«Ισως να είμαι ο μόνος που έζησε και τα δύο κατακλυσμιαία γεγονότα της καταγεγραμμένης Ιστορίας έχοντας υπηρετήσει σε υψηλά αξιώματα. Ενώ όμως στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο κατείχα υπεύθυνα αλλά δευτερευούσης σημασίας αξιώματα, στον δεύτερο πόλεμο με τη Γερμανία για περισσότερο από πέντε χρόνια υπηρέτησα ως επικεφαλής της κυβέρνησης της Αυτού Μεγαλειότητος. Ως εκ τούτου, γράφω από διαφορετική σκοπιά και με μεγαλύτερη εγκυρότητα από όση ήταν εφικτή στα πρώτα μου βιβλία. Ετσι αποφεύγω να χαρακτηρίσω το βιβλίο αυτό ως ιστορικό, καθώς αυτό είναι καθήκον μιας άλλης γενιάς, αλλά μπορώ να βεβαιώσω υπεύθυνα ότι αποτελεί μια συμβολή στην καταγραφή της Ιστορίας που θα είναι χρήσιμη για το μέλλον» γράφει στον πρόλογο του έργου του που ξεπερνά κατά πολύ τις χίλιες σελίδες.

Σπουδαίος ιστοριογράφος

Ο σερ Ουίνστον Λέοναρντ Σπένσερ Τσόρτσιλ δεν ήταν φυσικά ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Ο «πατέρας της νίκης» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ο μοιραίος άνθρωπος για τον Χίτλερ, που μόνος και εναντίον όλων κινητοποίησε τελικά την Αγγλία και την Αμερική στη φοβερότερη σύρραξη της Ιστορίας, υπήρξε, μεταξύ πολλών άλλων, σπουδαίος ιστοριογράφος. Και ασφαλώς ο μοναδικός που η ιδιότητα του κατόχου του Βραβείου Νομπέλ υπήρξε δευτερεύουσα σε σημασία στο βιογραφικό του. Ομως το βιβλίο για το οποίο έλαβε το Βραβείο Νομπέλ το 1953 δεν είναι: πρόκειται για το κορυφαίο απόλυτο έργο αναφοράς στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Το βιβλίο που αντίστοιχό του ούτε υπήρξε ούτε πρόκειται να υπάρξει. Το βιβλίο πάνω στο οποίο «πάτησε» έκτοτε η παγκόσμια ιστοριογραφία του πολέμου και η ενδελεχής κατανόηση των μεγάλων και μικρών στιγμών του, των κινδύνων και των θυσιών, των όσων παίχτηκαν για το μέλλον του κόσμου στην πιο φοβερή εποχή, από το 1939 μέχρι το 1945. Χωρίς τον Τσόρτσιλ, ούτε το τέλος της θα ήταν ίδιο αλλά ούτε και η γνώση μας γι’ αυτήν. Αυτό το μνημειώδες έργο, τον «Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο» του Τσόρτσιλ, προσφέρει στους αναγνώστες του «Το Βήμα» από την Κυριακή 9 Ιανουαρίου σε μια μοναδική τετράτομη έκδοση αναφοράς.

Ο «Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος» δεν είναι το μοναδικό δείγμα γραφής, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, του Τσόρτσιλ, που είχε αρχίσει να γράφει ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Γεννημένος στην Οξφόρδη το 1874, το πρώτο σημαντικό βιβλίο του με τίτλο «Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου» εκδόθηκε το 1930, για να ακολουθήσουν άλλα, όπως ανάμεσά τους κορυφαία έργα: «Το Ανατολικό Μέτωπο» το 1931, το ογκώδες «Μάρλμπορο: Η ζωή και η εποχή του» που ολοκληρώθηκε το 1938 ή οι «Μεγάλοι σύγχρονοι» το 1937. Ο Τσόρτσιλ, συνεπώς, κάθε άλλο παρά «άκαπνος» ήταν στο πεδίο της συγγραφής όταν καταπιάστηκε με το magnum opus του για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που η συγγραφή του κράτησε αρκετά χρόνια. Και που, κατά ειρωνεία της Ιστορίας, το χρωστάμε εξίσου στον αγγλικό λαό. Την επαύριο του πολέμου ο νικητής του, προς παγκόσμια έκπληξη, καταψηφίζεται από τους συμπατριώτες του και αποχωρεί από την πρωθυπουργία. Τον θεώρησαν καλό για τον πόλεμο, αλλά, προδήλως, όχι αρκετά καλό για την ειρήνη. Ετσι όμως γεννήθηκε αυτό το μέγα έργο που η συγγραφή του απορρόφησε τον Τσόρτσιλ στα αμέσως επόμενα χρόνια, με μόνη ξεκούρασή του το αγαπημένο του χόμπι, τη ζωγραφική – είναι άλλωστε ενδιαφέρον ότι από μια άποψη ο ανελέητος αυτός πόλεμος διεξήχθη κυρίως ανάμεσα σε δύο ευαίσθητους ερασιτέχνες ζωγράφους, καθώς και ο Χίτλερ επίσης ήταν από τα νεανικά του χρόνια.

Με το γνωστό, μοναδικό του φλέγμα, ο Τσόρτσιλ είχε προεξοφλήσει ότι «η Ιστορία θα είναι καλή μαζί μου γιατί θα τη γράψω μόνος μου». Και πράγματι: και την έγραψε και ήταν καλή μαζί του. Φυσικά όμως όχι γι’ αυτόν τον λόγο. Σε αυτό το έργο, που οδηγεί τον αναγνώστη να ακροβατεί διαρκώς ανάμεσα σε χιλιάδες συναρπαστικά γεγονότα που θα ήταν πιθανότατα άγνωστα χωρίς αυτό το βιβλίο, ο Τσόρτσιλ δεν δίνει μόνο τη μεγάλη εικόνα: ο καμβάς του φτάνει παντού με εξωπραγματικά συναρπαστική λεπτομέρεια. Μέχρι τα πέρατα του κόσμου. Η σημασία αλλά και η γοητεία αυτού του έργου είναι τέτοιες ώστε χωρίς αυτό ουσιαστική γνώση και κατανόηση του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου είναι απλώς αδύνατο να υπάρξουν.

Γραφή πρωτόγνωρα ζωντανή

Και αν ο Τσόρτσιλ είχε δώσει μόνο αυτό το βιβλίο στην ανθρωπότητα, μια πραγματική «Βίβλο» του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να έχει κάνει απολύτως τίποτε άλλο στη μακρά εντυπωσιακή ζωή του, η θέση του κορυφαίου ιστοριογράφου του 20ού αιώνα θα ήταν περίπου δικαιωματικά δική του. Οι αναγνώστες θα καταλάβουν αμέσως το γιατί. Ενώ, παράλληλα, θα απολαύσουν μια γραφή πρωτόγνωρα ζωντανή. Ενός ανθρώπου που ήξερε να τη χειρίζεται εξίσου επάξια με την παγκόσμια πολιτική. Και με τον ολοκληρωτικό πόλεμο.