασό, ερευνητής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Αίγυπτο. «Οταν ένας από τους εκπροσώπους της Διεθνούς Αμνηστίας επισκέφθηκε τη Μίνια αυτή την εβδομάδα, βρήκε μια πόλη σε απόγνωση. Ενας κάτοικος του είπε: «Δεν μας απομένει κανείς παρά ο Θεός. Δεν εμπιστευόμαστε την κυβέρνηση»».

«Προς το παρόν, 683 άτομα είναι αντιμέτωπα με την αγχόνη. Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η θανατική καταδίκη τους θα ανατραπεί κατά την έφεση ή την επανάληψη της δίκης. Ο παρατηρητής της Διεθνούς Αμνηστίας που βρισκόταν στο αιγυπτιακό δικαστήριο τη Δευτέρα είδε οικογένειες να ουρλιάζουν και να οδύρονται»
καταλήγει ο Πιασό.

Αντονι Ντουόρκιν
«Καταστροφή για τη διεθνή εικόνα της χώρας»
Απίθανο θεωρεί ο Αντονι Ντουόρκιν, από το European Council on Foreign Relations στο Λονδίνο, να εκτελεστούν όλοι όσοι καταδικάστηκαν σε θάνατο στην Αίγυπτο αυτή την εβδομάδα. «Από τη μια πλευρά, δύσκολα παίρνει κανείς στα σοβαρά μια τέτοια απόφαση, αλλά από την άλλη, πρόκειται για μια καταφανώς ανεπαρκή δίκη και μια τρομερή προσβολή στη Δικαιοσύνη. Είναι όμως απίθανο ότι όλοι όσοι καταδικάστηκαν σε θάνατο θα οδηγηθούν τελικά στην αγχόνη. Αυτή είναι απλώς η αρχή μιας διαδικασίας» λέει μιλώντας στο «Βήμα».
Η μαζική καταδίκη σε θάνατο «καθιστά παρωδία την ιδέα του κράτους δικαίου και δείχνει τη σύγχυση που επικρατεί στις αιγυπτιακές Αρχές» συνεχίζει. «Το αιγυπτιακό κράτος είναι ένα χάος. Οι εκατοντάδες καταδίκες αποτελούν όλες έργο ενός και μόνου δικαστή, το οποίο δείχνει ότι ο καθένας κάνει του κεφαλιού του στην Αίγυπτο».
Αλλά ο ένας δικαστής που «έκανε του κεφαλιού του» ήταν αρκετός για να πυροδοτήσει τη διεθνή καταδίκη της χώρας. «Η υπόθεση αποτελεί καταστροφή για τη διεθνή εικόνα της Αιγύπτου» λέει ο κ. Ντουόρκιν.
Εχει ξαναγίνει η Αίγυπτος το αστυνομικό κράτος που ήταν επί Χόσνι Μουμπάρακ; τον ρωτάμε. «Η κατάσταση σήμερα είναι διαφορετική από το παρελθόν. Η καταστολή, για παράδειγμα, είναι χειρότερη απ’ ό,τι επί Μουμπάρακ. Προσπάθεια να εξαλειφθεί εντελώς η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οποία έχει ανακηρυχθεί τρομοκρατική οργάνωση, και οι επιθέσεις εναντίον όποιου είναι μέλος της είναι χειρότερες από την τελευταία περίοδο του καθεστώτος Μουμπάρακ. Τα μέτρα που λαμβάνουν οι Αρχές εναντίον κοσμικών οργανώσεων είναι εξίσου άσχημα, αν όχι χειρότερα, από την εποχή Μουμπάρακ».

«Το πλαίσιο επίσης είναι πολύ διαφορετικό. Το καθεστώς διατηρούσε αυστηρό έλεγχο επί Μουμπάρακ αλλά η Δικαιοσύνη ήταν κάπως ανεξάρτητη. Σήμερα τα πράγματα είναι πιο ανοργάνωτα και υπάρχει πολύ λιγότερη σταθερότητα απ’ όσο πριν. Το σημερινό καθεστώς είναι πιο καταπιεστικό αλλά θα μπορούσε να αλλάξει σύντομα. Οταν ο στρατηγός Σίσι αναλάβει πρόεδρος μετά τις εκλογές
(στις 26-27 Μαΐου), θα δούμε αν θα ασκήσει τον έλεγχο που ασκούσε ο Μουμπάρακ» καταλήγει ο κ. Ντουόρκιν.
Ο κ. Αβραμόπουλος και η «εποχή προόδου»
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον, ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος (και προεδρεύων της ΕΕ), που βρισκόταν σε επίσημη επίσκεψη στο Κάιρο ως αργά τη Δευτέρα (ημέρα της διαβόητης δίκης), εξέδωσε ανακοίνωση όπου τονίζει ότι οι συνομιλητές του τον διαβεβαίωσαν για «σεβασμό στο κράτος δικαίου». «Συντελείται μια μεγάλη προσπάθεια, η οποία είμαι βέβαιος ότι θα οδηγήσει την Αίγυπτο σε μια εποχή προόδου, ανάπτυξης, ευημερίας» δήλωσε ο κ. Αβραμόπουλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk