Στις εννέα σελίδες του πορίσματος περιγράφονται με λεπτομέρειες οι πράξεις των συλληφθέντων οι οποίοι εμφανίστηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών και τους απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Πήραν παράταση για να απολογηθούν την Τρίτη και την Τετάρτη

    20:26 Επιστροφή στη ΓΑΔΑ από την Ευελπίδων του Χρήστου Παππά

    19:30 συλλαμβάνεται στη σαλαμίνα ο 22ος καταζητούμςνος για τον οποίο είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης σχετικά με την υπόθεση της Χρυσής Αυγής

    18:55 Προσάγεται σε εισαγγελέα και ανακριτή ο Χρήστος Παππάς

    14:00 21 μέχρι στιγμής οι συλληφθέντες χρυσαυγίτες. Το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να προσαχθεί στον εισαγγελέα ο Παππάς

    13:11 Παραδόθηκε ο καταζητούμενος βουλευτής της Χρυσής Αυγής Χρήστος Παππάς. Ο Παππάς που έφτασε στη ΓΑΔΑ με ταξί δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Έρχομαι αυτοβούλως. Δεν έχω τίποτα να κρύψω. Η κατοχική κυβέρνηση του μνημονίου προβαίνει σε πρωτοφανείς διώξεις με μοχλό την κατά κάποιους ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Η αλήθεια θα λάμψει. Ο εθνικισμός θα νικήσει. Ο ελληνικός λαός να μην σκύβει το κεφάλι. Είμαι απολύτως ελεύθερος, κάνουμε νόμιμο πολιτικό αγώνα και θα επανέλθουμε. Η ΧρυσήΑυγή δεν λυγίζει! Χρυσή Αυγή για πάντα!» Στησυνέχεια ενώ απομακρυνόνταν έκανε ναζιστικό χαιρετισμό και φώναξε «ζήτω η Χρυσή Αυγή».


    10:00
    ΤΗν Τετάρτη θα απολογηθούν τα υπόλιπα μέλη της Χρυσής Αυγής

    03:30
    Επέστρεψαν στη ΓΑΔΑ όπου και θα παραμείνουν έως τις απολογίες τους όλοι οι συλληφθέντες βουλευτές και μέλη της Χρυσής Αυγής

    00:30 Ο Νίκος Μιχαλολιάκος θα απολογηθεί την Τρίτη στον ανακριτή μαζί με τους τέσσερις βουλευτές του

    00:15 Μεταξύ των συλληφθέντων και οι σύζυγοι των Πατέλη και Λαγού

    23:50 Οι συλληφθέντες στον ανακριτή όπου αναμένεται να ζητήσουν προθεσμία για να απολογηθούν

    23:30 Συνελήφθησαν στην Αρτέμιδα τρία μέλη της Χρυσής Αυγής σε αυτοκίνητο με 11 ασπίδες, 9 κράνη, 70 κοντάρια και ο ένας είχε στην κατοχή του ένα πτυσσόμενο μεταλλικό γκλομπ

    22:45 ΑΠοινική δίωξη με βαρύ κατηγορητήριο για τους πέντε βουλευτές της Χρυσής Αυγής αλλά και τα υπόλοιπα μέλη (15 συνολικά) που προσήχθησαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών άσκησε η προϊσταμένη με ομάδα εισαγγελέων.

    21:25 Εφτασαν στην Ευελπίδων όπου ο εισαγγελέας θα τους απαγγείλει τις κατηγορίες

    21:19 Μεταγωγή των υπόλοιπων συλληφθέντων μελών της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια της Ευελπίδων

    20:44 Όπως ανέφεραν στο «Βήμα» ανώτατες δικαστικές πηγές, αν ο Χρ. Παππάς δεν συλληφθεί μετά την πάροδο του 48ώρου, τότε επικρατεί έντονα στους δικαστικούς κύκλους η άποψη ότι πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας του.

    20:30
    Είκοσι συνολικά οι συλληφθέντες ως τώρα σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ.: οι πέντε βουλευτές που έχουν οδηγηθεί στον εισαγγελέα, δύο αστυνομικοί και 13 στελέχη της οργάνωσης. Διαφεύγει ακόμα ο βουλευτής Χρ. Παππάς και άλλα 11 στελέχη από τα 32 εντάλματα σύλληψης που εκδόθηκαν.

    20:25
    Μίνι οπλοστάσιο στο σπίτι της συλληφθείσης ανθυπαστυνόμου της Ασφάλειας Πειραιά. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν: υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

    20:12
    Δηλώσεις υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδια: «Το κράτος δικαίου επιβάλλει τη νομιμότητα προς όλους. Η πολιτεία ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλεσε στο ακέραιο το δημοκρατικό καθήκον της. Διαβεβαιώνω την ελληνική κοινωνία ότι η έρευνα δεν σταματάει εδώ. Κατ’ εντολήν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεχισθεί προς πάσα κατεύθυνση και θα ολοκληρωθεί. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διακήρυξα στο Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται ανεκτά τάγματα εφόδου. Παρά ταύτα η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της δημοκρατίας. Εισπράττει σήμερα την απάντηση από το κράτος δικαίου. Η μηνυτήρια αναφορά μου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε επισημάνει προς την ελληνική Δικαιοσύνη τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να ενοποιήσει τις πολλές εκκρεμείς ενώπιόν της δικογραφίες εναντίον της Χρυσής Αυγής. Να αντιμετωπίσει έτσι ολιστικά ως εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό φαινόμενο. Η ελληνική Δικαιοσύνη, όπως και η Ελληνική Αστυνομία, κινήθηκαν με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα. Τους εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου. Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποδεικνύει προς όλους, και ιδίως προς τους νέους ανθρώπους, ότι το κράτος δικαίου δεν είναι γυμνό και ανήμπορο απέναντι στη χυδαία απειλή της άλογης βίας».

    20:05
    Απόψε θα γίνει και η μεταγωγή στην εισαγγελέα και των υπόλοιπων 12 συλληφθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής και των δύο αστυνομικών.

    19:35
    Περίπου δέκα-δεκαπέντε χρυσαυγίτες, μεταξύ τους και ο βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Κουκούτσης, φωνάζουν συνθήματα έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων.

    19:27
    Ολοκληρώθηκε η έρευνα του κλιμακίου της Αντιτρομοκρατικής στη Βουλή, σύμφωνα με πληροφορίες.

    19:06
    Προκλητικός ο Μιχαλολιάκος και στην Ευελπίδων φώναζε: «Εντάξει, στήστε το σόου τώρα και φάτε μνημόνια». «Δεν λυγίζουμε, κου…» φώναζε ο Ηλ. Παναγιώταρος.

    19:01 Οι συλληφθέντες έφτασαν στην Ευελπίδων. «Ζήτω ο αρχηγός» φώναζαν η Ελένη Ζαρούλια και η κόρη της Ουρανία Μιχαλολιάκου. «Αγάπη μου, τους ξεφτίλισες» είπε η σύζυγος Μιχαλολιάκου, «Μπαμπάκα μου, μπαμπάκα μου» είπε η κόρη.

    18:53
    Στην είσοδο του κτιρίου της ΓΑΔΑ οι συλληφθέντες. Πρώτος βγαίνει ο Ν. Μιχαλολιάκος, με χειροπέδες, και με συνοδεία τριών αστυνομικών. Ακολουθούν συνοδεία πάνοπλων αστυνομικών Ηλ. Κασιδιάρης, Ηλ. Παναγιώταρος, Ι. Λαγός, Ν. Μίχος που φωνάζουν. «Κάτω οι ρουφιάνοι, ζήτω η Χρυσή Αυγή» είπε ο Μιχαλολιάκος. «Ζήτω η Ελλάς, δεν μας φοβίζει τίποτα» είπε ο Κασιδιάρης, «Φάτε μνημόνια το βράδυ» είπε ο Παναγιώταρος. Λίγο πριν βγουν από το κτίριο της ΓΑΔΑ, Μιχαλολιάκος και Λαγός αντάλλαξαν ασπασμό.

    18:39 Νέα δήλωση της κόρης Μιχαλολιάκου, Ουρανίας, (έχει μεταβεί με τη μητέρα της Ελένη Ζαρούλια) στα δικαστήρια της Ευελπίδων αυτή τη φορά: «Ήρθαμε για τον πατέρα μου. Διώκεται για τις ιδέες του, η σύλληψή του είναι παράνομη. Είμαστε στο πλευρό του». Τη συνόδευαν τα παιδιά του δικηγόρου κ. Μιχαλόλια, αδελφού του Ν. Μιχαλολιάκου.

    18:32 Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών στο κτίριο 16 των δικαστηρίων θα μεταφερθούν οι 19 συλληφθέντες για να τους απαγγελθούν οι κατηγορίες.

    18:21 Εμφανίστηκαν έξω από τη ΓΑΔΑ τα τζιπ για τη μεταγωγή των συλληφθέντων. Έκλεισαν και τα δύο ρεύματα της λεωφ. Αλεξάνδρας.

    18:03
    «Ποτέ δεν είναι αργά» σχολίασε δημοσίευμα στον λογαριασμό του στο twitter ο πρώην ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια Χαβιέρ Σολάνα.

    18:00
    Διακόπηκε η κυκλοφορία στη λεωφ. Αλεξάνδρας στο ρεύμα καθόδου, έξι διμοιρίες ΜΑΤ παίρνουν θέση και ετοιμάζονται για τη μεταγωγή των συλληφθέντων.

    17:57
    Έκλεισε το ρεύμα καθόδου στην Ευελπίδων μπροστά στα δικαστήρια. Εκεί βρίσκονται και μερικές δεκάδες οπαδοί της Χρυσής Αυγής. Από την άλλη, καμιά εικοσαριά χρυγαυγίτες έχουν παραμείνει στο πεζοδρόμιο της λεωφ. Αλεξάνδρας.

    17:37
    Από την ανάλυση των σημάτων των κεραιών κινητής τηλεφωνίας προέκυψε ότι οκτώ από τους συλληφθέντες, μέλη του πυρήνα της Νίκαιας, βρίσκονταν σην Αμφιάλη τη στιγμή της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα. Τα τηλεφωνήματα αντηλλάγησαν πριν από το φονικό.

    17:15
    Αποχώρησαν οι περίπου 250 χρυσαυγίτες που ήταν συγκεντρωμένοι στο πεζοδρόμιο απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας.

    16:51
    Ανακοινώθηκε επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. η σύλληψη της ανθυπαστυνόμου. Έτσι οι συλλήψεις είναι πλέον 19 από τα 32 εντάλματα.

    16:40 Τα τηλεοπτικά συνεργεία παίρνουν θέση για να καταγράψουν τη μεταγωγή των συλληφθέντων βουλευτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής.

    16:29
    Στη ΓΑΔΑ ξανά ο δικηγόρος κ. Μιχαλόλιας και άλλοι δικηγόροι.

    16:25
    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκεται στη Βουλή για να ερευνήσει τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

    16:16
    Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. στα δικαστήρια όπου πρόκειται να προσαχθούν οι συλληφθέντες περί τις 17:30.

    16:08
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνελήφθη η ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στην Ασφάλεια Πειραιά που ανεζητείτο.

    16:06 Βγήκε από τη ΓΑΔΑ η κόρη του Μιχαλολιάκου, Ουρανία, κάνοντας δηλώσεις: «Είμαι πάρα πολύ περήφανη για τον πατέρα μου. Νομίζω ότι κάθε παιδί όταν ασκούνται τέτοιες πολιτικές διώξεις πρέπει να είναι υπερήφανο. Δεν μας τρομάζει τίποτα και είμαστε πιο δυνατοί από ποτέ»

    15:49
    Με εντολή του φρούραρχου της Βουλής, αποκλείστηκε ο πρώτος όροφος του κτιρίου του Κοινοβουλίου όπου και βρίσκονται τα γραφεία της Χρυσής Αυγής. Πιθανολογείται ότι θα ακολουθήσει έρευνα και γι’ αυτό δεν επιτρέπεται η είσοδος.

    15:26
    Η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε επισήμως τη σύλληψη του βουλευτή Ν. Μίχου. Συνολικά πέντε οι συλληφθέντες βουλευτές εκ των συνολικά 18 συλλήψεων. Ανοιχτή πλέον η Αλεξάνδρας.

    15:20
    Άνοιξε η κάθοδος της λεωφ. Αλεξάνδρας προς την Πατησίων μετά την κίνηση της ΕΛ.ΑΣ. να απωθήσει τους χρυσαυγίτες.

    15:14
    Και ένας κάτοικος Περάματος που εμπλέκεται τόσο στην υπόθεση επίθεσης στην ιχθυόσκαλα εναντίον αιγυπτίων ψαράδων όσο και στην επίθεση εναντίον μελών του ΚΚΕ είναι σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ των καταζητουμένων.


    15:10
    Κλειστή πλέον η Λεωφόρος Αλεξάνδρας, καθώς έκλεισε και το ρεύμα καθόδου. Πρόθεση της ΕΛ.ΑΣ. είναι να μην τους αφήσουν να προσεγγίσουν το κτίριο της ΓΑΔΑ. Τα ΜΑΤ απώθησαν τους συγκεντρωμένους προς τη Σούτσου, κοντά στην έξοδο του σταθμού του μετρό. Δεν είναι πλέον μπροστά από τη ΓΑΔΑ.

    15:08 Έκλεισε το ρεύμα της λεωφ. Αλεξάνδρας προς λεωφ. Κηφισιάς. Μπροστά στους συγκεντρωμένους στήθηκε μια διμοιρία ΜΑΤ.

    14:52
    Ο βουλευτής Ν. Μίχος προσήλθε αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ και λέγοντας ειρωνικά «Ζήτω η δημοκρατία» πέρασε στο εσωτερικό του κτιρίου συνοδευόμενος από αξιωματικό της Αστυνομίας. Σε μια στιγμή ο καταζητούμενος αρνήθηκε με μια κίνηση να τον πιάσει από το μπράτσο ο αξιωματικός που ήθελε να τον οδηγήσει εντός, λέγοντάς του: «Εντάξει, μόνος μου ήρθα».

    14:41 Μειώθηκε ο αριθμός των χρυσαυγιτών που έχουν συγκεντρωθεί απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ, καθώς αυτή τη στιγμή υπολογίζονται στους 250.

    14:10
    Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της δακτυλοσκόπησης για τους συλληφθέντες.

    14:05
    Δήλωση Αρτ. Ματθαιόπουλου της Χρυσής Αυγής: «Σήμερα εκτελούν το συμβόλαιο θανάτου. Όλοι οι υπόλοιποι πολιτικοί των κομμάτων που διοικούν κόμματα διεφθαρμένα κυκλοφορούν σήμερα ελεύθεροι. Η Χρυσή Αυγή απέδειξε ότι είναι ένα κίνημα ελεύθερο, μη ελεγχόμενο από το σύστημα, και αυτό φαίνεται από τη σύλληψη του αρχηγού. Οι πολιτικοί αρχηγοί προκειμένου να σώσουν τα ψηφαλάκια των κομμάτων τα οποία καταρρέουν, καταργούν το ίδιο το Σύνταγμα. Η Χρυσή Αυγή είναι εδώ, δεν υποχωρεί, δεν φυλακίζεται. Για να γίνεται σήμερα αυτό που γίνεται, να προσάγεται ένας αρχηγός πολιτικού κόμματος, σημαίνει ότι η ΧΑ ήταν πολύ πάνω από το 20%». Ερωτώμενος για τα όπλα που βρέθηκαν στο σπίτι του Μιχαλολιάκου απάντησε ότι δεν το γνωρίζει, ενώ σε ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων αρνήθηκε τον νεοναζιστικό χαρακτήρα του κόμματος και όταν ο δημοσιογράφος επέμεινε αναφέροντας δηλώσεις Μιχαλολιάκου για το Ολοκαύτωμα, απάντησε: «Ρωτήστε αυτόν».

    14:00
    Τρία τα αδήλωτα όπλα (ένα πιστόλι και ένα περίστροφο, αλλά και μια κυνηγετική καραμπίνα) που βρέθηκαν στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου στην Πεύκη κατά την έρευνα που έγινε από τους αστυνομικούς. Επίσης βρέθηκε πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων.

    13:58
    Δεκαέξι οι συλλήψεις από τα 32 εντάλματα σύλληψης συνολικά.

    13:48
    Καταζητείται μια γυναίκα αστυνομικός στον Πειραιά.

    13:44
    Περίπου 400 χρυσαυγίτες εξακολουθούν να βρίσκονται απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ κρατώντας ελληνικές σημαίες και φωνάζοντας σποραδικά συνθήματα. Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ ακούστηκε αρχικά το γνωστό «Αίμα, τιμή, Χρυσή Αυγή», αυτό παραλλάχτηκε σε «Πατρίδα, τιμή, Χρυσή Αυγή»..

    13:37
    Δήλωση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά: «Δικαιοσύνη, σταθερότητα, όχι εκλογές».

    13:12
    Αντίδραση από την ΕΕ για τις εξελίξεις με τις συλλήψεις στελεχών της Χρυσής Αυγής: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στην Ελλάδα που έλαβαν χώρα μετά τη δραματική δολοφονία ενός 34χρονου πολίτη στην Αθήνας. Το κράτος δικαίου και η δημοκρατία αποτελούν θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ και πρέπει να προστατεύονται εντός των κρατών-μελών της. Εναπόκειται στις δικαστικές αρχές των κρατών μελών να διασφαλίζουν την εφαρμογή και τον σεβασμό των αρχών αυτών, και υπό την έννοια αυτή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη ότι θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα σε σχέση με τις νομικές διαδικασίες». Νωρίτερα ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο δήλωσε: «Είμαι ευτυχής για τις αποφασιστικές ενέργειες των ελληνικών Αρχών εναντίον της Χρυσής Αυγής και ελπίζω ότι στηρίζονται σε καθαρή νομική βάση».

    13:03
    Το απόγευμα στα δικαστήρια της Ευελπίδων θα μεταβούν οι συλληφθέντες. Από δέκα εισαγγελείς οι έρευνες για τις συλλήψεις.

    13:00 Παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Σίμου Κεδίκογλου στον ΒΗΜΑ FM: «Η δημοκρατία έχει θεσμούς προστασίας της και η Δικαιοσύνη θα κάνει τη δουλειά της».

    12:56
    Εξερχόμενος από την έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου, ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου δήλωσε: «Η δημοκρατία μας είναι ισχυρή και οι θεσμοί λειτουργούν. Η Δικαιοσύνη έπραξε το καθήκον της και κινήθηκε με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα. Οι συλληφθέντες θα έχουν, το τονίζω αυτό, δίκαιη δίκη…» Νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Ν. Δένδιας είπε: «Η ΕΛ.ΑΣ. υπό τις εντολές της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης έκανε το καθήκον της για την προάσπιση της δημοκρατίας».

    12:54
    Δηλώσεις του προέδρου της ΔΗΑΜΑΡ κ. Φ. Κουβέλη: « Καμία σύλληψη δεν λύνει το πρόβλημα. Είναι αναγκαίος ο συντονισμός της δράσης απέναντι στις απάνθρωπες ιδέες της Χρυσής Αυγής παρά τις πολιτικές διαφορές». Όσο για το ενδεχόμενο πρώωρων εκλογών, δήλωσε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που «δεν πρέπει να αποκλείσουμε».

    12:35
    Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα αδήλωτα πιστόλια βρέθηκαν στο σπίτι του Ν. Μιχαλολιάκου.

    12:32
    Πάνω από 300 οι συγκεντρωμένοι χρυσαυγίτες, μεταξύ τους και οι οκτώ βουλευτές, σχεδόν όλη η υπόλοιπη κοινοβουλευτική ομάδα.

    12:30
    Βουλευτές της Χρυσής Αυγής βρίσκονται στη ΓΑΔΑ για συμπαράσταση στους συλληφθέντες ομοϊδεάτες τους, οι Γ. Γερμενής (Καιάδας), Αρτ. Ματθαιόπουλος, Κ. Ηλιόπουλος, Κ. Αρβανίτης, Π. Κούζηλος, Π. Ζησιμόπουλος, Ευστ. Μπούκουρας και Δ. Κουκούτσης.

    12:25 Συνελήφθη ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή.

    12:15 Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega εντοπίστηκαν όπλα στο σπίτι ενός από τους 4 συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής

    12:10 Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες το πόρισμα εννέα σελίδων, στο οποίο γίνεται αναδρομή στην πορεία της εγκληματικής οργάνωσης που αποτελείτο από μέλη της Χρυσής Αυγής το παρέδωσε στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτυχία Κουτζαμάνη ο ανεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτης. Σε αυτό γίνεται λόγος για δομή της ως αρχή του μόνου ηγέτη («Führerprinzip», όπως στο ναζιστικό κόμμα του Χίτλερ), όπως και για το ότι αποκαλούσαν τον Ν. Μιχαλολιάκο ως «Φύρερ», ενώ ως υπαρχηγός αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης, η εγκληματική δράση της οποίας τοποθετείται από το 1987, αναφέρεται ο βουλευτής Χρ. Παππάς. Αναφέρεται επίσης η συμμετοχή και αστυνομικών και ανθρώπων της νύχτας, όπως και 10 περιστατικά τέλεσης κακουργηματικών πράξεων (ανθρωποκτονίες) και πλήθος περιστατικών απόπειρας ανθρωποκτονιών.

    12:05 Στο Μαξίμου για να ενημερώσουν τον πρωθυπουργό οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη Αθανασίου και Δένδιας

    12:01
    Η ΕΛΑΣ επίσημα δίνει 4 συλλήψεις βουλευτών και 12 στελεχών της Χρυσής Αυγής

    11:55 Συνεδριάζουν εκτάκτως οι πολιτικές γραμματείες του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ

    11:54 Καταζητείται ο Χρήστος Παππάς που εκτελεί χρέη υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής ο οποίος δήλωσε στον REALFM: «Εγώ κυκλοφορώ ελεύθερος. Δεν είδα κανένα. Η κατοχική κυβέρνηση προβαίνει σε πρωτοφανείς παράνομες διώξεις εναντίον βουλευτών και με αυτά που κάνει θα έρθει η στιγμή που θα λογοδοτήσει ενώπιον του λαού. Η κυβέρνηση αυτή συνιστά μια εγκληματική οργάνωση που σε συνεργασία με την τρόικα καταστρέφει την πατρίδα. Ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθεί να βυθίσει τη χώρα στο χάος και τον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό δε θα γίνει».

    11:50 100 περίπου οπαδοί της Χρυσής Αυγής απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας

    11:40 Η ΕΛΑΣ επίσημα δίνει 4 συλλήψεις βουλευτών και 10 στελεχών της Χρυσής Αυγής

    Οι πρωινές συλλήψεις

    Συνελήφθησαν τα ξημερώματα του Σαββάτου ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος και ο βουλευτής Ηλίας Κασιδιάρης. Ο Ηλίας Παναγιώταρος προσήλθε στη ΓΑΔΑ και συνελήφθη, ενώ στη συνέχεια συνελήφθη και ο Γιάννης Λαγός. Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί από τον Άρειο Πάγο και για τους βουλευτές Νίκο Μίχο και Χρήστο Παππά. Επίσης συνελήφθη και ο πυρηνάρχης της τοπικής οργάνωσης της Νίκαιας Γιώργος Πατέλης, του οποίου έχουν καταγραφεί επτά επίμαχες συνομιλίες με τον Γ. Ρουπακιά, που έχει ομολογήσει ότι μαχαίρωσε τον Παύλο Φύσσα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, συνολικά έχουν εκδοθεί 32 εντάλματα σύλληψης βουλευτών και μελών της ΧΑ, από τα οποία έχουν εκτελεστεί τα δέκα. Αναζητούνται άλλα 22 μέλη. Στη ΓΑΔΑ εμφανίστηκαν και οι βουλευτής Γιώργος Γερμενής και Αρτέρμιος Ματθαιόπουλος αλλά δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψής τους.

    Η ΕΛΑΣ επίσημα στις 11:40 του Σαββάτου έδινε 4 συλλήψεις βουλευτών και 10 στελεχών της Χρυσής Αυγής.

    Καταζητούνται δύο αστυνομικοί της ΕΛ.ΑΣ. Αφορούν πέντε υποθέσεις περίεργων θανάτων αλλοδαπών και μία καταγγελία για θάνατο αλλοδαπού στη φυλακή αφού είχε μεταβεί στο αστυνομιικό τμήμα για να καταθέσει ρατσιστική επίθεση και τελικά καταγγέλλεται ότι υπέστη βασανιστήρια από αστυνομικούς.

    Μιχαλολιάκος και Κασιδιάρης βρίσκονται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής στη ΓΑΔΑ και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με βάση το άρθρο 187 παρ. 1 του Ποινικού Κώδικα. Οι συλλήψεις έγιναν με εντολή αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου μετά τη μελέτη του πορίσματος του αντεισαγγελέα κ. Χ. Βουρλιώτη, στο οποίο διερευνάται και η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, και δεν ανατέθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.

    Τα ξημερώματα του Σαββάτου ενεργοποιήθηκε η παραγγελία της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, καθώς έχει τεκμηριωθεί ότι η Χρυσή Αυγή λειτουργεί ως εγκληματική οργάνωση. Ο Μιχαλολιάκος περιγράφεται ως αρχηγός και σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης τουλάχιστον 10 ετών. Η συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση στοιχειοθετεί διαρκές έγκλημα και αυτόφωρη διαδικασία χωρίς να ζητηθεί άρση της βουλευτικής ασυλίας (για τους συλληφθέντες βουλευτές).

    Σύμφωνα με το Σύνταγμα, έλεγαν στο «Βήμα» εισαγγελείς, ορίζεται ότι ουδείς βουλευτής συλλαμβάνεται ή φυλακίζεται χωρίς άρση της ασυλίας μόνο για πλημμελήματα και μη αυτόφωρα κακουργήματα.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Δικαιοσύνης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με την ηγεσία της Δικαιοσύνης για να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστεί για τους συγκεκριμένους μια δίκαιη δίκη.

    Όλοι ενδέχεται να οδηγηθούν κατ’ αρχήν ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρίου Πάγου κ. Βουρλιώτη και εν συνεχεία να παραπεμφθούν σε τακτικό ανακριτή του Πρωτοδικείου. Και αυτό διότι, όπως εκτιμήθηκε, η παραπομπή σε ειδικό εφέτη απαιτεί σύγκληση της Ολομέλειας Εφετών και θα χαθεί χρόνος.

    Η κυβέρνηση είχε ενημερωθεί από την Παρασκευή και γι’ αυτό υπήρξε σύσκεψη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Δένδια με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου και τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη.

    Είναι η πρώτη φορά από το 1974 και μετά που γίνονται συλλήψεις αρχηγού κόμματος και βουλευτών χωρίς άρση της ασυλίας τους και μάλιστα από την Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η οποία έχει και την ευθύνη για τις έρευνες.

    Αντίδραση της Χρυσής Αυγής

    Περίπου 100 χρυσαυγίτες έχουν συγκεντρωθεί απέναντι από το κτίριο της ΓΑΔΑ στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της Χρυσής Αυγής. Χωρίς να κάνει δηλώσεις βγήκε από τη ΓΑΔΑ ο αδελφός του αρχηγού της Χρυσής Αυγής, δικηγόρος κ. Μιχαλόλιας.

    Μέσω sms που έστειλε στους υποστηρικτές της η Χρυσή Αυγή καλεί σε συγκέντρωση συμπαράστασης στους συλληφθέντες βουλευτές και τα στελέχη της που βρίσκονται στα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας. Επίσης στελέχη του κόμματος μέσω των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης (social media) καλούν σε συγκέντρωση έξω από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

    Στο sms που εστάλη αναφέρεται: «Προσοχή! Έκτακτο! Καλείστε άπαντες να στηρίξετε τον ηθικό και δίκαιο αγώνα μας ενάντια στο διεφθαρμένο σύστημα! Άπαντες στα γραφεία μας στη λεωφόρο Μεσογείων».

    Νωρίτερα στην ιστοσελίδα της Χρυσής Αυγής αναρτήθηκε η ανακοίνωση: «Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νικόλαος Γ. Μιχαλολιάκος συνελήφθη και τουλάχιστον τρεις ή τέσσερις βουλευτές ενώ περίπου τριάντα στελέχη οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής μετά από εντάλματα που εκδόθηκαν για “εγκληματική οργάνωση”. Καλούνται όλοι οι Συναγωνιστές σε συμπαράσταση διαμαρτυρίας απέναντι σε μια παράνομη και πρωτοφανή απόφαση».

    Επιπλέον κάλεσμα για συγκέντρωση έξω από τον Άρειο Πάγο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη ΓΑΔΑ, καλούν κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς.