Στην σημερινή Τουρκία οι αρμενικής καταγωγής πολίτες, καθώς και πολλοί μειονοτικοί, ιδίως όσοι ανήκουν σε μη μουσουλμανικές και δη μη σουνιτικές κοινότητες, αισθάνονται και σήμερα «παρείσακτοι». Σε αυτό το συμπέρασμα συμφώνησαν οι περισσότεροι από τους πανεπιστημιακούς, λογοτέχνες και διανοητές που συμμετείχαν σε συνέδριο με τίτλο «Αντιμετωπίζοντας τη Γενοκτονία», το οποίο διεξήχθη την Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη, με αφορμή τη φετινή ημέρα μνήμης για την γενοκτονία των Αρμενίων από τους Οθωμανούς.
«Το 99% των Τούρκων, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κάνουν τα μέλη των διαφόρων μειονοτήτων της Τουρκίας να νιώθουν παρείσακτοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι εγώ ο ίδιος δεν αισθάνομαι πολίτης στην Τουρκία. Οι περισσότεροι Τούρκοι πιστεύουν ότι οι Αρμένιοι και οι Εβραίοι κυβερνάνε τον πλανήτη» δήλωσε ο γνωστός μαρξιστής ποιητής και δημοσιογράφος Ρόνι Μαργκούλις.
Και πρόσθεσε: «Εγώ ζω σε αυτή τη χώρα σαν ξένος εδώ και 50 χρόνια. Τα βιβλία μου τα τοποθετούν συχνά στα ράφια με την «ξένη λογοτεχνία» στα βιβλιοπωλεία. Δεν θεωρούμαι πραγματικός πολίτης στην Τουρκία. Είμαι σαν ξένος. Και δεν με ενδιαφέρει αυτό το κράτος να ζητήσει καμία συγγνώμη για τη γενοκτονία. Γιατί δεν μας αναγνωρίζει: σύμφωνα με το σύνταγμα όλοι μας είμαστε απλώς Τούρκοι».

Η γνωστή δικηγόρος, συγγραφέας και ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Φετχιγιέ Τσετίν, ζήτησε από την κυβέρνηση Ερντογάν να αναγνωρίσει, επιτέλους, την γενοκτονία των Αρμενίων. «Είμαστε όλοι ασθενείς, είμαστε όλοι θύματα από αυτή την ιστορία. Θα γίνουμε καλύτερα μόνο όταν ξεκινήσουμε να παραδεχόμαστε τι συνέβη και το διαχειριστούμε» δήλωσε στο Συνέδριο η Τσετίν, η προγιαγιά της οποίας ήταν ένα κοριτσάκι Αρμενίων που γλίτωσε τον θάνατο αλλά δόθηκε σε τουρκική οικογένεια και ανατράφηκε μουσουλμανικά.
«Η υφιστάμενη πολιτική δομή τοποθετεί την έννοια της «τουρκικότητας» σε υψηλότερη θέση από τις άλλες εθνοτικές ταυτότητες. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει» δήλωσε, τέλος, η Οζγκιούρ Σεβγκί Γκιοράλ, η οποία ίδρυσε το Κέντρο για την Αλήθεια, τη Δικαιοσύνη και τη Μνήμη.