«Η τεράστια κρίση, η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δημιούργησε μια ενότητα μεταξύ μας που ήταν αδιανόητη μόλις πριν από λίγες μέρες. Φυσικά, η κατάσταση αυτή εγείρει μεγάλες προκλήσεις» δήλωσε χθες ο Νίκος Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον αυστριακό ομόλογό του, Αλεξάντερ Σάλεμπεργκ, στη Βιέννη. Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος ήταν βασικό θέμα και στις συναντήσεις του υπουργού Εξωτερικών με την γενική γραμματέα του ΟΑΣΕ, Χέλγκα Σμιντ, αλλά και με την βρετανίδα ΥΠΕΞ Λιζ Τρας. 

«Καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να δημιουργήσουμε έναν ανθρωπιστικό διάδρομο ώστε οι άνθρωποι που θέλουν να φύγουν, να μπορούν να το πράξουν. O γενικός μας πρόξενος στη Μαριούπολη, είναι ο τελευταίος διπλωμάτης της ΕΕ εκεί και προσπαθούμε για το καλύτερο» σημείωσε ο κ. Δένδιας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα «έχει μια σημαντική μειονότητα στην Ουκρανία και γύρω από τη Μαριούπολη, περίπου 150.000 άτομα. Έχουμε τουλάχιστον 10 θύματα ελληνικής καταγωγής και πολλά άλλα που δεν έχουν ακόμη καταγραφεί».

Επί μέρες, η Μαριούπολη βρίσκεται υπό ρωσικό πολιορκητικό κριό. Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Μανώλης Ανδρουλάκης παραμένει στην περιοχή και φιλοξενείται προσωρινά στο τοπικό κτίριο του ΟΑΣΕ. Προ ημερών, το κτίριο του Ελληνικού Προξενείου δέχθηκε επίθεση. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», περίπου 100 είναι τα αιτήματα των Ελλήνων που επιθυμούν να απομακρυνθούν από την Μαριούπολη. Σε περίπτωση που δημιουργηθούν οι απαραίτητοι και ασφαλείς ανθρωπιστικοί διάδρομοι, οι συγκεκριμένοι Έλληνες, του προξένου περιλαμβανομένου, θα εκκενωθούν από την περιοχή.

Άνθρωποι με γνώση των δεδομένων υπογραμμίζουν ότι δεν είναι «ρεαλιστική» η απομάκρυνση ολόκληρου του ελληνισμού από την Ανατολική Ουκρανία, κάτι που όπως φαίνεται δεν επιθυμούν και οι ίδιοι οι ομογενείς.

«Απομάκρυνση τώρα»Την ίδια στιγμή, η Οδησσός, η τέταρτη μεγαλύτερη πόλη ουκρανική πόλη και ένα σημαντικό λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας, προετοιμάζεται για τη ρωσική επίθεση. Στην περιοχή διαβιούν περί τους 15.000 Έλληνες.

Την περασμένη Δευτέρα, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στην Οδησσό, Δημήτρης Δόχτσης, πραγματοποίησε εκκένωση 34 ατόμων (Ελλήνων πολιτών και Φιλιππινέζων ναυτικών ελληνόκτητου πλοίου). Ο «Νόστος 5» ήταν η τρίτη επιτυχής απομάκρυνση υπό τον κ. Δόχτση. Εξαιτίας της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας πέριξ της Οδησσού και της διαφαινόμενης ρωσικής επίθεσης στην πόλη, ζητήθηκε από τον πρόξενο και το επιτελείο του να συνεχίζουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους από το Γαλάτσι της Ρουμανίας.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «Το Βήμα», η απόφαση να μετακινηθεί στην Ρουμανία το ελληνικό προξενείο προήλθε από την Αθήνα. Παρά τον κίνδυνο, ο πρόξενος και το επιτελείο του δεν ζήτησαν να απομακρυνθούν από το πόστο τους. Μάλιστα, είχαν κάνει διάφορες προεργασίες, συγκεντρώνοντας τρόφιμα και λοιπά, ώστε να είναι σε «θέση μάχης».

Προσωρινά, αλλά οργανωμένα

Πιθανότατα από σήμερα, το ελληνικό προξενείο της Οδησσού θα στεγάζεται προσωρινά σε γραφείο στην Βράιλα. Στην συγκεκριμένη ρουμανική πόλη υπάρχει ομογενειακή κοινότητα, η οποία θα διαθέσει χώρο στον πρόξενο και τους τρεις συνεργάτες του. Η έκβαση του πολέμου και η δυσκολία επιστροφής στην Οδησσό, ενδεχομένως να σηματοδοτήσουν την επιστροφή της ελληνικής αποστολής στην Αθήνα προσεχώς.

Ορισμός

Ο ορισμός των ομογενών θεωρείται ένα από τα βασικά προβλήματα, τόσο για τις εκκενώσεις όσο και για την χαρτογράφηση του ελληνισμού της Ουκρανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο στην Μαριούπολη όσο και στην Οδησσό, ελάχιστοι έλαβαν Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς (ΕΔΤΟ), ελληνικό διαβατήριο ή σχετικά έγγραφα.

Η συντριπτική πλειονότητα της ομογένειας δεν διαθέτει ελληνικά έγγραφα, ενώ αρκετοί ελληνικής καταγωγής δεν μιλούν την ελληνική γλώσσα. Άριστα ενημερωμένες πηγές τόνιζαν την ανάγκη ορισμού της ομογένειας για πλείστους λόγους.