Η αποθεωτική υποδοχή που επεφύλαξε ο μπασκετικός Παναθηναϊκός προς τον κ. Ζέλικο Ομπράντοβιτς στο ΟΑΚΑ εκτίναξε τον δείκτη της συναισθηματικής φόρτισης και έμεινε στην Ιστορία, διότι είχε μέτρο, απέπνεε τον ύψιστο σεβασμό και δεν κυριεύθηκε ούτε στιγμή από στοιχεία υπερβολής, που διακρίνουν τις εκφάνσεις της ελληνικής κοινωνίας.
Η αγάπη του δημιουργού της πράσινης αυτοκρατορίας κ. Παύλου Γιαννακόπουλου, το κλάμα του αδερφού του Θανάση, η ψυχική σύνδεση του διαδόχου, γιου του Παύλου, Δημήτρη, σε συνδυασμό με τη λατρεία των 20.000 ψυχών που κατέκλυσαν το ΟΑΚΑ το βράδυ της Πέμπτης (20/3) αποτελούν κομμάτι στο κάδρο των αναμνήσεων που δώρισε στον σέρβο «καθηγητή» της προπονητικής ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.
Οπως αναμενόταν, ο προπονητής της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ συγκινήθηκε, αλλά δεν λύγισε, φορτίστηκε, αλλά δεν έκλαψε, όπως έκανε… σαν μωρό παιδί ο Μάικ Μπατίστ –κατά σύμπτωση και αυτός ως μέλος της Φενέρ –τον Δεκέμβριο του 2012. «Καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό. Είναι πολύ δύσκολο για μένα. Να ξέρετε ότι σας αγαπάω πάρα, πάρα, πάρα, πάρα πολύ. Σας ευχαριστώ!» είπε ο «Ζοτς» από μικροφώνου στα ελληνικά, επιστρέφοντας τον σεβασμό του προς τον Παναθηναϊκό για τα 13 αξέχαστα χρόνια, και φυσικά για την ωραία εκδήλωση.
Ο αγώνας, όμως, ήταν… τελικός για αμφότερες τις ομάδες και αυτό το στοιχείο ήταν αρκετό ώστε να μη διαταράξει τις ισορροπίες στο μυαλό του 54χρονου προπονητή. «Το είπα και στους παίκτες μου. Να μην επηρεαστούν από την ατμόσφαιρα, αλλά να συγκεντρωθούν στον αγώνα. Ολα τα άλλα έπρεπε να τα χειριστώ εγώ και κανείς άλλος. Οποιος λέει ότι ήταν πρόβλημα η ατμόσφαιρα, το χρησιμοποιεί ως δικαιολογία» δήλωσε εκ των υστέρων, συγκινημένος μεν, αλλά… πυρ και μανία για την αγωνιστική προσέγγιση του παιχνιδιού εκ μέρους των παικτών του.
Το έδειξε και κατά την αποχώρησή του από το παρκέ, με βήμα ταχύ και νευρικό, μετά το 76-67 υπέρ του Τριφυλλιού, ότι είχε γίνει… μπαρούτι! «Ντρέπομαι για την εικόνα που εμφανίσαμε στο ΟΑΚΑ. Απέναντι ειδικά σε αυτούς τους οπαδούς οφείλαμε να δείξουμε κάτι πολύ καλύτερο» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, την ώρα που λίγα μέτρα πιο μακριά αρκετοί παίκτες του Παναθηναϊκού εξυμνούσαν τη διαχείριση του ρόστερ εκ μέρους του «μαθητή» του «Ζοτς» Φραγκίσκου Αλβέρτη, ο οποίος αναβαθμίστηκε σε προπονητή, χωρίς ποτέ να έχει εκφράσει τέτοια επιθυμία και να διαθέτει δίπλωμα, αλλά πιστώνεται την αλλαγή της ψυχολογίας, που είναι το άλφα και το ωμέγα στον αθλητισμό.
«Σε αυτό το χρονικό σημείο της σεζόν δεν μπορείς να αλλάξεις και πολλά στο στυλ παιχνιδιού. Ωστόσο, ο κόουτς Αλβέρτης άλλαξε την ψυχολογία μας. Είναι παλιός παίκτης, ξέρει πώς να διαχειριστεί κάποιες καταστάσεις, γιατί τις έχει περάσει στο παρελθόν και νομίζω ότι κάνει πολύ καλή δουλειά μέχρι στιγμής» υπερθεμάτισε ο «δήμιος» (7/8 τρ.) της Φενέρ Μάικ Μπράμος.
Και αν ο διεθνής γκαρντ απέδιδε εξίσου καλά και υπό τις οδηγίες του απολυθέντος κ. Αργύρη Πεδουλάκη, αφού ήταν δική του «ανακάλυψη», ένας άλλος Μάικ, ο Μπατίστ, περίμενε… πέντε μήνες ώσπου να αποκτήσει ρόλο. Ο 37χρονος Αμερικανός, στον οποίο λέγεται ότι πριν από μερικές εβδομάδες ο προηγούμενος προπονητής είχε… οριοθετήσει τον χρόνο συμμετοχής του μεταξύ 0 και 8 λεπτών ανά παιχνίδι, έμεινε περισσότερο από κάθε άλλη φορά στο παρκέ (17’48”), ενώ στα προηγούμενα ματς δεν προλάβαινε να ιδρώσει τη φανέλα του.
Εξυπακούεται πως ο Μπατίστ απέχει από τον σέντερ που «κατεδάφιζε» τις μπασκέτες κατακτώντας τρεις φορές την Ευρωλίγκα, ωστόσο ξαναβρήκε αγωνιστικό κίνητρο, αισθάνεται πλέον χρήσιμος και κατά γενική ομολογία ανήκε στους διακριθέντες, μαζί με τον (φρέσκο παρά τα 31’41”) Δημήτρη Διαμαντίδη, τον Αντώνη Φώτση, που είναι προφανές ότι παίζει και για τον φίλο του (Αλβέρτη), τον «φτεροπόδαρο» Ζακ Ράιτ και φυσικά τον Μπράμο. Ολα αυτά σε μεγάλο βαθμό τα πιστώνεται ο προπονητής, ο οποίος, ως επιστέγασμα, εισέπραξε το μεγαλύτερο παράσημο από τον… καθηγητή «Ζοτς»:
«Ο Παναθηναϊκός έχει έναν εξαιρετικό προπονητή. Ο Αλβέρτης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία του Παναθηναϊκού. Του εύχομαι τα καλύτερα και η ομάδα είναι σε καλά χέρια»…

Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 21 Μαρτίου 2014

HeliosPlus