60 χρόνια προσφοράς από το «Μητέρα»

Σε μια εποχή που η χρήση των αριθμών έχει καταιγιστικές – συχνά δραματικές – επιδράσεις στην καθημερινότητά μας, όταν αυτοί αφορούν το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα», αφυπνίζουν τις πιο ευαίσθητες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας. Εξήντα χρόνια το «Μητέρα» αγκαλιάζει το παιδί και την οικογένεια έχοντας προσφέρει τις υπηρεσίες του σε 7.000 απροστάτευτα ή εγκαταλελειμμένα παιδιά. Σήμερα μόνο στο Ιλιον φιλοξενούνται 84 παιδιά, ενώ την περασμένη χρονιά 300 ανήλικα με αναπηρία βρέθηκαν σε ανάδοχες οικογένειες χάρη στη φροντίδα του «Μητέρα».
Μέσα στη δύσκολη αυτή περίοδο που κάθε αναπτυξιακή δράση είναι σχεδόν απαγορευτική για τους προϋπολογισμούς των δημοσίων φορέων, το «Μητέρα» όχι μόνο καταφέρνει να μην έχει χρέη και ελλείμματα, αλλά προχωρεί αναλαμβάνοντας νέες πρωτοβουλίες. Πολύτιμοι συμπαραστάτες σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι άλλοι από τους απλούς πολίτες, την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, αλλά και ιδιωτικούς φορείς που επιδεικνύουν πρωτοφανή αλληλεγγύη.
Πάρκο άθλησης και ψυχαγωγίας
Στο όνομα αυτής της κοινωνικής προσφοράς, ο νέος χώρος άθλησης και ψυχαγωγίας που δημιουργήθηκε στον χώρο του «Μητέρα» στο Ιλιον ονομάστηκε «Πάρκο Αλληλεγγύης». Και είναι ένα πραγματικό πάρκο 510 τ.μ. στρωμένο με γκαζόν, γεμάτο παιχνίδια, περιμετρικά του οποίου έχουν τοποθετηθεί παγκάκια με πέργκολα όπου γονείς και παππούδες μπορούν να περνούν τον χρόνο τους όσο τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής Ιλίου – Αγίων Αναργύρων θα παίζουν ξένοιαστα σε ένα όμορφο και ασφαλές περιβάλλον. Πλάι στο εκκλησάκι του «Μητέρα», τον ιερό ναό Αγίας Αικατερίνης που ανηγέρθη υπό τη σκέπη της Ιεράς Μητρόπολης, το νέο πάρκο ανοίγει καθημερινά τις πόρτες του για να δώσει ένα αποφασιστικό χτύπημα στα «ιδρυματικά τείχη».
Αρωγός στη δημιουργία του στάθηκε και το περιοδικό imommy.gr, το οποίο διέθεσε για το έργο του «Μητέρα» τα έσοδα του παιδικού μπαζάρ βιβλίου που διοργάνωσε το τριήμερο 11-13 Οκτωβρίου 2012, τα οποία ανήλθαν σε 27.095,10 ευρώ. Από τα χρήματα αυτά – δεν προορίζονται για την κάλυψη παγίων αναγκών του Ιδρύματος – οι 8.500 ευρώ «έγιναν» παιχνίδια για το «Πάρκο Αλληλεγγύης», καθώς και για ένα ακόμη πάρκο 3 στρεμμάτων που διαθέτει το «Μητέρα» για τα παιδιά του. Το υπόλοιπο ποσό σχεδιάζεται να επενδυθεί για την υλοποίηση άλλων αθλητικών, πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων, που θα φέρουν τα παιδιά πιο κοντά στην κοινωνία.
Ανοιχτές πόρτες κατά προκατάληψης
Η ιδέα που οδήγησε στη δημιουργία αυτού του ανοιχτού πάρκου είναι ότι «τα παιδιά μας πρέπει να βγουν από τα ιδρύματα και να έρθουν σε επαφή με την κοινωνία, σε μια περίοδο μάλιστα που η έλλειψη προσωπικού δεν μας αφήνει περιθώρια να κάνουμε δράσεις εκτός του Κέντρου» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» ο διοικητής του «Μητέρα» κ. Δημήτρης Βεζυράκης. Δεν είναι εξάλλου λίγοι εκείνοι που έστω σιωπηρά αναρωτιούνται τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των ιδρυμάτων. «Εμείς με το άνοιγμα της εκκλησίας και του πάρκου τούς λέμε: «Ελάτε να δείτε τι γίνεται στο Μητέρα, μπείτε στον χώρο μας και γνωρίστε τα παιδιά μας»» επισημαίνει.
Σήμερα το Κέντρο Προστασίας του Παιδιού Αττικής «Η Μητέρα» φιλοξενεί στους χώρους του 84 παιδιά, αν και η δυναμικότητά του σε πλήρη ανάπτυξη ανέρχεται σε 120 άτομα, όμως η έλλειψη προσωπικού δεν επιτρέπει την εκμετάλλευσή της. Από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του, το 1953, μοναδική επιδίωξη του «Μητέρα» είναι να καλύψει την ανάγκη για προστασία κάθε παιδιού που στερείται ομαλού οικογενειακού περιβάλλοντος. Σκοπός του είναι η προσφορά εξειδικευμένων και εξατομικευμένων υπηρεσιών σε παιδιά και γονείς που βρίσκονται σε ειδικές ψυχοκοινωνικές συνθήκες, με πρώτο και κύριο μέλημα την αποκατάσταση του παιδιού στη φυσική του οικογένεια.

