Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών η ένταση ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα μετά τον άγριο ξυλοδαρμό καθηγητή που είχε καταγγελθεί από συνάδελφό του για τοκογλυφία, εκβιασμό και περιστατικό προσβολής της γενετήσιας πράξης.

Οπως ανέφερε σχετικά με τις κατηγορίες αυτές τις προηγούμενες ώρες η διοίκηση του Ιδρύματος, ο συγκεκριμένος καθηγητής παραπέμφθηκε εντός οκτώ ημερών από την ημέρα που έλαβε τη σχετική ενημέρωση από την Εισαγγελία στο Πειθαρχικό Συμβούλιο των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ. Παράλληλα η διοίκηση του Πανεπιστημίου κοινοποίησε το έγγραφο της απόφασης για την παραπομπή στην υπουργό Παιδείας και στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Από την πλευρά του υπουργείου Παιδείας ζητήθηκε η γνώμη της Συγκλήτου του Ιδρύματος και τα μέλη της αποφάσισαν ομόφωνα να μην τεθεί σε αποχή από την άσκηση των καθηκόντων του μέχρι την έκδοση της σχετικής πειθαρχικής απόφασης, με βάση «το τεκμήριο της αθωότητας». Κι αυτό γιατί οι καταγγελίες μεταξύ πανεπιστημιακών έχουν καταγραφεί ξανά στο παρελθόν, με τις διοικήσεις τους να περιμένουν τις επίσημες αποφάσεις των Αρχών πριν δράσουν.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης οι εξελίξεις των προηγούμενων ημερών ήταν επίσης καταιγιστικές, με ομάδες καταληψιών να συλλαμβάνονται και μέσα σε λίγες ώρες άλλους ομοϊδεάτες τους να ξανακαταλαμβάνουν άλλους χώρους του Ιδρύματος. Τα επεισόδια αυτά ξεκίνησαν μετά την εκκένωση κατάληψης του αντιεξουσιαστικού χώρου μέσα στο ΑΠΘ και το Βιολογικό Τμήμα του, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και μετά από… 34 χρόνια λειτουργίας της. Είχε προηγηθεί βέβαια τους προηγούμενους μήνες η εκκένωση του κατάληψης του κτιρίου Γκίνη στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η εκκένωση μεγάλων καταλήψεων στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε αυτό το φόντο συνεδρίασε τις προηγούμενες ημέρες και η έκτακτη σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ με αφορμή το άνοιγμά τους σε διά ζώσης μαθήματα μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και το αίτημα των διοικήσεών τους για επικαιροποίηση των σχετικών πρωτοκόλλων για τα μέτρα περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού από τα συναρμόδια υπουργεία.

Η Σύνοδος καταδίκασε σε όλους τους τόνους τα κρούσματα βίας στο εσωτερικό των ΑΕΙ.