Κέρδη το 2012 και με τα χειρότερα σενάρια

Επιστροφή σε κερδοφορία το 2012 δείχνουν τα τεστ αντοχής που διενήργησε ο όμιλος της Credit Αgricole για την Εμπορική Τράπεζα, παρά την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία. Οπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της Εμπορικής Τράπεζας για την περίοδο 2009- 2013 παραμένει σταθερό, παρά την αυστηρότερη προσέγγιση ως προς το κόστος κινδύνου που αφορά το χαρτοφυλάκιο παλαιότερων δανείων. Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά τραπεζικά έσοδα για την τετραετία 2010- 2013 παραμένουν σταθερές σε γενικές γραμμές, αυξημένες βραχυπρόθεσμα λόγω βελτιωμένων περιθωρίων σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Κέρδη το 2012 και με τα χειρότερα σενάρια | tovima.gr

Επιστροφή σε κερδοφορία το 2012 δείχνουν τα τεστ αντοχής που διενήργησε ο όμιλος της Credit Αgricole για την Εμπορική Τράπεζα, παρά την ύφεση που πλήττει την ελληνική οικονομία.

Οπως ανακοίνωσε χθες η τράπεζα, το σχέδιο αναδιάρθρωσης και ανάπτυξης της Εμπορικής Τράπεζας για την περίοδο 2009- 2013 παραμένει σταθερό, παρά την αυστηρότερη προσέγγιση ως προς το κόστος κινδύνου που αφορά το χαρτοφυλάκιο παλαιότερων δανείων.

Αναλυτικότερα, οι εκτιμήσεις για τα καθαρά τραπεζικά έσοδα για την τετραετία 2010- 2013 παραμένουν σταθερές σε γενικές γραμμές, αυξημένες βραχυπρόθεσμα λόγω βελτιωμένων περιθωρίων σε σχέση με το αρχικό σχέδιο.

Οπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το αποτέλεσμα αυτό υποστηρίχθηκε περαιτέρω από τις επιτυχημένες διαφημιστικές καμπάνιες της Εμπορικής, οι οποίες προωθούν προϊόντα της τράπεζας σχεδιασμένα σε συνεργασία με τον όμιλο της Credit Αgricole.

Ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας κ. Αλ.

Στρουμπ θεωρεί ότι μεσοπρόθεσμα η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επηρεάσει τα έσοδα με χαμηλότερα περιθώρια, στο πλαίσιο επιβράδυνσης του όγκου δανείων και καταθέσεων.

Ταυτόχρονα όμως θα επιτευχθεί μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις μείωση των λειτουργικών εξόδων, χάρη στον αυστηρότερο έλεγχο του συνόλου των δαπανών. Ολα τα παραπάνω αναμένεται να οδηγήσουν σε λειτουργικά κέρδη συνολικά υψηλότερα από αυτά που προέβλεπε το σχέδιο που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο του 2009.

Σε συνέχεια της «κεντροποίησης» των διαδικασιών έγκρισης δανείων, οι προβλέψεις των νέων δανείων είναι περιορισμένες. Παρ΄ όλα αυτά, με δεδομένη την οικονομική κατάσταση και την υποβάθμιση των ελληνικών τραπεζών και των κρατικών ομολόγων από τους οίκους αξιολόγησης, η Εμπορική Τράπεζα αποφάσισε να αξιολογήσει την επίδραση που οι νέες αυτές εξελίξεις θα μπορούσαν να έχουν τόσο στο παλαιό της χαρτοφυλάκιο όσο και στο σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε σε ένα υποθετικό στρες τεστ, λαμβάνοντας υπόψη διάφορα οικονομικά σενάρια, καταλήγοντας ότι ακόμα και στην περίπτωση σημαντικής αρνητικής εξέλιξης στην οικονομική κατάσταση τα βασικά μεγέθη της τράπεζας θα παραμείνουν σταθερά. Με βάση αυτό το σενάριο, το σύνολο του κόστους κινδύνου για τα έτη 2010- 2013 θα πρέπει να αυξηθεί κατά 450 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο, κόστος που θα επιβαρύνει κυρίως τα έτη 2010 και 2011.

Εξάλλου, η θυγατρική της Εmporiki Leasing θα διαθέσει για περιορισμένο χρονικό διάστημα από το δίκτυο της Εmporiki Βank ένα νέο, προνομιακό πρόγραμμα leasing για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα προσφέρει ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους χρηματοδότησης, ιδανικούς για την ανανέωση επαγγελματικού εξοπλισμού και οχημάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk