Το μομέντουμ είναι καλό για τη Χαριλάου Τρικούπη. Η σκόνη που είχε σηκωθεί το προηγούμενο διάστημα από το ποδοβολητό της εσωκομματικής γκρίνιας έχει πλέον κάτσει. Η τάση στις δημοσκοπήσεις είναι ανοδική. Τα μηνύματα θετικά. Η διάθεση από όλες τις φυλές της παράταξης χαρακτηρίζεται ως ενωτική και ο Νίκος Ανδρουλάκης ετοιμάζεται για τη δική του «διαβολοβδομάδα» που θα τον φέρει σε πλεονεκτική θέση.

Το βαρύ πρόγραμμα Ανδρουλάκη

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ μέχρι το τέλος της εβδομάδας έχει φορτωμένο πρόγραμμα με αλλεπάλληλες συσκέψεις, συνεντεύξεις, αλλά και ταξίδια στο εξωτερικό. Σήμερα, θα παραχωρήσει συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης, όχι σε έναν, αλλά σε τρεις δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα, στις 11:20 στο πλαίσιο του συνεδρίου του in.gr

«Brain Regain & Retain», που πραγματοποιείται στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα συζητήσει με τους δημοσιογράφους Γιώργο Παπαχρήστο, Δήμητρα Κρουστάλλη και Δημήτρη Μανιάτη για όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Ενώ δύο ώρες αργότερα, στις 13:30 ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί στη Βουλή με το Δίκτυο Ανθεκτικών Πόλεων.

Το ταξίδι Ανδρουλάκη στην Αίγυπτο

Όλα αυτά την ώρα που οι συνεργάτες του ρυθμίζουν τις τελευταίες λεπτομέρειες για το ταξίδι του στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Αίγυπτο. Όπως έγινε γνωστό χθες αργά το απόγευμα, ο κ. Ανδρουλάκης θα συναντηθεί την Παρασκευή με την Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης (Α.Θ.Μ.) τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο τον Β’.

Ακολούθως, θα μεταβεί στα γραφεία της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο Ανδρέα Βαφειάδη και θα επισκεφθεί τα ελληνικά σχολεία. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Ανδρουλάκης θα ξεναγηθεί στο Μουσείο Καβάφη από τη διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Βιβλίου και Πολιτισμού στο παράρτημα της Αλεξάνδρειας, Σταυρούλα Σπανούδη.

Το παρασκήνιο του ταξιδιού

Η άφιξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην Αίγυπτο είναι προγραμματισμένη δύο ημέρες μετά το ταξίδι του υπουργού εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη που πραγματοποιείται, προκειμένου να γίνει προσπάθεια να εξευρεθεί θεσμική λύση για τη Μονή της Αγίας Αικατερίνης στο Όρος Σινά. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής, έχει τεθεί εν αμφιβόλω έπειτα από απόφαση αιγυπτιακού δικαστηρίου που χαρακτηρίζει τη Μονή ως «Αρχαιολογικό Θησαυρό της Αιγύπτου», απαλλοτριώνοντας ουσιαστικά περιουσιακά στοιχεία της.

Από το ΠαΣοΚ κατηγορούν την κυβέρνηση πως έχει απομονώσει τη χώρα σε διεθνές επίπεδο. Τονίζουν μάλιστα πως η φιλία με την Αίγυπτο δοκιμάζεται και πως πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. Το κρίσιμο αυτό εθνικό θέμα έρχεται στο προσκήνιο την ίδια στιγμή, που «η Τουρκία κερδίζει διαρκώς έδαφος στη διεθνή γεωπολιτική σκακιέρα», σημειώνουν στελέχη του ΠαΣοΚ σε όλα τα πάνελ. Ειδικά, μετά τις πρωτοβουλίες της Άγκυρας για το Ρωσο-Ουκρανικό και τη διεθνή συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

Το ταξίδι του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Αίγυπτο, καθώς και οι συναντήσεις του εκεί, ερμηνεύονται από πολλούς, ως μία προσπάθεια ενίσχυσης των δεσμών με την ελληνική κοινότητα, αλλά και του ηγετικού του προφίλ. Στη Χαριλάου Τρικούπη είναι αρκετά προσεκτικοί με τα εθνικά θέματα. Πιστεύουν δε, πως «οι λεπτοί χειρισμοί στα ευαίσθητα αυτά ζητήματα, προσθέτουν πόντους αξιοπιστίας στο ΠαΣοΚ, που έχει τη δυνατότητα παραγωγής θέσεων και ουσιαστικών προτάσεων, σε σχέση με τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης» όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Το insocial πήγε Νότια


Μετά την εκδήλωση της Κυριακής για την αυτοδιοίκηση, με συμμετοχή στελεχών από κάθε τάση της παράταξης, το ΠαΣοΚ συμμετείχε σε μία ακόμη εκδήλωση με αρκετό παρασκήνιο, πολλά χειροκροτήματα και χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Στο Δημαρχείο Γλυφάδας ο καθηγητής και πρώην υπουργός του ΠαΣοΚ Νίκος Χριστοδουλάκης, ο καθηγητής του Ε.Μ.Π. Νίκος Μπελαβίλας, συνταγματολόγος Κώστας Μποτόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της TÜV HELLAS Σάββας Πελτέκης ανέπτυξαν τις θέσεις τους για το παράκτιο μέτωπο της Αττικής, τις υποδομές, την πρόσβαση και την ποιότητα ζωής, σε μία εκδήλωση που συντόνισε η δημοσιογράφος Έφη Φιλιπποπούλου.

Παρόντες επίσης ο οικοδεσπότης και δήμαρχος της πόλης Γιώργος Παπανικολάου, που αν και προέρχεται από άλλη παράταξη, χειροκροτήθηκε για την τοποθέτηση του και χειροκρότησε και ο ίδιος την εκδήλωση. Ο δήμαρχος Καλλιθέας Κώστας Ασκούνης κι ο δήμαρχος Μοσχάτου Ανδρέας Ευθυμίου, μίλησαν αμφότεροι για τα προβλήματα της περιοχής μπροστά σε μία κατάμεστη αίθουσα. Από το ΠαΣοΚ βρέθηκαν αρκετοί εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, καθώς και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και βουλευτής Νοτίου Τομέα Παύλος Χρηστίδης, αλλά και εκπρόσωπος Τύπου Κώστας Τσουκαλάς.

Χρήσιμα συμπεράσματα και… debate

Ο Νίκος Χριστοδουλάκης έθεσε έξι κυρία ζητήματα στην τοποθέτηση του και πρότεινε ως ενδεδειγμένη λύση τη σύσταση ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης ολοκλήρου του μετώπου, που ξεκινάει από το Φάληρο και καταλήγει στο Σούνιο. Ο φορέας αυτός θα μπορεί άμεσα και αποτελεσματικά θα συντονίζει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και θα προσπερνά γραφειοκρατικά και πρακτικά προσκόμματα.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δημιουργήθηκε κι ένα άτυπο debate μεταξύ Νίκου Μπελαβίλα και του Σάββα Πελτέκη. Οι δύο άνδρες διαφώνησαν σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό και αναπτύχθηκαν, μέσα από παράλληλους μονολόγους όλα τα επιχειρήματα, υπέρ και τα κατά του έργου.

Παράλληλα, ο Παύλος Χρηστίδης επεσήμανε από το βήμα πως «χρειαζόμαστε μια Νέα Αστική Συμφωνία, που θα βασίζεται στη διαφάνεια, τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, και σε επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με το βλέμμα στραμμένο σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠαΣοΚ τόνισε επίσης πως πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο σχέδιο βιώσιμης ανάπτυξης για το παραλιακό μέτωπο, ένα δίκτυο πράσινων διαδρόμων και τοπικών συγκοινωνιών, να δοθεί έμφαση στην αστική ανθεκτικότητα και την προστασία από την κλιματική κρίση και πως πρέπει να γίνει άμεση αναβάθμιση γειτονιών με κοινωνικό πρόσημο και στήριξη των δήμων για έργα ανάπλασης.

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για τη σοσιαλδημοκρατία Γιώργος Παπούλιας, έμεινε ικανοποιημένος από την ποιότητα του διαλόγου κι αμέσως μετά την εκδήλωση δήλωσε στο ΒΗΜΑ πως «στόχος μας ήταν, χωρίς προκαταβολή καμίας άποψης, να φέρουμε σε επαφή ανθρώπους της επιστήμης και τεχνοκράτες που γνωρίζουν τα ζητήματα (από την χωροταξία, την πολεοδομία, τον κατασκευαστικό κλάδο, συνταγματολόγους κλπ) με στελέχη της αυτοδιοίκησης, καθώς και φορείς της περιοχής, αλλά και πολιτικούς παράγοντες που αποφασίζουν και υλοποιούν, πολλές φορές, αποφάσεις, συνήθως της κεντρικής διοίκησης».

Ο κ. Παπούλιας υπογράμμισε επίσης πως «ευχάριστη κι εποικοδομητική ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων γι αυτό και επιλέξαμε τη Γλυφάδα, έναν παραλιακό δήμο, για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Η μελέτη και συζήτηση θα συνεχιστεί με επιμέρους γεωγραφικές και θεματικές εξειδικεύσεις που αφορούν τις ακτές, βιομηχανικά παράλια αττικής, τους λιμένες, τις υποδομές, το κυκλοφοριακό κλπ» κατέληξε.