Με το βλέμμα στο έλλειμμα

Επτά φορολογικά μέτρα εξήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου

«Πακέτο μέτρων» το οποίο αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παθανασίου. Τα μέτρα αυτά αν και δεν είναι ευχάριστα είναι αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα.

«Πακέτο μέτρων» το οποίο αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία έσοδα ύψους 1,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παθανασίου. Τα μέτρα αυτά αν και δεν είναι ευχάριστα είναι αναγκαία και δίκαια κοινωνικά κατανεμημένα, είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι τα μέτρα αυτά είναι τα εξής:
-Επιβάλλονται τέλη κυκλοφορίας στα σκάφη άνω των δέκα μέτρων. Και έκτακτη εισφορά στους κατόχους των σκαφών αναψυχής. Το μέτρο αυτό θα αποφέρει 60-70 εκατ. ευρώ.
-Επιβάλλεται ετήσιος ειδικός φόρος για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού. Ο ειδικός φόρος θα επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με τον κυβισμό και αναμένεται να αποφέρει 80 εκατ. ευρώ.
-Αυξάνεται ο ειδικός φόρος στα καύσιμα από τα 359 ευρώ στα 410 ευρώ. Ο φόρος αυτός δεν αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης και αναμένεται να αποφέρει στα έσοδα άλλα 200 εκατ. ευρώ.
-Τροποποιείται ο υπολογισμός πληρωμής της κινητής τηλεφωνίας. Και επιβάλλεται στα καρτοκινητά ένα τέλος ίσο με 10%. Αναμένεται η είσπραξη περίπου 140 εκατ. ευρώ.
-Καταργείται το αφορολόγητο όριο στα λαχεία κλπ. και αναμένεται η είσπραξη 180 εκατ. ευρώ.
-Τακτοποιείται το θέμα των ημιυπαίθριων χώρων με αποτέλεσμα να εισπραχθούν 1,15 δισ. ευρώ.
-Μειώνεται η διεθνής αναπτυξιακή βοήθεια κατά 120 εκατ. ευρώ.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου είπε ότι οι κυβερνητικοί στόχοι, της μείωσης του ελλείμματος στο 3,7% το 2009, της
δημιουργίας προϋποθέσεων για τον περιορισμό του δημοσίου χρέους και της διατήρησης της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας παραμένουν σταθεροί. Επίσης είπε ότι η μάχη κατά της φοροδιαφυγής θα συνεχιστεί όπως και οι προσπάθειες για την περικοπή δαπανών.
Ο κ. Παπαθανασίου ανέφερε επίσης ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί σε θερινό τμήμα της Βουλής σχέδιο νόμου σχετικά με τα πετρελαιοειδή και ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στη διακίνηση των πετρελαιοειδών για την είσπραξη περισσότερων εσόδων.
Πρόσθεσε επίσης ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι σαφές και συγκεκριμένο και ότι αν πλήρωναν όλοι τους φόρους που τους αναλογούσαν δεν θα υπήρχε πρόβλημα εσόδων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Archive
Σίβυλλα
Helios Kiosk