Φρίντας Μπιούμπι: Μελίνα, μια θεά με το διάβολο μέσα της, Εκδόσεις Terzo-books, Αθήνα 1996, σελ. 540.


Η συγγραφέας του βιβλίου «Μελίνα, μια θεά με το διάβολο μέσα της», δημοσιογράφος Φρίντα Μπιούμπι λέει: «Ασφαλώς, όχι. Καμία ζωή και πολύ περισσότερο η θυελλώδης ζωή της Μελίνας Μερκούρη δεν μπορεί να χωρέσει σε ένα βιβλίο, αλλά έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να είναι αντιπροσωπευτικό».


Και πράγματι η κ. Μπιούμπι έκανε μια προσπάθεια δύο ετών για τη συγγραφή αυτού του βιβλίου – ντοκουμέντου. Είδε περισσότερους από 70 ανθρώπους που γνώριζαν τη Μελίνα, ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη και στο Παρίσι, δύο πόλεις όπου έζησε πολύ η Μελίνα κυρίως τα χρόνια της εξορίας, έψαξε σε βιβλιοθήκες και σε αρχεία στην Ελλάδα, στο Παρίσι, στη Νέα Υόρκη.


Εκείνοι που μίλησαν λιγότερο στην κ. Μπιούμπι ήταν οι πιο κοντινοί άνθρωποί της: ο κ. Ζυλ Ντασσέν, η κ. Μανουέλα Παυλίδου, η κ. Δέσπω Διαμαντίδου. Οχι πως δυσπιστούσαν απέναντι στη συγγραφέα, αλλά τους ήταν εξαιρετικά επίπονο να αρχίσουν να διηγούνται τη ζωή τους κοντά στη Μελίνα, να την περιγράψουν έτσι όπως ήταν.


Χαρακτηριστική είναι η απάντηση του κ. Ντασσέν, που ήταν ο πρώτος στον οποίο απευθύνθηκε η κ. Μπιούμπι όταν της ανατέθηκε από την Terzo-books η συγγραφή του βιβλίου: «Δεν χρειάζεται να σου δώσω την άδειά μου για να το κάνεις, την έχεις. Αλλά μη μου ζητήσεις να σου μιλήσω για τη Μελίνα. Ούτε σωματικά ούτε ικανός να το κάνω είμαι». Δέχθηκε τελικά από τους ανθρώπους της Μελίνας να μιλήσει ο αδελφός της κ. Σπύρος Μερκούρης. Στην αρχή ήταν και αυτός διστακτικός, γιατί δεν γνώριζε τη συγγραφέα. Οταν διάβασε κείμενά της πείστηκε και άφησε τις αναμνήσεις από την αδελφή του να κυλήσουν…


Διηγήθηκε, επί παραδείγματι, πώς όλα στη συμπεριφορά της Μελίνας ήταν σκηνοθετημένα, τίποτε δεν ήταν τυχαίο, αλλά η ίδια έμπαινε τόσο πολύ στο πετσί αυτών των κινήσεών της ώστε τελικά ήταν αυθόρμητες!


Η Φρίντα Μπιούμπι σε αυτό το οδοιπορικό της για τη Μελίνα διαπίστωσε πόσο αποδεκτή ήταν στο εξωτερικό και πόσο αμφισβητούμενη στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικό είναι το κεφάλαιο που αναφέρεται στην υποδοχή που επεφύλαξαν στην υπέρλαμπρη σταρ και αγωνίστρια οι κάτοικοι της Κοκκινιάς: της έκλειναν την πόρτα κατάμουτρα λέγοντας «Η θεατρίνα να πάει στο θέατρο»!


Τα ήξερε αυτά η Μελίνα και σε συνέντευξή της στον «Ταχυδρόμο» είχε πει: «Αμα πεθάνω, να δείτε τι ωραία κηδεία θα μου κάνουν. Εμείς οι Ελληνες ξέρουμε να κηδεύουμε».


Πάντως το βιβλίο εξαντλήθηκε μέσα σε λίγες ημέρες και τώρα κυκλοφορεί η δεύτερη έκδοσή του, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από το εξωτερικό ­ Ιταλία, Γαλλία, Αγγλία. Τη Μελίνα ούτως ή άλλως είναι αδύνατον να την περιγράψεις, απλώς τη θυμίζεις· και η κ. Μπιούμπι τη θυμίζει με πολύ θαυμασμό και μεγάλη αντικειμενικότητα.