Η μαγεία της μέτρησης

Με τη γιορταστική περίοδο εν όψει, η πιθανότητα να βρεθούμε σε βιβλιοπωλείο αναζητώντας το κατάλληλο βιβλίο για τον κατάλληλο άνθρωπο είναι μεγάλη. Το βιβλίο «Μαθημαγικά» του Βρετανού Τζόνι Μπολ (διάσημου στη χώρα του από τις εκπομπές του με επιστημονικό περιεχόμενο που προβαλλόταν από το ΒΒC) θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα για δώρο σε παιδί με ενδιαφέροντα για τις θετικές επιστήμες. Το πόνημα του Μπολ αφορά τις μετρήσεις και είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες με τίτλους «Ο αρχαίος κόσμος», «Η εποχή των ανακαλύψεων» και «Σύγχρονες μετρήσεις».

Με τη γιορταστική περίοδο εν όψει, η πιθανότητα να βρεθούμε σε βιβλιοπωλείο αναζητώντας το κατάλληλο βιβλίο για τον κατάλληλο άνθρωπο είναι μεγάλη. Το βιβλίο «Μαθημαγικά» του Βρετανού Τζόνι Μπολ (διάσημου στη χώρα του από τις εκπομπές του με επιστημονικό περιεχόμενο που προβαλλόταν από το ΒΒC) θα μπορούσε να είναι μια σοβαρή υποψηφιότητα για δώρο σε παιδί με ενδιαφέροντα για τις θετικές επιστήμες. Το πόνημα του Μπολ αφορά τις μετρήσεις και είναι χωρισμένο σε τρεις ενότητες με τίτλους «Ο αρχαίος κόσμος», «Η εποχή των ανακαλύψεων» και «Σύγχρονες μετρήσεις». Με άλλα λόγια, στις σελίδες του ξεδιπλώνεται όλη η ιστορία των μετρήσεων, από την αρχαιότητα ως τις ημέρες μας.

Εκείνο που κάνει το βιβλίο ιδιαιτέρως θελκτικό για τα παιδιά είναι ότι οι πληροφορίες για τις μετρήσεις εντάσσονται μέσα σε μια διήγηση για την καθημερινότητα των ατόμων και την αναγκαιότητα από την οποία γεννήθηκε η μέτρηση. Η εικο νογράφηση λειτουργεί επικουρικά στην εμπέδωση της γνώσης ενώ ταυτόχρονα ψυχαγωγεί. «Μπλιάχ,τι ξινές φράουλες! Ας ξανάρθουμε μετά την πανσέληνο» λέει η κυρία ενός σκίτσου στο οποίο η ίδια και ο σύντροφός της ντυμένοι με προβιές μαζεύουν φρούτα, ενώ το κειμενάκι δίπλα εξηγεί πώς οι φάσεις της σελήνης χρησίμευσαν για τον υπολογισμό των εποχών. Αντίστοιχα, το χρυσόψαρο που φωνάζει από τη γυάλα του «Ε, πιο σιγά, παρακαλώ!» ενισχύει το μήνυμα ότι ο ήχος ταξιδεύει ταχύτερα στα υγρά απ΄ ό,τι στον αέρα. Και επειδή τρώγοντας έρχεται η όρεξη, τα παιδιά που θα ήθελαν να περάσουν σε πρακτικό επίπεδο δεν θα μείνουν παραπονεμένα: το βιβλίο περιέχει οδηγίες για κατασκευές (π.χ., ηλιακό ή αστρικό ρολόι), ενώ μια σειρά γρίφοι κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα βιβλίο που, αν αξιοποιηθεί σωστά, επιφυλάσσει πλήθος διασκεδαστικών και διδακτικών ωρών για μικρούς αλλά και μεγάλους.

soufleri@tovima.gr

ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ/ ΕURΟΚΙΝΙSSΙ ,ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk