• Αναζήτηση
 • Σε χαμηλό 3,5 ετών οι καταθέσεις τον Απρίλιο

  Πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2011, διαμορφούμενες σε χαμηλό 3,5 ετών μετά από απώλειες άνω των 11,23 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου. Σε μηνιαία βάση οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησαν κατά 1,84 δισ. ευρώ στα 196,75 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008. Ο ρυθμός μείωσης αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξέλιξη που σύμφωνα με τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της καταβολής του δώρου του Πάσχα, που μπήκε στους λογαριασμούς των μισθωτών προς το τέλος του μήνα, συμβάλλοντας και στην αύξηση της κίνησης στην εμπορική αγορά.

  Πτώση για τέταρτο συνεχή μήνα σημείωσαν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες τον Απρίλιο του 2011, διαμορφούμενες σε χαμηλό 3,5 ετών μετά από απώλειες άνω των 11,23 δισ. ευρώ από την αρχή του χρόνου.
  Σε μηνιαία βάση οι αποταμιεύσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα υποχώρησαν κατά 1,84 δισ. ευρώ στα 196,75 δισ. ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2008.
  Ο ρυθμός μείωσης αποκλιμακώθηκε τον Απρίλιο σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξέλιξη που σύμφωνα με τις τράπεζες είναι αποτέλεσμα της καταβολής του δώρου του Πάσχα, που μπήκε στους λογαριασμούς των μισθωτών προς το τέλος του μήνα, συμβάλλοντας και στην αύξηση της κίνησης στην εμπορική αγορά.
  Η μεγαλύτερη διαρροή προήλθε από τους ιδιώτες αποταμιευτές που λόγω της μείωσης των εισοδημάτων αναγκάζονται να χρησιμοποιήσουν τις καταθέσεις τους για την κάλυψη ληξιπρόθεσμων οφειλών ή άλλων βασικών αναγκών.
  Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις των νοικοκυριών περιορίστηκαν κατά 1,68 δισ. ευρώ, ενώ στις επιχειρήσεις η αντίστοιχη μείωση έφτασε τα 900 εκατ. ευρώ.
  Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, το μεγαλύτερο μέρος της εκροής είναι αποτέλεσμα του χρηματοδοτικού κενού που δημιουργεί η κρίση, καθώς εισοδήματα και δανεισμός από τις τράπεζες δεν επαρκούν πλέον για την πληρωμή όλων των υποχρεώσεων.
  Από την άλλη πλευρά, ένα μέρος των αποταμιευτών εξακολουθεί να διατηρεί καταθέσεις σε θυρίδες ή σε άλλα προσωπικά χρηματοκιβώτια ή κρυψώνες, επηρεαζόμενο από τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν κατά περιόδους περί επικείμενης εξόδου της χώρας από το ευρώ.
  Δείτε επίσης
  Οικονομία
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk