Oξύτατη επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαρά, τον οποίο χαρακτήρισε «λαϊκιστή», εξαπέλυσε χθες βράδυ ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης και παράλληλα άσκησε έντονη κριτική στον κ. Κ. Καραμανλή για τα πεντέμισι χρόνια πρωθυπουργίας του και κυρίως για την οικονομική πολιτική του. Η παρέμβαση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ με συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Μega, μόλις τέσσερις εβδομάδες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, εξόργισε τη Ρηγίλλης, η οποία απάντησε σε ιδιαίτερα έντονο ύφος χαρακτηρίζοντας τον κ. Μητσοτάκη «ναυαγοσώστη της κυβέρνησης» και τον οποίο ειρωνεύτηκε με τη φράση: «Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη…».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έσπευσε να υπερασπιστεί τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Θ. Πάγκαλος μιλώντας αργά χθες το βράδυ στο Αlter επέκρινε έντονα τη Ρηγίλλης χαρακτηρίζοντας «πολιτική απρέπεια» την ανακοίνωση-απάντηση.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι λαϊκιστής» είπε ο κ. Μητσοτάκης για τον πρόεδρο της ΝΔ και αμφισβήτησε ευθέως την άποψη του κ. Σαμαρά ότι με την οικονομική πρόταση που προβάλλει θα μηδενιστεί το έλλειμμα σε 18 μήνες και επέκρινε την εξαγγελία του κ. Σαμαρά ότι όταν η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγήθηκε η χώρα στο μνημόνιο. «Είναι ντροπή. Τέτοια ώρα, τέτοια λόγια» τόνισε και, αφού υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα ήταν πτωχευμένη από το 1990», επεσήμανε πως φταίνε και τα δύο μεγάλα κόμματα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, αν και «δεν είναι ίσες οι ευθύνες». Μάλιστα για την πρόθεση της κυβέρνησης να συστήσει Εξεταστική για την οικονομία είπε ότι είναι «κωμικό, γελοίο και επιζήμιο». «Τα ίδια ισχύουν και για τον Σαμαρά» ανέφερε. Σε ερώτηση της δημοσιογράφου εάν ισχύει για τον κ. Σαμαρά το ότι δεν θα γίνει κανείς λαϊκιστής πρωθυπουργός, η απάντηση του κ. Μητσοτάκης ήταν: «Συ είπας».

Οξεία ήταν η απάντηση της Ρηγίλλης με εντολή Σαμαρά: «Τέσσερις εβδομάδες πριν από τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης, ενεργώντας σαν ναυαγοσώστης του κ. Παπανδρέου, επιτέθηκε απόψε εναντίον της παράταξης που τον ανέδειξε στα ύψιστα αξιώματα της χώρας, σε μια στιγμή που είναι ορατή η ραγδαία φθορά του ΠαΣοΚ και η ανάκαμψη της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά ο λαός μας έχει μνήμη, γνώση και κρίση. Καλή σας νύχτα, κύριε Μητσοτάκη…» αναφέρει η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Το ήξερε και ο Καραμανλής»
Στη χθεσινή του παρέμβαση ο κ. Μητσοτάκης με επιθετικό ύφος επέκρινε τις κυβερνήσεις Καραμανλή και υποστήριξε πως «το ήξερε και αυτός, όπως το ήξεραν όλοι, ότι ο τόπος πήγαινε για χρεοκοπία» και ότι «ήταν μια περίοδος στην οποία μπορούσε να φέρει τα πράγματα σε καλύτερη κατάσταση και δεν το έκανε». Μάλιστα διαφώνησε με τις πρόωρες εκλογές που αποφάσισε ο κ. Καραμανλής και, αφού υπογράμμισε ότι δεν έπρεπε να τις κάνει, είπε: «Επρεπε να λάβει τα σκληρά μέτρα και ας βουλιάζαμε με τη σημαία ψηλά». Παρά την κριτική, όμως, αναγνώρισε το δικαίωμα στον κ. Καραμανλή να μιλήσει όταν εκείνος θέλει.

Η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη ενόχλησε την «προεδρική φρουρά» και βουλευτές της ΝΔ που είναι στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας έλεγαν αργά το βράδυ σε έντονο ύφος: «Ο πατέρας των εξαπτέρυγων βγήκε να επιτεθεί την ώρα που πάει καλά η ΝΔ. Είναι η τελευταία ζαριά πριν από τις εκλογές. Να ξέρουν όμως ότι κάθε φορά που εμφανίζεται ο Μητσοτάκης και επιτίθεται στον Σαμαρά η ΝΔ παίρνει δύο μονάδες». Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η θετική αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον υποψήφιο περιφερειάρχη Κρήτης κ. Δ. Γιαννουλάκη που, όπως είπε, τον στηρίζει, ενώ, όπως είναι γνωστό, πολιτική μάχη για την εκλογή του δίνει και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «σαμαρικών» βουλευτών που έλεγαν με δηλητηριώδες ύφος: «Ο “αποστάτης” καλεί σε αποστασία τον κόσμο της ΝΔ στην Κρήτη».

«Τα ψέματα τελείωσαν»
Να καταδικάσουν την κυβέρνηση στις αυτοδιοικητικές εκλογές ζήτησε ο πρόεδρος της ΝΔ με ομιλία του χθες το βράδυ στην Κέρκυρα τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Τα ψέματα πιατελείωσαν για την κυβέρνηση Παπανδρέου». Ο κ. Σαμαράς κάλεσε όλους τους ψηφοφόρους εμμένοντας ότι η ΝΔ προσφέρει εναλλακτική λύση και προοπτική και έθεσε το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών λέγοντας: «Σκεφθείτε:Θέλετε να έχει το ΠαΣοΚ λόγους να νιώθει ευχαριστημένο; Θέλετε να του “λύσετε τα χέρια” για να συνεχίσει την πολιτική του και να πάρει και χειρότερα μέτρα από εκείνα που ήδη ετοιμάζει; Ή θέλετε να νιώσει “ζεματισμένο”και να πάρει το μήνυμα ότι “ως εδώ ήταν”, η Ελλάδα δεν αντέχει άλλα ψέματα, δεν αντέχει άλλη υποκρισία, δεν αντέχει άλλη ασφυξία; Αλήθεια, τι μήνυμα θα στείλουμε;».

ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ – ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ
Ντινόπουλος: «Ας είχε παραιτηθεί ο Αβραμόπουλος»
Μ ια πολιτική σύγκρουση από το παρελθόν αναβίωσε στην «κεντροδεξιά πολυκατοικία», με την ανεξάρτητη βουλευτή κυρία Ντόρα Μπακογιάννη και τον αντιπρόεδρο της ΝΔ κ. Δ. Αβραμόπουλο να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. Η επίθεση της κυρίας Μπακογιάννη έγινε σε μια χρονική στιγμή που ο κ. Αβραμόπουλος είναι στο στόχαστρο πολλών βουλευτών και στελεχών της ΝΔ, τόσο «σαμαρικών» όσο και «καραμανλικών»: οι πρώτοι τον κατηγορούν ότι τηρεί αποστάσεις από τις επιλογές της ηγεσίας και οι δεύτεροι για τις επιθέσεις στον τέως πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή.

Η πρώην υπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτική και άφησε αιχμές για τον κ. Αβραμόπουλο λέγοντας (Ρ/Σ Βήμα FΜ) ότι δεν είχε στοιχεία που να προειδοποιούν για τη δημοσιονομική κρίση στη χώρα μας. «Εγώ δεν είχα τέτοια αίσθηση, δεν είχα τέτοια στοιχεία» είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στην κίνησή του να στρέψει τα βέλη του στον κ. Καραμανλή λέγοντας ότι του είχε επισημάνει με επιστολή του από το 2008 την ανάγκη λήψης οικονομικών μέτρων.

Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική στον κ. Αβραμόπουλο κυρίως για τα χρέη των νοσοκομείων και, υπενθυμίζοντας ουσιαστικά ότι ήταν υπουργός Υγείας, ανέφερε πως τρεις είναι οι τομείς όπου υπάρχουν «μαύρες τρύπες»: η υγεία, οι ΔΕΚΟ και η αυτοδιοίκηση.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ο οποίος πληροφορήθηκε την επίθεση της κυρίας Μπακογιάννη από τη Νέα Υόρκη, «σήκωσε το γάντι» και απάντησε σε έντονο ύφος κατηγορώντας την πρώην υπουργό: «Θα εξέπληττε διαφορετική στάση από αυτή που ακολουθεί η κυρία Μπακογιάννη στην προσπάθειά της να εξασφαλίσει παρουσία και ρόλο».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ βάλλεται και για τον χαρακτηρισμό ότι ο κ. Καραμανλής είναι «ιστορικό πρόσωπο» αλλά και για την αναφορά του πως «μόνο οι τυφλοί δεν έβλεπαν ότι έρχεται η κρίση». Οι καραμανλικοί τον έχουν στο «στόχαστρο» και η δυσφορία κυριαρχεί στο εσωτερικό της ΝΔ. Πιο χαρακτηριστικό ήταν το «καρφί» του κ. Αρ. Σπηλιωτόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι αν ήξερε περισσότερα ο κ. Αβραμόπουλος θα έπρεπε να μιλήσει και να διαχωρίσει τη θέση του. Τη σκυτάλη πήρε ο βουλευτής κ. Αργ. Ντινόπουλος, ο οποίος τόνισε (Ρ/Σ Αθήνα 9,84) ότι αν ο κ. Αβραμόπουλος διαφωνούσε «όφειλε αν έβλεπε αυτά που έβλεπε να έχει παραιτηθεί από υπουργός» και υπενθύμισε πως ήταν πρωτοκλασάτος υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, ενώ ο κ. Θ. Καράογλου ανέφερε ότι είναι λάθος η κριτική στον τέως πρωθυπουργό.

Τελική ευθεία για το κόμμα της Ντόρας
Πριν από την ψήφιση του προϋπολογισμού θα είναι έτοιμο το κόμμα της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, όπως αποκάλυψε η ίδια μιλώντας στον Ρ/Σ Βήμα FΜ. Οι συζητήσεις μεταξύ στελεχών ανά την επικράτεια προχωρούν, ενώ σταδιακά οργανώνονται και οι πυρήνες της στην περιφέρεια. Παράλληλα έχουν αρχίσει και οι επισκέψεις των στενών συνεργατών της σε αρκετές πόλεις ώστε να προετοιμαστεί κατάλληλα η υποδοχή του κόμματος σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Χαρακτηριστική ήταν η προ ημερών επίσκεψη του διευθυντή του πολιτικού της γραφείου κ. Δ. Ζαφεριάδη στη Θράκη. Ηδη ολοκληρώνονται οι εργασίες στο κτίριο όπου θα είναι τα γραφεία αρχικά του «Φόρουμ για την Ελλάδα». Το πενταώροφο κτίριο, περίπου 500 τ.μ., βρίσκεται στη λεωφ. Συγγρού 47-49, πολύ κοντά στο πολιτικό της γραφείο, στην αρχή του πεζοδρόμου της Διον. Αρεοπαγίτου.