«Η κοινωνική ευαισθησία, ο πολιτισμός και ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια που επιδεικνύει σήμερα ο λαός μας δεν είναι πρωτοφανή για εμάς, τους ανθρώπους του «Μητέρα»»
αναφέρει ο κ. Βεζυράκης εξηγώντας ότι με την ίδρυση του Κέντρου Βρεφών καταργήθηκε η μεσαιωνική πρακτική της βρεφοδόχου, δηλαδή του «κουτιού» στο οποίο άφηναν οι μητέρες τα βρέφη ώστε να τα παραλάβουν οι αρμόδιοι φορείς. Μια πρακτική η οποία διατηρείται ως σήμερα σε άλλα αναπτυγμένα ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Γερμανία και η Γαλλία.
Οι οικογένειες και τα παιδιά
Οπως αναφέρει στο «Βήμα» ο διοικητής του «Μητέρα», ποσοστό 80% των παιδιών αποκαθίσταται στη φυσική του οικογένεια, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες. Οπου αυτό δεν καθίσταται δυνατό, εφαρμόζονται τα προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας τα οποία το Κέντρο εφάρμοσε από το πρώτο έτος της λειτουργίας του.

Σημειώνεται ότι μέσα στο 2012 διατέθηκαν 1.300.000 ευρώ με τη μορφή επιδότησης για την προστασία 300 παιδιών με αναπηρία σε ανάδοχες οικογένειες, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να φιλοξενηθούν σε ιδρύματα.

Τα χρήματα της επιδότησης καλύπτουν τις θεραπείες, τα ειδικά μαθήματα που έχει ανάγκη το κάθε παιδί, τον ρουχισμό και άλλες ανάγκες. «Εάν αυτά τα παιδιά φιλοξενούνταν σε ένα ίδρυμα, η απαιτούμενη δαπάνη θα ήταν τετραπλάσια και τα παιδιά θα στερούνταν τη ζεστασιά μιας οικογένειας» τονίζει.

Ακόμη και στη δύσκολη συγκυρία που διέρχεται η χώρα μας, η ελληνική οικογένεια διατηρεί την αξιοπρέπεια και τον πολιτισμό της, πράγμα που σύμφωνα με τον κ. Βεζυράκη αποδεικνύεται από το γεγονός ότι οι γονείς δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά τους λόγω κρίσης. Οι τέσσερις βασικοί παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά στην πόρτα του «Μητέρα» είναι οι μητέρες χρήστριες ναρκωτικών ουσιών, οι ψυχικά ασθενείς μητέρες, οι γονείς με νοητικά προβλήματα και το γεγονός ότι γεννιούνται με κάποιας μορφής αναπηρία.
Την ίδια στιγμή όμως πληθαίνουν οι οικογένειες που ζητούν βοήθεια ώστε να ανταποκριθούν στις καθημερινές τους ανάγκες και να καταφέρουν να κρατήσουν τα παιδιά τους μέσα στην οικογενειακή εστία. «Δεν αρνούμαστε την υποστήριξη σε καμία από τις οικογένειες που έρχονται κοντά μας» τονίζει ο διοικητής του «Μητέρα», καταβάλλοντας κάθε προσπάθεια να καλύψει τις ανάγκες αυτές με πόρους που δεν προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό του Ιδρύματος, αλλά από δωρεές ιδιωτών και φορέων. Ετσι, κάθε προσφορά στο παγκάρι του ιερού ναού της Αγίας Αικατερίνης, που είναι ανοιχτός καθημερινά για τους πιστούς, είναι αφιερωμένη σε αυτή την προσπάθεια.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 18 Ιουνίου 2013

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk