Κ
ΑΙ ΟΜΩΣ, η ελληνική συνήθεια της «τελευταίας στιγμής» αυτή τη φορά παραμερίσθηκε! Η επιτροπή μας στη Λωζάνη κατέθεσε μία μέρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας τον Φάκελο με την υποψηφιότητα της Αθήνας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ηταν ο τέταρτος Φάκελος κατά σειρά που… έπιασαν στα χέρια τους οι Αθάνατοι (ο πρώτος ήταν του Σαν Χουάν, ο δεύτερος της Ρώμης και ο τρίτος του Μπουένος Αϊρες) και παρεδόθη στην έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής την Τετάρτη στις 11.06 τοπική ώρα.


Μάλιστα, η υπεύθυνη της ΔΟΕ κυρία Ζακλίν Μπάρετ που τον παρέλαβε ένιωσε ιδιαίτερη έκπληξη βλέποντας την… επίσημη συνοδεία του. Γιατί ήταν εκεί όλη η ελληνική αντιπροσωπεία. Ο επικεφαλής της σύνταξης του Φακέλου κ. Πέτρος Συναδινός, η πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Ολυμπιακών Αγώνων «Αθήνα 2004» Γιάννα Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο αναπληρωτής διευθυντής της Επιτροπής Γιάννης Γιαννάκης και για ηθική συμπαράσταση ο σύζυγος της προέδρου και μία υπάλληλος της Επιτροπής. Μπροστά στην αντιπροσωπεία του Κέιπ Τάουν (βασικός μας αντίπαλος στη διεκδίκηση της Ολυμπιάδας) που κατέφθασε μερικά λεπτά αργότερα και απετελείτο από δύο αθλητικώς ενδεδυμένους νεαρούς, η δική μας φαινόταν πολύ πιο αξιόπιστη, εξ ου και κέρδισε τις εντυπώσεις. Και όχι μόνο λόγω εμφάνισης μελών αλλά και λόγω εμφάνισης… Φακέλου.


Ολες οι άλλες αποστολές, βλέπετε, κατέθεσαν τους Φακέλους τους μέσα σε απλά κιβώτια από χαρτόνι. Αντίθετα, η ελληνική αποστολή χρησιμοποίησε κιβώτια από λευκό ανακυκλώσιμο χαρτί με το λογότυπο της υποψηφιότητάς μας, πράγμα που σχολιάσθηκε θετικά από τη ΔΟΕ. Τα συγκεκριμένα κιβώτια, μάλιστα, προκάλεσαν και την αντίδραση των υπαλλήλων κατά τη μεταφορά τους στο τελωνείο. «Τι είναι αυτά τα μεγάλα πακέτα;», ρώτησαν οι τελωνειακοί. «Είναι το μέλλον της Αθήνας!», απάντησε η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη και τους εξήγησε περί τίνος πρόκειται. Και βεβαίως με ένα «και με τη δική μας την ευχή!» τα σύνορα άνοιξαν.


Ως τη Λωζάνη οι Φάκελοι έφθασαν μέσα σε ένα μικρό βαν. Οι έλληνες υπεύθυνοι τους πρόσεχαν ως κόρην οφθαλμού ­ ακολουθούσαν το βαν με το αυτοκίνητο της αποστολής, προς αποφυγήν παντός… παρατράγουδου. Διόλου παράξενο, αν σκεφθείτε πόσο τους ταλαιπώρησαν για να φθάσουν ως εκεί. Για την έγκαιρη παράδοση του υλικού το τυπογραφείο και το πιεστήριο όπου εκτυπώθηκαν τα έγγραφα δούλεψαν ασταμάτητα ­ τρεις συνεχόμενες βάρδιες επί πέντε ημέρες. Τα μέλη της επιτροπής καθ’ όλο το διάστημα της εκτύπωσης κοιμούνταν δίωρα και τρίωρα. Αλλά στο τέλος όλα πήγαν καλά. Το υλικό της υποψηφιότητάς μας, αισθητικώς εξαίρετο, ήταν έτοιμο μία μέρα νωρίτερα από την τελική ημερομηνία παράδοσης. Πώς το γιόρτασαν η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, ο κ. Π. Συναδινός και ο κ. Ι. Γιαννάκης; Με πάρτι στο τυπογραφείο και σαμπάνια σε πλαστικά ποτηράκια!


«Είμαστε αισιόδοξοι», λέει η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη. Και όσο για τον τίτλο του «φαβορί» που πολλοί αποδίδουν στην ελληνική υποψηφιότητα: «Εμείς δεν τον αποδεχόμαστε, αν και ξέρουμε ότι έχουμε σημαντικές πιθανότητες», παρατηρεί. «Ολα τα “αγκάθια” που μας στέρησαν την Ολυμπιάδα του 1996 τώρα πλέον εκλείπουν. Οι συγκοινωνίες, οι τηλεπικοινωνίες, τομείς που παλιά είχαν σημαντικά προβλήματα, τώρα λειτουργούν υπέρ μας. Εχουμε λύσεις, όπως το κατασκευαζόμενο μετρό, το νέο αεροδρόμιο, ο άξονας Σταυρού – Ελευσίνας, η κινητή τηλεφωνία… Και πάνω από όλα, διαθέτουμε εξαιρετικές αθλητικές εγκαταστάσεις. Σε ποσοστό σχεδόν 90% είναι έτοιμες για τους αγώνες, ενώ ό,τι λείπει είναι ήδη σχεδιασμένο, έχει μπει στη διαδικασία του γίγνεσθαι. Αυτό είναι ένα από τα μεγάλα μας ατού: όπως φαίνεται και στον Φάκελό μας, σε επίπεδο εγκαταστάσεων είμαστε πολύ μπροστά».


Τι περιέχει, όμως, ο άρτι παραδοθείς στη ΔΟΕ Φάκελος; Κατ’ αρχήν, αποτελείται από τρεις τόμους με 19 κεφάλαια. Στον πρώτο τόμο (χρώματος μπλε) περιέχονται όλα τα στοιχεία για την Αθήνα και την Ελλάδα, καθώς και επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Πρωθυπουργού, των μελών της ΕΟΑ, του υφυπουργού Αθλητισμού και της προέδρου της Επιτροπής Διεκδίκησης. Ο δεύτερος τόμος (χρώματος πρασίνου) αναφέρεται στις αθλητικές εγκαταστάσεις της χώρας μας και περιέχει φωτογραφίες, σχέδια και διαγράμματα, ενώ ο τρίτος (χρώματος κόκκινου) δίνει πληροφορίες για τις τηλεπικοινωνίες, το οδικό δίκτυο και ό,τι άλλο αφορά την υποδομή της Αθήνας.


Ο Φάκελος της Αθήνας αποτελείται από 687 σελίδες που απαντούν στις 582 ερωτήσεις της ΔΟΕ. Το απαραίτητο υλικό που απαιτεί η ΔΟΕ, βέβαια, είναι μόλις 600 σελίδες, όμως, όπως λέει και η κυρία Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη, «η υποδομή μας δεν χωρούσε σε 600 σελίδες!». Συνολικά, στη Λωζάνη ταξίδεψαν 70 αντίτυπα του Φακέλου μέσα σε 10 κιβώτια. Ο κάθε Φάκελος ζυγίζει 2 κιλά 800 γραμμάρια ­ υλικό πλουσιότατο, που σε πρώτη φάση θα απασχολήσει τη διοίκηση της ΔΟΕ για περίπου 15 ημέρες, ώσπου να τελειώσει το αρχικό «ξεσκόνισμα» των υποψηφιοτήτων. Αργότερα, γύρω στις 24-28 Οκτωβρίου, θα γίνει η «αυτοψία». Οι υπεύθυνοι της ΔΟΕ θα έλθουν στην Αθήνα με ένα αντίτυπο του Φακέλου μας για να ελέγξουν την αξιοπιστία των απαντήσεών μας. Τον Φεβρουάριο του 1997 θα παραδοθούν στη ΔΟΕ όλα τα πορίσματα από τον έλεγχο των 11 χωρών που διεκδικούν την Ολυμπιάδα του 2004 και στις 6-7 Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι πέντε φιναλίστ. Οσο για το «and the winner is…» θα ακουστεί μετά την τελική συνεδρίαση των 112 μελών της ΔΟΕ, στις 5 Σεπτεμβρίου του 1997. Και ας ελπίσουμε ότι θα τελειώνει με τη λέξη «… Athens!».





Ο
Ι ΦΑΚΕΛΟΙ κατετέθησαν, η εξέτασή τους ξεκίνησε και τα προγνωστικά… οργιάζουν. Εν όψει του 2004 ένδεκα χώρες ετοιμάζονται να κόψουν το νήμα της Ολυμπιάδας. Πλέον αξιόμαχη αντίπαλός μας η Ρώμη, που έχει να επιδείξει σημαντικά πλεονεκτήματα. Με έναν Φάκελο 700 σελίδων και με σημαντική πείρα σε αθλητικές διοργανώσεις θεωρείται, μαζί με την Αθήνα, το φαβορί για τους Ολυμπιακούς του 2004. Βασικό ατού της, η υποστήριξη του προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου Πρίμο Νεμπιόλο ­ που όμως δεν διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με τον πρόεδρο της ΔΟΕ Χουάν Αντόνιο Σάμαρανκ.


Αρκετά φιλόδοξη και η υποψηφιότητα της Στοκχόλμης, που μπορεί να υπερηφανεύεται για την οικονομική της ανάπτυξη, τις τεχνολογικές της δυνατότητες και τη χαμηλή εγκληματικότητα. Πιθανότητες στην κούρσα της διεκδίκησης έχει και το Κέιπ Τάουν με επικεφαλής της προσπάθειας τον Νέλσον Μαντέλα. Η πόλη μπορεί να μην έχει μεγάλη πείρα σε τέτοιες διοργανώσεις, να έχει σημαντικά προβλήματα φυλετικών διακρίσεων και κλιματολογικές συνθήκες ακατάλληλες για μεγάλα ρεκόρ, όμως το γεγονός ότι ποτέ δεν έχουν γίνει Ολυμπιακοί Αγώνες στη Νότια Αφρική ίσως αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για τη ΔΟΕ.


Από τα μέχρι στιγμής προγνωστικά, πιθανότητες να μπουν στο «κλαμπ» των πέντε φιναλίστ συγκεντρώνουν οι δύο υποψήφιες πόλεις της Νότιας Αμερικής, το Ρίο ντε Τζανέιρο (Βραζιλία) και το Μπουένος Αϊρες (Αργεντινή). Το πρώτο έχει μεγάλο ατού τον Πελέ, αλλά και το γεγονός ότι ποτέ άλλοτε η Νότια Αμερική δεν ανέλαβε Ολυμπιακούς Αγώνες. Είναι όμως μάλλον δύσκολο η ΔΟΕ να επιλέξει μια χώρα με τόσα οικονομικά προβλήματα και τέτοια εγκληματικότητα. Οσο για το Μπουένος Αϊρες, η υποψηφιότητά του φαίνεται να έχει καλύτερες προοπτικές, καθώς η οικονομία του είναι αρκετά ανεπτυγμένη, από τεχνολογικής απόψεως βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, ενώ ο πρόεδρος της Αργεντινής Κάρλος Μενέμ έχει αρχίσει ήδη τις επαφές του με τη ΔΟΕ. Μέσα στην πεντάδα των φιναλίστ, εξάλλου, δεν αποκλείεται να βρεθεί και η γαλλική Λιλ. Αν και πρόκειται για πόλη επαρχιακή χωρίς ιδιαίτερη εμπειρία σε αθλητικές διοργανώσεις, δικαιούται να ελπίζει καθώς οι τελευταίοι Ολυμπιακοί που έγιναν στη Γαλλία ήταν το 1924.


Λιγότερες πιθανότητες, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, φαίνεται να έχουν η Σεβίλλη ­ οι Ολυμπιακοί του 1992 στη Βαρκελώνη καθιστούν απίθανη την επιλογή της Ιβηρικής χερσονήσου για άλλη μία φορά ­, η Κωνσταντινούπολη, που έχει μικρή εμπειρία και μεγάλα προβλήματα σε επίπεδο οικονομίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Αγία Πετρούπολη (οι Ολυμπιακοί του 1980 που έγιναν στη Μόσχα είναι πολύ κοντά χρονικά), και τέλος το Σαν Χουάν του Πουέρτο Ρίκο, που ανήκει στις ΗΠΑ.