Για τρίτη φορά στη μεταπολιτευτική περίοδο την κυβερνητική θητεία της Νέας Δημοκρατίας ακολουθεί η εμφάνιση στο Κοινοβούλιο νέου πολιτικού σχηματισμού με προέλευση τον συντηρητικό χώρο.


Στις εκλογές του 1977, οπότε ανανεώθηκε η κυβερνητική θητεία του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ξεπήδησε η Εθνική Παράταξη, η οποία με 6,88% εξέλεξε έξι βουλευτές. Το 1993, που η κυβέρνηση του κ. Κ. Μητσοτάκη απώλεσε την εξουσία, η Πολιτική Ανοιξη του κ. Α. Σαμαρά εισήλθε στη Βουλή με 4,88% και δέκα βουλευτές. Η «παράδοση» τηρήθηκε και στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, καθώς με το 3,8% που απέσπασε ο ΛΑΟΣ ο κ. Γ. Καρατζαφέρης θα είναι από την προσεχή εβδομάδα στη Βουλή, επικεφαλής δεκαμελούς κοινοβουλευτικής ομάδας.


Προτού καν όμως ορκιστεί η νέα Βουλή, αρκετοί σπεύδουν να προεξοφλήσουν ότι, όπως συνέβη και στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, το εγχείρημα του ΛΑΟΣ θα αποδειχθεί εξίσου θνησιγενές. Υποστηρίζουν ότι τα στελέχη του θα ακολουθήσουν αργά ή γρήγορα την «πεπατημένη». Και είτε θα βρεθούν, κατά το πρότυπο του κ. Θ. Κατσίκη το 1990, να ενισχύουν την ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία είτε θα ακολουθήσουν το προηγούμενο των βουλευτών της Εθνικής Παράταξης, οι οποίοι, αφού έδωσαν, τον Μάιο του 1980, τις απαιτούμενες ψήφους για την προεδρική εκλογή, κατόπιν στην πλειονότητά τους φιλοξενήθηκαν στις λίστες της ΝΔ, όπως συνέβη αργότερα με τα περισσότερα στελέχη της Πολιτικής Ανοιξης και τον κ. Σαμαρά προσωπικώς.


Ο ίδιος ο κ. Καρατζαφέρης αρνείται ότι θα συμβεί αυτό επικαλούμενος και το γεγονός ότι οι βουλευτές που τον πλαισιώνουν «δεν προέρχονται από την τάξη των απογοητευμένων πολιτευτών της ΝΔ».


Ποιοι είναι όμως οι βουλευτές που εξελέγησαν με το κόμμα που ίδρυσε ο πρώην βουλευτής ο οποίος διεγράφη από τη Νέα Δημοκρατία μετά τις εκλογές του 2000; Οι πλέον προβεβλημένοι εξ αυτών έχουν προέλευση από τον ακροδεξιό εθνικιστικό χώρο. Ο απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών και ήδη δικηγόρος κ. Μ. Βορίδης, ο οποίος εξελέγη στο Υπόλοιπο Αττικής, προσχώρησε στον ΛΑΟΣ μετά τις εκλογές του 2004, στις οποίες είχε κατεβεί ως επικεφαλής του Ελληνικού Μετώπου. Ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο οποίος εξελέγη στη Β’ Αθηνών, και ο κ. Κ. Βελόπουλος στη Β’ Θεσσαλονίκης είχαν πρωτεύσει και την προηγούμενη φορά που ήταν υποψήφιοι καθώς έγιναν ευρύτερα γνωστοί από τις τηλεοπτικές εκπομπές τους στις οποίες προωθούσαν βιβλία ελληνολατρίας. Στον ίδιο χώρο διακρίθηκε, μέσω των εκπομπών του στο Τηλεάστυ, και ο νεαρός δικηγόρος κ. Αθ. Πλεύρης, βουλευτής στην Α’ Αθηνών, ακολουθώντας τα (ιδεολογικά) χνάρια του πατρός του κ. Κ. Πλεύρη, ιδρυτή της οργάνωσης «4η Αυγούστου», που ήταν υποψήφιος στις προηγούμενες εκλογές.


Από τον τηλεοπτικό σταθμό που «έστησε» ο κ. Καρατζαφέρης έγινε εξάλλου γνωστή η εκλεγείσα στη Β’ Πειραιώς κυρία Δήμητρα Αράπογλου, η οποία, κωφάλαλη η ίδια, μετέδιδε τις ειδήσεις για τα άτομα με προβλήματα ακοής και πρώτευσε στην περιφέρειά της ήδη από το 2004. Στον ίδιο σταθμό, όπως και σε ορισμένους άλλους προηγουμένως, έκανε εκπομπές ο σεξολόγος κ. Β. Αποστολάτος, ο οποίος εξελέγη με την πρώτη βουλευτής στην Α’ Πειραιώς.


Στο τρένο του ΛΑΟΣ ανέβηκαν αργότερα ο οικονομολόγος κ. Κ. Αϊβαλιώτης, ο οποίος υπήρξε συνεργάτης τόσο του κ. Ν. Κακλαμάνη όσο και του κ. Ι. Μαρίνου κατά τις θητείες τους στο Ευρωκοινοβούλιο και συνέχισε με τον κ. Καρατζαφέρη, ο οποίος κρατώντας την έδρα της Θεσσαλονίκης τον έκανε βουλευτή στη Β’ Αθηνών, όπως και ο φιλόλογος κ. Αστ. Ροντούλης, ο οποίος εξελέγη στη Λάρισα έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τυρνάβου αλλά και των τριτέκνων, τους οποίους δεν μπορεί πλέον να εκπροσωπεί διότι απέκτησε τέταρτο παιδί.


Ο μόνος, τέλος, που αναφέρει ευθέως στο βιογραφικό του το «γαλάζιο» παρελθόν του είναι ο εκ Σερρών μηχανολόγος κ. Η. Πολατίδης, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της τοπικής ΟΝΝΕΔ αλλά το 1997 εγκατέλειψε την κυβερνητική παράταξη.