Δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι στιγμής πρόβλημα στις 40 Ελληνίδες που χρησιμοποίησαν τα προβληματικά εμφυτεύματα στήθους της εταιρείας Poly Implant Prothese (PIP), η κυκλοφορία των οποίων διεκόπη από τους αρμοδίους του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Οσες γυναίκες το επιθυμούν μπορούν να μην τα αφαιρέσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα τις παρακολουθεί ο γιατρός τους σε τακτική βάση, καθώς υπάρχει κίνδυνος ρήξης του ενθέματος.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εξετάζει το ενδεχόμενο κάλυψης του κόστους αλλαγής των εν λόγω εμφυτευμάτων σε όσες γυναίκες τα χρησιμοποίησαν επειδή υποβλήθηκαν σε μαστεκτομή λόγω καρκίνου, και όχι για λόγους αισθητικής.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα ο υφυπουργός Υγείας κ. Μ. Τιμοσίδης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΟΦ κ. Ι. Τούντας, στην Ελλάδα κυκλοφόρησαν 474 τεμάχια του εν λόγω προϊόντος, από τις αρχές του 2009 μέχρι τον Απρίλιο του 2010, οπότε και με απόφαση του ΕΟΦ έγινε ανάκληση και διεκόπη η κυκλοφορία του.

Από αυτά, διατέθηκαν στην αγορά τα 105, σε δύο ιδιωτικές κλινικές και πέντε ιατρούς (τέσσερις στην Αθήνα και έναν στη Θεσσαλονίκη). Τελικά χρησιμοποιήθηκαν μόνον 80 τεμάχια, που αντιστοιχούν σε 40 άτομα τα οποία εκτιμάται ότι υποβλήθηκαν σε προσθετική επέμβαση μαστού.

Ο κ. Τούντας χαρακτήρισε την τοποθέτηση του εν λόγω προϊόντος σε γυναίκες «εγκληματική υποκατάσταση», εξηγώντας το ως εξής: «Οταν ένας γιατρός υποκαθιστά την ιατρική σιλικόνη με βιομηχανική, αυτό είναι εγκληματική πράξη».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής κ. Απ. Μανδρέκας, διαβεβαίωσε ότι η σιλικόνη που χρησιμοποιήθηκε δεν είναι επικίνδυνη, καθώς και ότι δεν υπάρχει λόγος να αφαιρεθεί ένα ένθεμα αν δεν έχει υποστεί ρήξη.

Σημειώνεται ότι οι αρμόδιοι του ΕΟΦ, έχοντας εντοπίσει τους παραλήπτες των προβληματικών εμφυτευμάτων, είναι σε επικοινωνία τόσο με τους γιατρούς, όσο και με τα άτομα που τα χρησιμοποίησαν προκειμένου να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης ανεπιθύμητων συμβάντων.

Τα μέτρα, σύμφωνα με τη διεθνή, ευρωπαϊκή και ελληνική αρμόδια επιστημονική εταιρεία, θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν ενημέρωση όλων των ατόμων που χρησιμοποίησαν τα εμφυτεύματα αυτά, τακτική παρακολούθησή τους από τον θεράποντα ιατρό και αφαίρεσή τους εφόσον παρουσιαστεί πρόβλημα.

Επιπλέον των μέτρων αυτών και σε συνεννόηση με την Επιστημονική Εταιρεία Πλαστικής Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής, οι εκπρόσωποι του ΕΟΦ εισηγούνται στο υπουργείο Υγείας:

– Την αυστηρή εφαρμογή της νέας εγκυκλίου προς τους γιατρούς και τα κέντρα που έχουν χρησιμοποιήσει τα εμφυτεύματα αυτά για την εφαρμογή των διεθνών και ευρωπαϊκών οδηγιών.

– Την υποχρεωτική γνωστοποίηση στον ΕΟΦ, οποιονδήποτε ανεπιθύμητων παρενεργειών που παρουσιάστηκαν σε άτομα που έχουν υποστεί εμφύτευση στήθους, ανεξάρτητα εμφυτεύματος.

– Τη δημιουργία μητρώου πράξεων εμφυτεύσεων στήθους στην αρμόδια Επιστημονική Εταιρεία, όπου θα καταγράφονται υποχρεωτικά όλες οι σχετικές πράξεις.

– Τη συνεχή προσαρμογή των οδηγιών αυτών στις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες και κυρίως στις οδηγίες της Επιστημονικής Επιτροπής στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αναμένονται να εκδοθούν στο τέλος του Ιανουαρίου 2012.