Μνήμες Μαγδεμβούργου ξύπνησαν στο Μάνχαϊμ της Γερμανίας το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν έπεσε σε πλήθος πεζών στην κεντρική πλατεία της πόλης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας άνθρωπος και να τραυματιστούν αρκετοί, όπως επιβεβαίωσε η αστυνομία.
Τουλάχιστον τρία άτομα, ανάμεσά τους ένα παιδί, έχουν διακομιστεί με σοβαρά τραύματα στην Πανεπιστημιακή Κλινική της πόλης, μεταδίδει η DW.
Σύμφωνα με πηγές του γερμανικού πρακτορείου ειδήσεων ο δράστης, ο οποίος έχει στο μεταξύ συλληφθεί είναι Γερμανός και έχει τραυματιστεί και αυτός. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει αν θεωρεί ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα, δυστύχημα ή κάτι άλλο. Σίγουρο είναι ότι το αυτοκίνητο κινήθηκε για μερικές εκατοντάδες μέτρα σε πεζόδρομο και παρέσυρε αρκετούς ανθρώπους.
Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν να αποφύγουν άσκοπες μετακινήσεις, ειδικά στο κέντρο της πόλης. Στο σημείο της επίθεσης έφτασαν ασθενοφόρα και ειδικοί για ψυχολογική υποστήριξη σε όσους βρέθηκαν εκεί την επίμαχη στιγμή.
A car plowed into a crowd in downtown Mannheim, reportedly causing multiple injuries and at least one death. A black SUV sped from Paradeplatz toward Wasserturm. Heavy police and emergency crews are on the scene. Bridges to Ludwigshafen have been sealed off by armed police. pic.twitter.com/Qwm2k7ly7Z
— Geopoliti𝕏 (@DalioTroy) March 3, 2025
Bürgerinnen und Bürger werden gebeten, aufgrund der polizeilichen Einsatzlage die Mannheimer Innenstadt zu vermeiden und großräumig zu umfahren.
— Polizei Mannheim (@PolizeiMannheim) March 3, 2025
Οι αρχές ασφαλείας διεξάγουν εκτεταμένους ελέγχους σε όλα τα σημεία-κόμβους του δικτύου συγκοινωνιών, για το ενδεχόμενο να υπάρχουν και άλλοι εμπλεκόμενοι, ως ύποπτοι στην επίθεση, ενώ στις έρευνες συμμετείχε αρχικώς και ελικόπτερο. Αργότερα ανακοινώθηκε ότι μάλλον δεν υπάρχουν άλλοι συνεργοί.
Χτύπημα στην αποκριάτικη αγορά
Το Μάνχαϊμ βρίσκεται στα βόρεια του κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του. Σήμερα δεν υπήρχε πάντως προγραμματισμένη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, όπως σε πολλές άλλες πόλεις της Γερμανίας με εκατομμύρια ανθρώπους στους δρόμους, μεταδίδει η DW.
Στη συγκεκριμένη πλατεία είχε όμως στηθεί η αποκριάτικη αγορά λόγω της ημέρας (Rosenmontag, αντίστοιχη της ελληνικής Καθαράς Δευτέρας), με αποτέλεσμα να υπάρχει αρκετός συγκεντρωμένος κόσμος.
Δείτε βίντεο και εικόνες από το σημείο
Car driver who plowed into people in Manheim arrested — local media pic.twitter.com/lxNrHJGztI
— Vitamvivere_1 (@Vitamvivere_1) March 3, 2025

REUTERS/Alfio Marino

REUTERS/Alfio Marino

Πηγή φωτογραφίας @DalioTroy






