Μόνο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αισιοδοξεί

Αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας διεφάνη προχθές σε συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία «πλησιάζει τη στιγμή της ανάκαμψης»! Και επειδή ο Τρισέ συμβαίνει να είναι και εκπρόσωπος των 10 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, ευλόγως μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης! Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι εμφανίζονται αρκετά.

Μόνο ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ αισιοδοξεί | tovima.gr

Αχτίδα αισιοδοξίας για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας διεφάνη προχθές σε συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στη Βασιλεία της Ελβετίας. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία «πλησιάζει τη στιγμή της ανάκαμψης»! Και επειδή ο Τρισέ συμβαίνει να είναι και εκπρόσωπος των 10 μεγαλύτερων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, ευλόγως μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ της ύφεσης! Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι εμφανίζονται αρκετά… διορατικοί. Διότι ο Τρισέ τοποθέτησε χρονικά την ανάκαμψη στην επόμενη χρονιά. Το 2009, είπε, ο ρυθμός αύξησης του παγκοσμίου ΑΕΠ θα είναι «πολύ κοντά στο μηδέν» . Συμφωνεί, προφανώς, ο ευρωτραπεζίτης με την εκτίμηση που είχε ανακοινώσει τον Ιανουάριο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για ανάπτυξη εφέτος της παγκόσμιας οικονομίας κατά 0,5%.

Πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι η εκτίμηση του ΔΝΤ έγινε προ διμήνου. Την Κυριακή η Παγκόσμια Τράπεζα απεφάνθη ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα συρρικνωθεί εφέτος, πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Πρόκειται για εκτίμηση με την οποία μάλλον συμφωνεί και ο Γουόρεν Μπάφετ. Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον πλανήτη τόνισε

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk