Κερδίστε 5 διπλές προσκλήσεις για την πρεμιέρα της ταινίας «Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα»

Την Πέμπτη 27/03/2014 στην εκπομπή «Με το νι και με το σίγμα» με τη Νατάσα Μπαστέα και τον Στέλιο Βραδέλη (καθημερινά 17:00-18:00)

Στα χνάρια της εξαιρετικής εμπορικής και καλλιτεχνικής επιτυχίας των Εκδικητών, το “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα” επαναφέρει στη μεγάλη οθόνη τον πιο ηρωικό σούπερ ήρωα του σύμπαντος της Marvel.{{{ moto }}}

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

Μετά το επίσης επιτυχημένο “Captain America: Η Επιστροφή του Πρώτου Εκδικητή” (2011), ο πρωταγωνιστής Chris Evans πλαισιώνεται όχι μόνο από τη γοητευτική παρουσία της Black Widow (Scarlett Johansson), αλλά ενισχύεται και από την αναπάντεχη και σίγουρα καθοριστική εμφάνιση του Robert Redford στον ρόλο του Alexander Pierce,του αινιγματικού μέλους της μυστικής οργάνωσης S.H.I.E.L.D. Μαζί τους θα απολαύσουμε τον Samuel L. Jackson που επιστρέφει στο ρόλο του Nick Fury, γενικού διευθυντή της S.H.I.E.L.D, καθώς και τον Sebastian Stan (Black Swan, Rachel Getting Married), ο οποίος ενσαρκώνει τον επικίνδυνο κακό Winter Soldier, που αναδύεται από το παρελθόν του Captain America. Η επιστροφή του θρυλικού σούπερ ήρωα προσανατολίζεται σε μια πιο πολιτική και τολμηρή πλοκή από κάθε άλλη ταινία της Marvel, καθώς θα σκαλίσει σε βάθος τις διφορούμενες τακτικές των μελών της περίφημης S.H.I.E.L.D.

Σύνοψη:

Μετά τα γεγονότα που άλλαξαν τη ζωή του (βλ. Avengers), ο Steve Rogers (Chris Evans) παλεύει ακόμα να προσαρμοστεί στο σήμερα. Οι συνθήκες τον υποχρεώνουν να συνασπιστεί με την Natasha Romanoff (Scarlett Johansson), γνωστή ως Black Widow, για να αντιμετωπίσει έναν πανίσχυρο, αλλά συγκαλυμμένο εχθρό στην Ουάσινγκτον. Στη συνέχεια, οι δυο τους θα ζητήσουν τη βοήθεια του Falcon (Anthony Mackie), αφού ο Winter Soldier, ένας ψυχρός δολοφόνος, έχει βαλθεί να τους εξοντώσει.

Διάρκεια: 128’

Captain America, o πρώτος εκδικητής.

Ο ήρωας εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε κόμικς το 1941 από τους δημιουργούς Joe Simon και Jack Kirby. Μέχρι σήμερα έχουν πουληθεί παγκοσμίως πάνω από 210 εκατομμύρια αντίγραφα βιβλίων κόμικς του Captain America. Η πρώτη εικόνα του, ήταν εκείνη ενός νεαρού ήρωα με τη σημαία της Αμερικής στο στήθος που έδινε μια γροθιά στα μούτρα του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Joe Simon, ένας από τους δημιουργούς του σχολιάζει: “Έχουν γίνει πολλές αλλαγές στον Captain America από τότε που εγώ και ο Jack δουλεύαμε το χαρακτήρα του. Κατ’ ουσία, όμως, δεν έχει αλλάξει καθόλου, αφού πρόκειται για ένα σύμβολο, μια ιδέα”.

Ο Stan Lee που αναβίωσε το χαρακτήρα σχολιάζει: “Όταν ήρθα στη Marvel, η εταιρεία είχε σταματήσει να εκδίδει τα κόμικς του Captain America. Τους είπα ότι ήθελα να ξαναφέρω στην επιφάνεια τον ήρωα, όχι όμως σαν ένα τύπο που απλά τα βάζει με τους κακούς. Ήθελα να κάνω κάτι βαθύτερο, όχι κάτι επιδερμικό”.

Και συνεχίζει: “Αποφασίσαμε ότι ο Captain America βρισκόταν στην κατάψυξη και ξυπνάει δεκαετίες αργότερα. Η προσαρμογή του μετά από τόσο καιρό σίγουρα δεν είναι μια εύκολη υπόθεση”.

Ο μεγάλος αδερφός παρακολουθεί, το ίδιο και ο μικρός.

Η επιτυχία της Marvel οφείλεται κατά πολύ στο γεγονός ότι επιλέγει σκηνοθέτες που έχουν την ικανότητα να δίνουν το προσωπικό τους στίγμα σε κάθε ταινία. Στο “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα”, επιλέχθηκαν τα αδέρφια Anthony και Joe Russo.

“Στις συναντήσεις μας με τα αδέρφια Russo, είχα την αίσθηση ότι είναι απόλυτα ικανοί να αναδείξουν ένας από τους ήρωές μας”, σχολιάζει ο παραγωγός Kevin Feige. “Τους άρεσε η ιδέα ενός πολιτικού θρίλερ της δεκαετίας του 1970 και η εικόνα ενός πιο προσγειωμένου και σύγχρονου σούπερ ήρωα” καταλήγει.

Δεν ήταν και τόσο εύκολο, όμως, να πάρουν τη δουλειά. Έπρεπε να πείσουν τους ανθρώπους της παραγωγής και της Marvel για αυτό που είχαν στο μυαλό τους. Έτσι, τους έδειξαν πολλά βίντεο που περιείχαν κυνηγητό αυτοκινήτων, δασκάλους του Krav Maga που έκαναν επιδείξεις, αλλά και σκηνές από γυμνάσια των ειδικών δυνάμεων του στρατού. “Έπρεπε να τους δώσουμε να καταλάβουν με τον καλύτερο τρόπο αυτό που έχουμε στο μυαλό μας” σχολιάζει ο Joe Russo.

“Η ταινία έχει το χαρακτήρα ενός πολιτικού θρίλερ της δεκαετίας του 1970” συνεχίζει ο Joe Russo. Τα αδέρφια επέλεξαν να χρησιμοποιήσουν στα γυρίσματα κάμερα στο χέρι, για να πετύχουν μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση και οπτική. “Θέλαμε να είμαστε αφηγηματικοί, γι’ αυτό το λόγο, επιλέξαμε να κάνουμε τα περισσότερα γυρίσματα με handheld κάμερα. Μπορείς να τραβήξεις την μπουνιά που τρώει ένας τύπος στο πρόσωπο και αμέσως να γυρίσεις σε αυτόν που την έριξε. Έτσι είχαμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε τη δράση και να την αναδείξουμε με πιο ολοκληρωμένο τρόπο” σχολιάζουν οι σκηνοθέτες.

Ο Joe Russo συνεχίζει: “Στην πραγματικότητα πρόκειται για δυο διαφορετικές ταινίες. Στο πρώτο μέρος βλέπουμε ένα πολιτικό θρίλερ, μια συνομωσία και στο δεύτερο μέρος κυριαρχεί καθαρά η περιπέτεια”.

“Έχει πλάκα να προσπαθείς να ταιριάξεις δυο στοιχεία που μοιάζουν τόσο απόμακρα μεταξύ τους” σχολιάζει ο Anthony. “Νιώθεις σαν ένας επιστήμονας που ανακατεύει δυο συστατικά και δεν γνωρίζει πώς ακριβώς μπορεί να αντιδράσουν μεταξύ τους. Από τη μία έχουμε το θρίλερ και από την άλλη την περιπέτεια”.

Ο ηθοποιός Chris Evans σχολιάζει για τους σκηνοθέτες του: “Έχουν κάνει πραγματικά μια εξαιρετική δουλειά. Καμία από τις προηγούμενες ταινίες της Marvel δεν έχει γυριστεί με τον συγκεκριμένο τρόπο”.

Ο ηθοποιός Robert Redford εξαίρει τον επαγγελματισμό τους: “Γνωρίζουν πολύ καλά από πριν τι θέλουν να κάνουν και μένουν πιστοί σε αυτό. Μου αρέσει αυτή η προσέγγισή τους. Έχουν τη δική τους οπτική αναφορικά με την ταινία”.

Για τον ηθοποιό Anthony Mackie η συνεργασία του με τους σκηνοθέτες Anthony and Joe Russo ήταν μια θετική εμπειρία. “Και οι δύο γνωρίζουν τη γλώσσα των ηθοποιών, πράγμα που δεν συναντάς συχνά στους σκηνοθέτες. Έχουν την ικανότητα να χωρίσουν μια σκηνή σε τμήματα και να σου εξηγήσουν γιατί πρέπει να κάνεις αυτό που κάνεις”.

Χτίζοντας της ιστορία.

Ο παραγωγός Kevin Feige θεωρεί την ιστορία του Winter Soldier μια από τις καλύτερες ιστορίες του Captain America στη σειρά των κόμικς. Ο χαρακτήρας δημιουργήθηκε από τον Ed Brubaker.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

Η ιδέα του Winter Soldier τριγυρνούσε στο μυαλό του Brubaker για πολλά χρόνια. “Όταν ήμουν μικρός, ήμουν φανατικός θαυμαστής του Bucky. Όταν οι Stan Lee και Jack Kirby αποφάσισαν να φέρουν πίσω τον Captain America, αλλά χωρίς τον Bucky, ήξερα πως αν πρόκειται κάποια στιγμή να γράψω κάποια ιστορία του Captain America, το πρώτο που θα έκανα, θα ήταν να επαναφέρω τον Bucky”.

Οι παραγωγοί οριοθέτησαν την ιστορία και στη συνέχεια έδωσαν πάσα στους σεναριογράφους Christopher Markus και Stephen McFeely που έγραψαν και το σενάριο της πρώτης ταινίας “Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής”. Ο παραγωγός Feige σχολιάζει για το συγγραφικό δίδυμο: “Είναι απλά τέλειοι, αφού είναι άκρως μυημένοι στον κόσμο των κόμικς. Διαθέτουν, επίσης, απίστευτες συγγραφικές ικανότητες και είναι εξαιρετικά δημιουργικοί”.

“Πάντα συμπαθούσαμε τον Winter Soldier, είναι ένας πολύ cool χαρακτήρας και ένας συνεκτικός κρίκος του παρόντος με το παρελθόν” σχολιάζει ο σεναριογράφος Christopher Markus. “Είναι ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε να είναι η αρνητική εικόνα του Captain America” σχολιάζει χαρακτηριστικά ο έτερος σεναριογράφος Stephen McFeely. “ Ο ένας κοιμόταν για 70 χρόνια και ο άλλος την ίδια στιγμή σκότωνε ανθρώπους. Ο ένας εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ο άλλος έχει περάσει 70 χρόνια υπονομεύοντας κυβερνήσεις και δολοφονώντας προέδρους” καταλήγει ο McFeely.

Όπως και στην πρώτη ταινία, έτσι και εδώ η ιστορία είναι διανθισμένη με έντονες συναισθηματικές καταστάσεις. Στο “Captain America: Ο Πρώτος Εκδικητής” ο Steve Rogers θυσιάζει την προσωπική του ευτυχία και το μεγάλο του έρωτα με την Peggy Carter για το γενικό καλό. Και σε αυτήν την ταινία, αντιμετωπίζει ένα δίλημμα σχετικά με έναν κοντινό του φίλο. Πρέπει να ρισκάρει πολλά για να τον σώσει”.

Για τους δύο σκηνοθέτες ήταν σαφώς πιο εύκολο το ότι δεν είχαν να χτίσουν ένα χαρακτήρα από την αρχή. “Δεν χρειάστηκε να ξοδέψουμε 40 λεπτά από την ταινία για να τον περιγράψουμε και στη συνέχεια να φτάσουμε στην κορύφωση, όπου αυτός μετατρέπεται σε ήρωα” σχολιάζει ο Joe Russo. “Είχαμε την ευχέρεια να ξεκινήσουμε αμέσως από τα προβλήματα και τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει στο σήμερα ο Steve Rogers. Έχουμε μια πιο μοντέρνα εκδοχή του ήρωα, ώστε να σκέφτεται και να πολέμα σαν σύγχρονος στρατιώτης” καταλήγει.

Πολλοί αστέρες στο ίδιο κινηματογραφικό σύμπαν

Καθώς οι σεναριογράφοι Christopher Markus και Stephen McFeely έβαζαν τις τελευταίες πινελιές στο σενάριο, οι σκηνοθέτες επικεντρώθηκαν στο cast της ταινίας. Ο Chris Evans επιστρέφει ως Steve Rogers (Captain America). “Σε αυτήν την ταινία έχει περάσει επαρκής καιρός από την εμφάνισή του στους Εκδικητές, έτσι ο Steve Rogers είχε το χρόνο να επεξεργαστεί τι του συνέβη” σχολιάζει ο Anthony Russo. “Ο Captain America καλείται να εργαστεί πια για τη S.H.I.E.L.D., μια μυστηριώδη και σκαιά οργάνωση. Αυτό θα δημιουργήσει πολλές εσωτερικές συγκρούσεις στον ήρωα τις οποίες αργά ή γρήγορα θα κληθεί να τις αντιμετωπίσει” καταλήγει ο Russo.

“Όλοι σχεδόν οι άνθρωποι που γνώριζε ο Steve Rogers έχουν πια πεθάνει και υπάρχουν πολλά πράγματα ακόμη που προσπαθεί να κατανοήσει” σχολιάζει ο Chris Evans και συνεχίζει: “Είναι πια λίγο καχύποπτος με τους ανθρώπους που τον προσεγγίζουν γιατί δεν μπορεί ακόμη να κατανοήσει τα κίνητρά τους”.

Ο παραγωγός Kevin Feige σχολιάζει για την παρουσία του Evans στην ταινία: “Ο Chris είναι εξαιρετικός ηθοποιός και έχει μεγαλώσει μαζί με τον ρόλο. Έχει αγκαλιάσει το χαρακτήρα με ένα μοναδικό τρόπο. Έχουμε την ευκαιρία να δούμε και άλλες πλευρές του, καθώς περιπλανιέται σε έναν κόσμο δυσνόητο, αφού εκεί από όπου ήρθε, ήταν ξεκάθαρο ποιοι ήταν οι καλοί και ποιοι οι κακοί”.

“Ο Chris Evans είναι ένας από τους πιο προικισμένους ηθοποιούς που έχουμε συνεργαστεί. Είναι πολύ εύκολο να του δώσεις σκηνοθετικές οδηγίες, αφού έχει τη σπάνια ικανότητα να αυτοδιορθώνεται” σχολιάζει ο σκηνοθέτης Joe Russo. “Ο χαρακτήρας του Steve Rogers έχει γίνει πιο πολύπλοκος. Ο Steve ακολουθεί κάποιους απλούς κανόνες, αλλά είναι δύσκολο να αντιληφθεί με ευχέρεια κάποια πράγματα στο σήμερα. Κατάφερε να δώσει στο ρόλο του ιδιαίτερες πτυχές αναστάτωσης και έντασης, χωρίς, όμως, να χάσει την ουσία του”.

Ο Steve Rogers συχνά στρέφεται στον Nick Fury, τον γενικό διευθυντή της S.H.I.E.L.D., τον οποίο υποδύεται ο Samuel L. Jackson. “Ο Nick Fury έχει επιστρέψει σπίτι και προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί” σχολιάζει ο Samuel L. Jackson. “Ο Nick νιώθει καλά με τον εαυτό του και έχει πείσει το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι σούπερ ήρωες μπορούν να βοηθήσουν, ώστε να μη διασαλευτεί πια η παγκόσμια τάξη και ασφάλεια” καταλήγει ο ηθοποιός.

Ο Nick Fury θα πρέπει να παλέψει για να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Steve Rogers. Συχνά προκύπτουν πολλές διαφωνίες ανάμεσά τους σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της παγκόσμιας ασφάλειας. “Ο Steve Rogers είναι λίγο επιθετικός με τον Nick Fury” εξηγεί ο Samuel L. Jackson. “Θεωρεί πως ο Nick είναι κάτι σαν διπλός πράκτορας. Έτσι, ο Steve Rogers προσπαθεί μεταξύ άλλων να καταλάβει τις ορέξεις της κυβέρνησης, αλλά και να επαναπροσδιορίσει το δικό του ρόλο σε όλο αυτό το παιχνίδι εξουσίας” προσθέτει ο ηθοποιός.

Ο Feige πιστεύει ότι αυτή η ταινία είναι το αποκορύφωμα του Nick Fury: “Ο Sam Jackson τον έχει υποδυθεί τόσες φορές, αλλά τώρα έχουμε την ευκαιρία να δούμε πολλές αθέατες πλευρές του χαρακτήρα του Fury. Προσπαθεί να καταλάβει, αν έχει ξεπεράσει τα όρια και μέχρι που φτάνει η δικαιοδοσία του σαν γενικός διευθυντής της S.H.I.E.L.D.”.

Ο Feige συνεχίζει: “Σε πολλές περιπτώσεις ο ρόλος του είναι καταλυτικός στην εξέλιξη της ιστορίας. Η θέση του Nick Fury ήταν να βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο και να διαχειρίζεται από εκεί όλες τις καταστάσεις. Στην προκειμένη περίπτωση τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υφίσταται μια φιλοσοφική διαμάχη μεταξύ αυτού και του Steve Rogers. Έχουμε τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε, πως ο Steve επηρεάζεται από τον Nick, αλλά ακόμη πιο σημαντικό είναι τελικά, πόσο ο Nick αλλάζει εξαιτίας του Steve”.

Ο Samuel L. Jackson σχολιάζει για την επιστροφή του στο ρόλο: “Απολαμβάνω πραγματικά να φοράω την ουλή μου στο μάτι και να ξαναγίνομαι ο Nick Fury. Είναι κάπως αλαζονικός, ένας στιβαρός τύπος που είναι πραγματικός πατριώτης. Απλά έχει τη δική του προσωπική οπτική για το πως θα πρέπει να προστατεύεται αυτή η χώρα”.

Άλλο ένα οικείο πρόσωπο για τον Steve Rogers στη S.H.I.E.L.D. είναι η Natasha Romanoff, η πράκτορας με το ψευδώνυμο Black Widow (Μαύρη Χήρα). Η Natasha έχει γίνει η πιο στενή του σύμμαχος στον οργανισμό και μαζί έχουν αναλάβει πολλές αποστολές. Είναι αυτή που τον βοηθάει να προσαρμοστεί στο νέο του ρόλο. Η ηθοποιός Scarlett Johansson σχολιάζει για τους δύο: “Με τον καιρό έχουν γνωριστεί καλύτερα, έτσι έχουν μεγαλύτερη άνεση πια. Μου αρέσει αυτή η δυναμική που έχουν στη σχέση τους και είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από το να είχαν μια ερωτική σχέση”.

Η ηθοποιός συνεχίζει: “Η Natasha είναι μια πανέξυπνη και αποφασιστική γυναίκα, αλλά δεν γνωρίζουμε αν θα μπορούσε να διαχειριστεί μια ερωτική σχέση μαζί του, καθώς δεν μπορεί να εμπιστευτεί εύκολα κάποιον. Το τελευταίο που θα ήθελε στο μυαλό της αυτή τη στιγμή θα ήταν να μπει σε μια σχέση. Προφανώς, ο Steve Rogers είναι ένας γοητευτικός τύπος, απλά αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε φάση ανασυγκρότησης και εσωτερικής περισυλλογής. Αρχίζει να αντιλαμβάνεται νέα πράγματα μέσα από τη φιλία της με τον Rogers”.

O Evans σχολιάζει για τη συμπρωταγωνίστριά του: “Γνωρίζω τη Scarlett πάνω από δέκα χρόνια. Την νιώθω πια σαν αδερφή μου. Είναι η τέταρτη ταινία που κάνουμε και πιστεύω πως, όταν έχεις τέτοια άνεση με κάποιον, αυτό αντικατοπτρίζεται και στην οθόνη. Ο Cap και η Black Widow είναι δύο διαφορετικοί χαρακτήρες. Η δική της ηθική είναι αμφιλεγόμενη, ενώ ο Cap είναι τίμιος σαν πρόσκοπος”.

Ο Samuel L. Jackson συμφωνεί με αυτήν την παρατήρηση: “Η Natasha μπορεί να κάνει πράγματα που ο Steve Rogers δεν θα έκανε ποτέ. Η Natasha δεν κάνει ποτέ ερωτήσεις, απλά ακολουθεί οδηγίες. Θα έκανε τα πάντα για τη S.H.I.E.L.D. και τον Nick Fury. Η σχέση της με τον Fury είναι ιδιαίτερη. Αυτός γνωρίζει πολλά για εκείνη. Σε αυτήν την ταινία η σχέση τους θα δοκιμαστεί με έναν πολύ ενδιαφέροντα τρόπο”.

Για τη Johansson, αυτή η ταινία ήταν μια καλή ευκαιρία να μάθουμε και κάποια άλλα στοιχεία για το χαρακτήρα της Black Widow, αφού ένα πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη ζωή της. “Υπάρχουν πολλά που έχουμε να εξερευνήσουμε για το παρελθόν της. Σίγουρα, όταν έχεις περάσει από σκοτεινές καταστάσεις, τότε σιγά σιγά αρχίζεις να νιώθεις ποιο είναι το σωστό και αποκτάς μια ιδιαίτερη ανθρωπιά” σχολιάζει η Johansson.

Ο σκηνοθέτης Anthony Russo σχολιάζει: “Θέλαμε να βάλουμε αυτούς τους δυο μαζί. Ο Cap έχει υψηλά αναπτυγμένους ηθικούς κώδικες και η Black Widow χρησιμοποιεί συνεχώς το ψέμα, για να επιβιώσει. Είναι σαν τη φωτιά με το νερό. Τους σπρώξαμε σε καταστάσεις όπου ο ένας έπρεπε να εμπιστευτεί τον άλλο”.

Πολλοί βραβευμένοι ηθοποιοί εμφανίζονται στο “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα”. Ένας από αυτούς είναι και ο Robert Redford που υποδύεται το γενικό γραμματέα Alexander Pierce, ένα κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.

Οι βετεράνοι

Η εμπλοκή του Robert Redford με τον κόσμο της Marvel ξεκινάει από την παιδική του ηλικία. “Όταν ήμουν παιδί, διάβαζα συνέχεια κόμικς. Τα λάτρευα, αλλά οι γονείς μου δεν τα ενέκριναν. Έτσι, κλεινόμουν στην ντουλάπα με ένα φακό και διάβαζα εκεί. Πέρασα ένα μεγάλο κομμάτι των παιδικών μου χρόνων διαβάζοντάς τα και μπορώ να καταλάβω γιατί έχουν τέτοια επίδραση στα νέα παιδιά. Πιστεύω πως η αγάπη μου για τα κόμικς με έκανε να αντιληφθώ την αξία της λογοτεχνίας κατά μία γενικότερη έννοια” σχολιάζει ο Redford.

Ο Anthony Russo σχολιάζει: “ Ο Alexander Pierce είναι ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ασφαλείας. Τον συνδέει μια στενή φιλία με τον Nick Fury. Είναι ο μέντορας του Nick. O Pierce είναι εξοικειωμένος με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας και προσπαθεί να συμβουλεύσει τον Cap, ώστε εκείνος να ενταχθεί πιο ομαλά στο παρόν”.

Σχολιάζοντας το ρόλο του ο Redford αναφέρει: “Ο χαρακτήρας μου, ο Alexander Pierce, είναι θεωρητικά δευτερεύουσας σημασίας, αλλά τελικά θα αποδειχθεί ένας πολύ δυνατός κρίκος σε όλη την πλοκή. Μου αρέσει που ο Alexander Pierce και ο Nick Fury είναι στενά συνδεδεμένοι”.

Οι δύο επιτυχημένοι ηθοποιοί βρέθηκαν να δουλεύουν για πρώτη φορά μαζί σε μια ταινία. “Μου αρέσει ο Sam, είναι ένας εξαιρετικός ηθοποιός. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες και έχει παίξει πολλούς διαφορετικούς ρόλους, κάτι που θεωρώ πως πρέπει να διαθέτεις πολλά αποθέματα ταλέντου, για να το κάνεις” λέει ο Redford.

Τα αισθήματα είναι αμοιβαία και για τον Samuel L. Jackson: “Παρακολουθώ τον Robert Redford και τη δουλειά του. Πιστεύω είναι ένας καταπληκτικός ηθοποιός και ήταν ανεπανάληπτη η ευκαιρία που είχα να δουλέψω με έναν άνθρωπο που θαυμάζω τόσο καιρό”.

Για το σκηνοθετικό δίδυμο η συνεργασία τους με τον Redford ήταν

σαν όνειρο, μια κορυφαία στιγμή στην καριέρα τους, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Anthony Russo. “Ο χαρακτήρας του Pierce είναι πολύπλοκος και πολυδιάστατος. Όταν λέει κάτι, έχεις μια περίεργη αίσθηση ότι λέει την αλήθεια, αφού το λέει ο ίδιος ο Robert Redford” συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Σύμμαχοι και εχθροί

Καθώς, όμως, ο Alexander Pierce και ο Nick Fury προσπαθούν να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη, ένας νέος εχθρός εμφανίζεται στο προσκήνιο. Πρόκειται για τον Winter Soldier που θεωρείται ο πιο αδίστακτος δολοφόνος του πλανήτη.

Ο Sebastian Stan μάς μιλάει για τον ρόλο του: “Οι ρώσοι βρήκαν τον Bucky Barnes και θέλησαν να τον χρησιμοποιήσουν εναντίον του Steve Rogers βρίσκοντας τα αδύνατα σημεία του. Πάντα με γοήτευε ο Winter Soldier και είμαι τρομερά ενθουσιασμένος που έχω την ευκαιρία να υποδυθώ αυτόν τον χαρακτήρα”.

O σκηνοθέτης Anthony Russo σχολιάζει: “Ο Captain America μοιάζει με τον Rocky. Οι κώδικές του είναι συγκεκριμένοι και ανεβάζει στροφές στον 12ο γύρο. Η σκέψη μας ήταν η εξής, αν ο κακός της υπόθεσης είναι ο καλύτερός του φίλος, ας μετατρέψουμε τον κακό σε μια ωμή δολοφονική μηχανή, για να δούμε πως θα ανταποκριθεί ο Cap σε μια τέτοια πρόκληση. O Winter Soldier είναι μια τραγική φιγούρα. Υπάρχει κάτι καλό μέσα του που μόνο ο Cap έχει τη δυνατότητα να αντικρύσει”.

Καθώς ο Winter Soldier αποδεικνύεται ένας επικίνδυνος εχθρός για τον Nick Fury και την S.H.I.E.L.D., ο Steve Rogers βρίσκει έναν καινούργιο σύμμαχο, τον Sam Wilson με το ψευδώνυμο Falcon, τον οποίο υποδύεται ο Anthony Mackie.

Ο Anthony Mackie σχολιάζει για το ρόλο του: “Οι παραγωγοί έκαναν σπουδαία δουλειά και έδωσαν στον Falcon τη δική του ξεχωριστή ταυτότητα. Είναι μοναδικός χαρακτήρας και δεν υπάρχει κάτι πρόχειρο πάνω του. Είναι ένας ηθικός χαρακτήρας και ακολουθεί τον Captain America γιατί πιστεύει σε αυτό που εκείνος αντιπροσωπεύει, τον αμερικάνικο τρόπο ζωής και την ίδια την Αμερική”.

Ο Chris Evans σχολιάζει για τη σχέση του με τον Falcon, “Μου αρέσει η σχέση μεταξύ του Steve Rogers και του Sam. Έχουν βρεθεί και οι δύο στο μέτωπο, έχουν δώσει μάχες και έχουν χάσει φίλους σε αυτές”.

Ένας νέος χαρακτήρας που εμφανίζεται είναι ο πράκτορας Brock Rumlow. Πρόκειται για τον επικεφαλής της ομάδας κρούσης της S.H.I.E.L.D. Έχει συμμετάσχει σε πολλές επικίνδυνες αποστολές. Για το ρόλο οι παραγωγοί επέλεξαν τον Frank Grillo, ο οποίος σχολιάζει: “Ο Brock Rumlow βασικά είναι κάτι σαν μέλος των Navy SEAL (Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών). Είναι εκπαιδευμένος σε πολύ υψηλό επίπεδο και ακολουθεί τον Captain America, όταν εκείνος πηγαίνει σε κάποια αποστολή”.

Ένα ακόμη νέο πρόσωπο και μέλος της S.H.I.E.L.D είναι η Agent 13, την οποία υποδύεται η Emily VanCamp. “Για να είμαι ειλικρινής δεν ήμουν τόσο fan των βιβλίων κόμικς και έτσι είχα πολύ διάβασμα να κάνω σχετικά με τις περιπέτειες του Captain America” παραδέχεται η ηθοποιός. “Ήταν, όμως, πολύ συναρπαστικό, όταν διάβασα όλες αυτές τις ιστορίες και τότε συνειδητοποίησα ότι υπάρχει ένας ολόκληρος κόσμος που είναι πραγματικά συναρπαστικός” καταλήγει.

Γνωρίζοντας τους χαρακτήρες.

STEVE ROGERS aka CAPTAIN AMERICA

(Chris Evans)

Το top secret πρόγραμμα Super-Soldier μεταμόρφωσε τον Steve Rogers στον πανίσχυρο και ηρωικό Captain America. Τα κατορθώματά του κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου τον έκαναν θρύλο. Όντας παγωμένος για πολλά χρόνια, ο Steve προσγειώθηκε απότομα σε μια νέα πραγματικότητα. Πολύ γρήγορα, όμως, φόρεσε ξανά τη στολή του Captain America, για να βοηθήσει τους Εκδικητές να αντιμετωπίσουν την απειλή του Loki. Μετά από αυτήν την περιπέτεια ο Steve ξεκουράζεται προσπαθώντας να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα. Γρήγορα, όμως, θα βρεθεί μπροστά σε μια νέα απειλή, έναν νέο πανίσχυρο και σκοτεινό εχθρό που απειλεί τον πλανήτη.

NATASHA ROMANOFF aka BLACK WIDOW

(Scarlett Johansson)

Η πράκτορας της S.H.I.E.L.D. με το ψευδώνυμο Black Widow είναι μια από τις πιο ικανές κατασκόπους και μια προικισμένη δολοφόνος. Μετά τα γεγονότα στη Νέα Υόρκη με τους Εκδικητές και το Loki, επιστρέφει στα κεντρικά, όπου της ανατίθεται μια νέα αποστολή. Ενώνει τις δυνάμεις της με τον Captain America, για να αποκαλύψουν μια διεθνή συνωμοσία, καθώς ταυτόχρονα προσπαθούν να αποκρούσουν και όλες τις επιθέσεις εναντίον τους.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

SAM WILSON aka FALCON

(Anthony Mackie)

Ο Sam Wilson είναι ένας πρώην στρατιωτικός. Αυτή τη στιγμή εκπαιδεύεται μυστικά στην Ουάσιγκτον σε εναέριες συμπλοκές με τη χρήση ειδικά κατασκευασμένων φτερών. Ο Falcon θα βοηθήσει τον Captain America και την Black Widow, για να αντιμετωπίσουν τη σκοτεινή απειλή που έρχεται.

NICK FURY

(Samuel L. Jackson)

Ο Nick Fury είναι ο θρυλικός διευθυντής της S.H.I.E.L.D., της διεθνούς οργάνωσης για την ειρήνη. Αυτή τη στιγμή ο Fury βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν υποχθόνιο εχθρό που απειλεί την ανθρωπότητα.

ALEXANDER PIERCE

(Robert Redford)

Ένας από τους κορυφαίους πράκτορες της S.H.I.E.L.D. και προσωπικός φίλος του Nick Fury, είναι ο Alexander Pierce. Είναι ευυπόληπτος και έχει πολιτικές διασυνδέσεις. Είναι κάτι σαν υπεύθυνος τύπου της S.H.I.E.L.D., αφού διαθέτει ευφράδεια λόγου και είναι πάντα κομψός και καλοντυμένος.

WINTER SOLDIER aka BUCKY BARNES

(Sebastian Stan)

Ο Bucky Barnes ήταν ο κολλητός του Steve Rogers που όλοι θεωρούσαν πως έχει πεθάνει στο δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο. Δεκαετίες αργότερα εμφανίζεται ξανά ως Winter Soldier, ένας σούπερ πολεμιστής που έχει υποστεί πλύση εγκεφάλου και κάνει όλη τη βρώμικη δουλειά για μια μυστηριώδη οργάνωση. Δεν έχει καμία ανάμνηση από τον προηγούμενο εαυτό του. Είναι μια φονική μηχανή χωρίς συναισθήματα που κάνει καταστρέφει όποιον βρεθεί στο δρόμο του.

BROCK RUMLOW

(Frank Grillo)

Ο Rumlow είναι ένας ειδικά εκπαιδευμένος πράκτορας της S.H.I.E.L.D. που έχει πολεμήσει πολλές φορές στο πλευρό του Captain America και για τον οποίο τρέφει αμέριστο σεβασμό.

AGENT 13

(Emily VanCamp)

Η Agent 13 είναι μια νέα και γοητευτική πράκτορας της S.H.I.E.L.D. που έχει ιδιαίτερες γνώσεις σε πολεμικές τέχνες και στη χρήση όπλων. Αποστολή της είναι να προστατεύει τον Steve Rogers, χωρίς αυτός να το γνωρίζει.

AGENT MARIA HILL

(Cobie Smulders)

Η πράκτορας Maria Hill απέδειξε την πίστη της στην S.H.I.E.L.D. και τον Nick Fury κατά τη διάρκεια των γεγονότων στη Νέα Υόρκη με τους Εκδικητές. Αυτή τη φορά, θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνωμοσίας που απειλεί και τον Nick Fury, αλλά και τον Steve Rogers.

Ασπίδα προστασίας;

Έχουν περάσει δύο χρόνια από την επιδρομή εξωγήινων όντων στη Νέα Υόρκη, η οποία αποκρούστηκε με επιτυχία από την ειδική ομάδα του Nick Fury, τους Εκδικητές. Η παγκόσμια ασφάλεια είναι ένα αγαθό που δεν πρέπει να τεθεί ξανά σε κίνδυνο για κανένα λόγο. Η S.H.I.E.L.D. θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τον πλανήτη.

Το νέο αρχηγείο της S.H.I.E.L.D. ονομάζεται Triskelion και βρίσκεται στην Washington, στο Theodore Roosevelt Island. Το Triskelion είναι το μεγαλύτερο κτήριο της πόλης. Αποτελεί τη βάση της S.H.I.E.L.D. καθώς και του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ασφαλείας. Εκεί βρίσκεται και ο Nick Fury με τους πράκτορές του, καθώς και ο Alexander Pierce, ένα υψηλόβαθμο στέλεχος της S.H.I.E.L.D. που είναι ταυτόχρονα και επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η ιδέα της γένεσης του συμβουλίου προήλθε από το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες της S.H.I.E.L.D. έχουν διευρυνθεί κατά πολύ και έχουν αποκτήσει πια έναν οικουμενικό χαρακτήρα. Γι’ αυτό το λόγο θα έπρεπε όλες οι χώρες του κόσμου να έχουν μερίδιο στις αποφάσεις που λαμβάνονται. Τα μέλη συνεδριάζουν μέσω ολογραμμάτων. Βρίσκονται στις χώρες τους και τα ολογράμματά τους εμφανίζονται στο εικονικό περιβάλλον στην κορυφή του κτηρίου Triskelion.

Τα οχήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη της S.H.I.E.L.D. έχουν πλήρως ανανεωθεί και έχουν αποκτήσει πιο πολεμικό και επιθετικό προσανατολισμό για μια ενδεχόμενη εξωγήινη απειλή. Το αυτοκίνητο του διευθυντή του οργανισμού έχει αναβαθμιστεί πλήρως. Ακόμη και η στολή του Captain America είναι πια πιο εξελιγμένη και προσαρμοσμένη στα νέα δεδομένα.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

Η S.H.I.E.L.D. διαθέτει πια μια νέα ομάδα κρούσης, την Strike Team. Είναι κάτι σαν τις ειδικές δυνάμεις του στρατού που παίρνουν μέρος σε διάφορες μυστικές αποστολές. Διαθέτουν εξελιγμένο τεχνολογικά οπλισμό, για να τους παρέχει επιπλέον προστασία.

Η Black Widow έχει, επίσης, διευρύνει το οπλοστάσιό της. Έχει στην κατοχή της μερικά καινούργια φονικά «παιχνίδια», καθώς και ένα κινητό με ειδικές ικανότητες.

Στο “Captain America 2: Ο Στρατιώτης του Χειμώνα,” θα γνωρίσουμε έναν νέο ήρωα, τον Falcon που είχε πρωτοεμφανιστεί στα κόμικς της Marvel το 1969. Συμμαχεί με τον Captain America και την Black Widow, για να αποκρούσουν την επίθεση που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη. Ο Falcon διαθέτει μια άκρως εντυπωσιακή στολή που του δίνει τη δυνατότητα να πετάει.

Συνοψίζοντας, η S.H.I.E.L.D. έχει εξαπλωθεί και είναι πιο ισχυρή από ποτέ. Διαθέτει εξελιγμένα οπλικά συστήματα, οχήματα και εξειδικευμένο προσωπικό, ικανό να φέρει εις πέρας οποιαδήποτε αποστολή.

Αυτό το ασανσέρ δεν είναι για κλειστοφοβικούς!

Σε μια σκηνή μέσα σε ένα ασανσέρ ο Captain America πρέπει να παίξει ξύλο με πολλούς πράκτορες σε ένα μικρό χώρο, ασφυκτικά – η τρομερή αυτή σκηνή είναι αντιπροσωπευτική της δράσης που χαρακτηρίζει όλη την ταινία.

Ο σκηνοθέτης Anthony Russo σχολιάζει: “Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς οι ηθοποιοί να εκπαιδευτούν σκληρά για την ταινία. Το κοινό θα ήθελε να δει όλη αυτήν την ενέργεια στην οθόνη και να παρακολουθήσει ρεαλιστικές μάχες και πολεμικές τεχνικές. Οι ηθοποιοί μας έριξαν όντως πολλή προπόνηση και έχυσαν πολύ ιδρώτα. Έχουμε σίγουρα μια ικανότατη ομάδα κασκαντέρ για τα επικίνδυνα κόλπα, αλλά σε όλες τις σκηνές με το ξύλο εμφανίζονται οι πραγματικοί ηθοποιοί”.

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

Ο Evans περιγράφει τις σκηνές αυτές σαν να πρόκειται για μια ακροβατική προσέγγιση, αφού απαιτούσαν από τον Captain America πιο αρμονική κίνηση. “Μαζί με τους σκηνοθέτες αποφασίσαμε ότι θα έπρεπε να ξεκινήσω μαθήματα ενόργανης γυμναστικής, ώστε να δυναμώσω ακόμη περισσότερο τον κορμό μου. Αυτό είχε άμεσα οφέλη, αφού με βοήθησε πολύ σε δύσκολες σκηνές, όπως αυτή στο ασανσέρ” σχολιάζει ο ηθοποιός.

Ο σκηνοθέτης Joe Russo αναφέρεται ακόμη σε μια σκηνή που εκτυλίσσεται στην αρχή του έργου στο πλοίο Lumerian Star, όπου και αναδεικνύονται οι νέες ικανότητες του ήρωα. Ο Cap έχει εξασκηθεί στο Krav Maga, μια πολεμική τέχνη που αφορά μάχη σε πολύ κοντινή απόσταση. Έτσι, αφοπλίζει έναν από τους πειρατές που προσπάθησε να τον μαχαιρώσει και χρησιμοποιεί το μαχαίρι εναντίον ενός άλλου που πήγε να πατήσει το συναγερμό. Αυτή είναι και η βασική φιλοσοφία του Krav Maga, πως να χρησιμοποιήσεις το όπλο του αντιπάλου εναντίον του.

Ο επικεφαλής των κασκαντέρ Thomas Robinson Harper μάς αναλύει τα πολεμικά στυλ που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία: “πρόκειται για μια μίξη Brazilian Ju Jitzu, karate και πυγμαχίας. Ο Chris προπονήθηκε στις μικτές πολεμικές τέχνες που αφορούν σε πολύ πιο μοντέρνες τεχνικές”.

MARVEL εναντίον MMA (Mixed Martial Arts)

H πρώτη σκηνή έντονης δράσης διαδραματίζεται στο πλοίο Lumerian Star. Ο σκηνοθέτης Anthony Russo μάς εξηγεί: “επιθυμία μας ήταν το κοινό από την αρχή να πάρει μια γερή δόση δράσης και συμπλοκής”.

Μια από τις κορυφαίες σκηνές πάνω στο πλοίο είναι η σώμα με σώμα μάχη του Captain America με τον Batroc, έναν γάλλο μισθοφόρο που τον υποδύεται ο διάσημος μαχητής του UFC, Georges St-Pierre, ο οποίος είναι γάλλο-καναδός.

Ο Georges St-Pierre σχολιάζει για το χαρακτήρα του, “ο Batroc είναι ένας γάλλος μισθοφόρος. Είναι ειδικός στις πολεμικές τέχνες και πρωταθλητής στην άρση βαρών. Δεν διαθέτει κάποιες ειδικές δυνάμεις, αλλά είναι εξαιρετικά δυνατός και ευκίνητος. Σίγουρα δεν θα είναι ένας εύκολος αντίπαλος για τον Captain America.”

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

TRIVIA/FUN FACTS

• Ο χαρακτήρας του Winter Soldier δημιουργήθηκε για τη Marvel comics το 2005 από τον Ed Brubaker.

• Για τις σκηνές που έλαβαν χώρα στο Lumerian Star, οι παραγωγοί επιστράτευσαν το πλοίο Sea Launch Commander.

• Για τις ανάγκες της ταινίας ο Chris Evans έκανε μαθήματα parkour και πολεμικών τεχνών, όπως πυγμαχία, Brazilian jiu jitsu και karate. Επιθυμία των παραγωγών ήταν ο Captain America να αποκτήσει μια πιο σύγχρονη γκάμα πολεμικών στυλ και τεχνικών.

• Ο Sebastian Stan, που υποδύεται τον Winter Soldier, εξασκήθηκε επίσης σε πολεμικές τεχνικές και έκανε μαθήματα στη χρήση συγκεκριμένων όπλων.

• To χρώμα της καινούργιας στολής του Captain America είναι navy blue.

• Μεγάλο μέρος των γυρισμάτων έγινε στο Cleveland, στο Ohio, εκεί όπου ξεκίνησαν την καριέρα του οι σκηνοθέτες Anthony και Joe Russo.

• Η ασπίδα του Captain America είναι παραδοσιακά ένα όπλο με πιο αμυντικό προσανατολισμό. Στη νέα ταινία, οι παραγωγοί έδωσαν στην ασπίδα ένα άκρως επιθετικό χαρακτήρα.

• Η στολή του Winter Soldier ήταν τόσο έντονη και χαρακτηριστική στα βιβλία κόμικς που οι παραγωγοί δεν την έχουν αλλάξει καθόλου.

• Η Johansson δεν έχει κανένα παράπονο αναφορικά με τη στολή της, αφού πιστεύει ότι είναι πιο άνετη από του Captain America, του Falcon και του Winter Soldier.

Credits:

Σκηνοθεσία: Anthony Russo, Joe Russo

Σενάριο: Christopher Markus, Stephen McFeely

Παραγωγοί: Kevin Feige, Nate Moore

Παίζουν: Scarlett Johansson, Cobie Smulders, Chris Evans, Sebastian Stan, Samuel L. Jackson, Robert Redford

Στείλτε sms γράφοντας ΒΗΜΑFM (κενό) ΟΝΟΜΑ και αποστείλτε στο 54010*

* Στους διαγωνισμούς θα λαμβάνονται υπόψη μόνο τα sms που θα αποστέλλονται στο 54010 κατά τη διάρκεια της εκάστοτε εκπομπή*

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk